Uticaj hormona

Kako se grudi menjaju tokom života: Od bola tokom menstruacije, do opuštenosti u menopauzi

Grudi su podložne promeni veličine, kao i čvrstine usled menstruacije, trudnoće i menopauze. Tokom menstruacije mogu da se jave dobroćudne kvržice i bol
Medicina
19:26h Autor:
Kako se grudi menjaju tokom života: Od bola tokom menstruacije, do opuštenosti u menopauzi
Foto: Shutterstock

Tokom života, grudi, kao i ostatak tela se konstantno menjaju, a na to najviše utiču menstruacija, trudnoća i menopauza.

Menstruacija

Hormoni utiču na veličinu i teksturu grudi, a te promene su najuočljivije neposredno pre menstruacije. Tada rastu nivoi estrogena i progesterona koji izazivaju bol i pojačanu osetljivost. Tokom menstruacije menja se i tekstura grudi, pa se veliki broj žena žali na kvržice. Dobroćudne kvržice su posledica povećanja mlečnih žlezda koje se pripremaju za moguću trudnoću, piše Johns Hopkins Medicine.

Šta sve izaziva bolove u grudima i kada treba da se obratite lekaru saznajte OVDE.

Trudnoća

Osim menstruacije, na grudi utiču i promene u telesnoj težini. Gojenje i naglo mršavljenje ostavlja tragove na grudima, naročito na koži koja prvo puca, pa nastaju strije. Koža se zbog toga rasteže, pa grudi deluju kao da su "obešene". To je često u trudnoći, kada se grudi pripremaju za proizvodnju mleka. Tokom trudnoće bradavice mogu da se povećaju i da potamne.

Kojih 5 namirnica vas štite od raka dojke pročitajte OVDE.

Menopauza

Tokom menopauze smanjuje se proizvodnja estrogena, a tkivo u grudima nadomeštaju masti koje su nežnije teksture. Upravo zbog toga, grudi ne deluju toliko čvrsto kao u 20-im godinama. Takođe, manjak estrogena je kriv za isušivanje tkiva i manjak elastičnosti. Zbog toga grudi gube oblik koji su imale i opuštaju se.

Kako da što lakše podnesete simptome menopauze saznajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs