Da ne bude kasno

Rak grlića materice ubije najviše žena u Srbiji: Najefikasnija prirodna preventiva!

Svakoga dana u Srbiji umre najmanje jedna žena, a četiri obole od raka grlića materice, što nas stavlja na neslavni evropski tron
Medicina
10:10h Autor:
Rak grlića materice ubije najviše žena u Srbiji: Najefikasnija prirodna preventiva!
Foto: Shutterstock

U Srbiji svakog dana najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice. Trenutno u Evropi 175.000 žena ima dijagnozu ovog raka, a po broju obolelih i smrtnosti, Srbija je u samom vrhu.

Najveći broj žena prvi put se javi ginekologu kada je bolest već u poodmakloj fazi i kada je lečenje teško i neizvesno. Ova činjenica deluje još poraznije ako se zna da rak grlića materice može da se spreči redovnim pregledima, a da se, ukoliko se bolest ipak pojavi – ranim otkrivanjem i odgovarajućim lečenjem postiže izlečenje u najvećem broju slučajeva.

Promene u menstruaciji otkrivaju vaše zdravlje: 5 znakova za uzbunu koji zahtevaju lekarski pregled!

Šta je rak grlića materice

Rak grlića materice je zloćudni tumor koji nastaje zbog nenormalnog rasta ćelija u donjem delu materice. Razvija se tokom dužeg vremenskog perioda, pet i više godina, što omogućava njegovo blagovremeno otkrivanje pre nego što postane invazivan i počinje da se širi. Mađutim, rak grlića materice ne daje rane simptome, ili su oni blagi i nespecifični. Postojanje premalignih promena na grliću materice ili početnog oblika kancera najčešće prolazi bez ikakvih tegoba i ne upozorava ženu da treba da se javi ginekologu.

Zdravlje i gaćice: 4 opasne stvari u vezi sa donjim vešom!

Prilikom ispitivanja uzročnika raka grlića materice naučnici nisu otkrili samo jedan, nego više faktora rizika koji povećavaju šansu da ćelije grlića materice postanu abnormalne i počnu da se razvijaju kao maligno tkivo. Među rizike koji mogu da doprinesu nastanku malignog tumora cerviksa spadaju rani početak seksualnog života i veći broj seksualnih partnera, pušenje, bolesti imunološkog sistema, nizak standard života, niži stepen obrazovanja, neadekvatna seksualna higijena, loši uslovi života i loša zdravstvena zaštita.

Jedan od najvažnijih uzročnika raka grlića materice je Humani Papiloma virus (HPV), seksualno prenosivi virus koji može da uzrokuje promene u ćelijama grlića materice što dovodi do nastanka malignog tumora. Naravno, ne znači da će sve žene koje su zaražene ovim virusom i dobiti rak, ali činjenica je da većina onih koji obole od ove vrste tumora imaju infekciju ovim virusom.

Najvažnije u prevenciji raka grlića materice je stvaranje navike da se kod ginekologa odlazi redovno, bar jednom godišnje, da se u tom periodu bar dva puta uradi Papanikolau test, da se izbegava često menjanje partnera i da se blagovremeno i adekvatno leče genitalne infekcije.

Svaka žena mora da zna: 11 navika koje treba da steknete do 30!

Simptomi i lečenje

Premaligne promene i rani invazivni rak grlića materice najčešće ne zadaju nikakve tegobe. Simptomi koje žena obolela od raka grlića materice može da ima jesu: krvarenje (to je najčešće prvi simptom, bilo u toku odnosa ili između dve menstruacije; može da se javi i produženo menstrualno krvarenje ili krvarenje nakon menopauze), pojačano belo pranje često praćeno neprijatnim mirisom, bol, koji se najčešće javlja u krstima ili u nozi, kao i oticanje noge.

Nažalost, ovo su znaci da je bolest uznapredovala. Kada patohistološki nalaz potvrdi dijagnozu, lekar određuje stadijum bolesti da bi mogao da propiše odgovarajuću terapiju. U lečenju ove nimalo naivne bolesti i fitoterapija može da bude od velike koristi.

Super napitak sprečava rak: Recept kineskog travara!

Papa test

To je jednostavna i bezbolna metoda kojom se uzima bris sa grlića materice, a pregledom ćelije proverava se da li postoji upala ili prisustvo nenormalnih ćelija ili ćelija raka grlića materice. Test je najbolje raditi 10-20 dana nakon početka menstruacije, a pre pregleda ne treba koristiti vaginalne lekove, niti lokalna kontraceptivna sredstva – pene, gelove, AB film, kreme.

Ukoliko je nalaz Papanikolau testa pozitivan (odnosno ako pokazuje grupe IV i V), žena obavezno, bez odlaganja, mora da se obrati ginekologu radi dodatnih ispitivanjakolposkopije (posmatranje grlića materice aparatom koji uvećava i do 40 puta i promene čini vidljivim), Šilerovog testa (bojenje grlića materice rastvorom joda, pri čemu se zdrave ćelije preboje smeđom bojom, a oštećene ostaju neobojene ili se slabije boje) i biopsije grlića materice (uzimanje isečka tkiva sa grlića materice radi patohistološke analize).

Svaka žena treba da zna: 4 zakona za letnju higijenu bikini zone!

Recepti

1. Terapija u prvih 7 dana

Čajna mešavina: Po supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta hajdučke trave, dela rusomače, lista i cveta kičice, lista i cveta ivanjskog cveća, borovih iglica, rozoma pirevine, lista ranjenika i lista kupine, izručiti u 1,4 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, procediti i piti zaslađeno medom po 2 dl pre i posle doručka, ručka i večere. Na svaka 2 dl čaja staviti po kafenu kašičicu cvetnog praha koji se može da se nađe u kukuruznoj resi pri njenom sazrevanju. Dnevna doza je 20 grama (kafena kašičica ima 4 grama).

Ruska metoda borbe protiv raka: Podmladite ćelije solju!

Osim toga, savetuje se da se u 10 i 16 časova pojedu 2 pečene jabuke zaslađene medom. Hrana mora da bude kalorična, a obroci obavezno treba da sadrže salatu od koprivinog ili maslačkovog lista, kupusa i zelene salate. Preporučuje se da svaka salata bude začinjena supenom kašikom sitno iseckanog peršunovog lista, listom mirođije, maslinovim uljem, vinskim sirćetom i sa malo soli.

U slučaju da se zbog karcinoma smanji broj leukocita, savetuje se čaj koji se pravi tako što se 3 supene kašike sitno iseckanog cveta kamilice izruče u 7 dl ključale vode. Čaj ostaviti pokopljen 4 sata, procediti ga i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere.

Rastvor za ispiranje:

Supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta bosiljka, nevenovog cveta, lista koprive, lista i cveta hajdučke trave i 2 supene kašike sitno iseckanog lista kupine izručiti u litar ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i zasladiti medom. Ispirati vaginu svaki drugi dan ujutru i uveče sa pola litra ovog čaja, koji u vagini treba da ostane 10 minuta. Temperatura čaja ne sme da bude viša od 30˙C.

Rastvor za kupanje: Po pola kilograma sitno iseckanog lista nane i lista i cveta kantariona kuvati sat vremena u 10 litara vode. Voda ne sme da ključa, a lonac mora da bude poklopljen. Nakon toga skloniti lonac u stranu i ostaviti ga poklopljenog 2 sata. Procediti, ponovo zagrejati vodu, a zatim izručiti u kadu sa vodom za kupanje.

Rešenje za veliki ženski problem: Domaći čaj koji vraća hormone u ravnotežu!

2. Terapija u sledećih 8 dana

Čaj od dimnjače i koprive: Dve supene kašike sitno iseckanog nadzemnog dela dimnjače i supenu kašiku lista koprive izručiti u 7 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno 20 sata, procediti, zasladiti medom i piti po 2 dl pre doručka, ručka i večere. U svaku čašu pd 2 dl izručiti kafenu kašičicu cvetnog praha.

Blagotvoran napitak: Po supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta ivanjskog cveća, lista nane, zovinog cveta, pelinovog lista, cveta kamilice, lista kupine, nadzemnog dela rusomače i lista i cveta kantariona izručiti u 1,4 litra ključale vode. Ostaviti poklopljeno 20 sati, procediti i zasladiti medom. Piti u toku dana.

10 razloga da ubacite nanu u ishranu: Čudesni listići sprečavaju rak i eliminišu bolove!

Mešavina za ispiranje genitalija

: Po supenu kašiku sitno iseckanog lista bokvice, lista i cveta podubice, lista žalfije, lista ranjenika i 2 supene kašike sitno samlevene hrastove kore, izručiti u pola litra ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata, procediti i zasladiti medom. Ispirati vaginu ujutru i uveče sa pola litra ove tečnosti, svaki drugi dan.

Kupka od koprive, hrastove kore i kupine: Po 400 grama sitno iseckanog lista koprive, hrastove kore i lista kupine izručiti u 20 litara vode. Kuvati sat vremena, ali tako da voda ne ključa, a lonac mora biti poklopljen. Nakon toga skloniti lonac s vatre i ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti, ponovo zagrejati vodu, a zatim izručiti u kadu sa vodom za kupanje. Savetuje se kupanje svaki drugi dan, ali ne danima kad se vrši ispiranje.

Peckanje, svrab, osećaj suvoće i bol tokom seksa: Kako pravilno negovati intimnu zonu!

3. Terapija u narednih 15 dana

Lekovita kombinacija: Po supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta ivanjskog cveća, lista nane, lista ranjenika, nadzemnog dela rusomače, lista kupine i po 2 supene kašike sitno iseckanog zrelog šipka i lista koprive, izručiti u 1,4 litra ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata da odstoji, procediti i piti u toku dana. U svaku čašu od 2 dl izručiti po pola kafene kašičice cvetnog praha. Poneka čaša može da se zasladi medom. Savetuje se da se u 10 i 16 h sažvaće po kafena šoljica sitno zdrobljenih zrelih zovinih bobica, začinjenih supenom kašikom meda i limunovog soka. Nakon žvakanja od 20 minuta, sve ispljunuti iz usta, a sok gutati.

Tečnost za ispiranje: Po supenu kašiku sitno iseckanog lista bokvice, cveta nevena, lista ranjenika, lista kupine i lista ruzmarina izručiti u litar ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata. Procediti i ispirati vaginu ujutro i uveče sa po pola litra rastvora, svaki treći dan. Čaj treba da stoji u vagini 10 minuta.

Svrab u intimnom delu: Ginekolog otkriva uzroke i pravilno lečenje!

Rastvor od žalfije i hajdučke trave: Uzeti po pola kilograma sitno iseckanog lista žalfije i lista i cveta hajdučke trave. Kuvati sat vremena u loncu od 10 litara vode. Voda ne sme da ključa, a lonac mora da bude poklopljen. Nakon toga skloniti lonac u stranu i ostaviti da odstoji 2 sata. Procediti, ponovo zagrejati vodu, a potom je izručiti u kadu u kojoj se nalazi voda za kupanje. Kupati se pola sata u ovoj lekovitoj vodi, svaki treći dan ali ne danima kada se vrši ispiranje.

4. Poslednjih 20 dana

Celodnevna kura: Po supenu kašiku sitno iseckanog lista matičnjaka, lista i cveta kičice, nadzemnog dela rusomače, lista i cveta hajdučice, ritoma pirevine i po 2 supene kašike sitno iseckanog lista i cveta kantariona i lista kupine izručiti u 1,6 litara ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata. Procediti, zasladiti medom i piti u toku dana. U svaku čašu od 2 dl izručiti po pola kafene kašičice cvetnog praha. U 10 i 16 h žvakati po jednu kafenu šoljicu sitno zdrobljenih bobica apte. Začiniti ih supenom kašikom meda i limunovog soka. Nakon žvakanja od 20 minuta, sve ispljunuti iz usta, a sok gutati.

Napomena: U nedostatku bobica apte, koristiti zovine bobice ili bobice kleke, ili po pečenu jabuku, zaslađenu medom.

Cenjeni matičnjak: Za dugovečnost, blagotvorno deluje na nervni sistem, smiruje probavne smetnje!

Za ispiranje:

Po supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta hajdučke trave, cveta kamilice, lista ruzmarina, lista koprive, cveta nevena i 2 supene kašike sitno iseckanog lista kupine izručiti u litar ključale vode. Ostaviti poklopljeno 2 sata da odstoji. Procediti i ispirati u toku dana, 2 puta sa po pola litra i pauzom od 2 sata – svaki drugi dan.

Biljna kupka: Po pola kilograma sitno iseckanog lista koprive, lista kupine, i lista ranjenika kuvati sat vremena u 10 litara vode. Voda ne sme da ključa, a lonac mora da bude poklopljen. Nakon toga skloniti lonac u stranu i ostaviti ga da odstoji 2 sata. Procediti, ponovo zagrejati vodu, a zatim je izručiti u kadu u kojoj se nalazi voda za kupanje. Kupati se pola sata pre i posle podne, svaki četvrti dan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs