Obratite pažnju

Simptomi sinusitisa: Kako da ublažite tegobe na prirodan način

Pomozite sebi, olakšajte bol i pritisak

Medicina
Autor:
Simptomi sinusitisa: Kako da ublažite tegobe na prirodan način
Foto: Shutterstock

Nos koji curi u kombinaciji s bolom ili osećajem pritiska na lice može da bude indikator sinusitisa, stanja koje karakterišu upaljeni ili otečeni sinusi, tvrde otorinolaringolozi.

Takav bol se uglavnom pojača kada osoba nagne glavu ka dole, a ako ona traje duže od tri dana ili se razvije temperatura, najbolje je otići kod lekara, savetuje Nemačko udruženje otorinolaringologa.

Ako se ta akutna upala u potpunosti ne izleči, postoji mogućnost da će se ponavljati, upozoravaju stručnjaci. Sinusitis je definisan kao hroničan ako se pojavi više od četiri puta godišnje ili traje duže od tri meseca.

Prvi simptom tog stanja su sinusi i nosni kanali začepljeni sekretom. U takvom vlažnom i slabo provetrenom okruženju brzo se razvijaju uzročnici bolesti, što može da dovede do upale. To stanje može da bude uzrokovano infekcijom, ali i nosnim abnormalnostima poput izraslina ili nepravilne nosne pregrade.

Kako pomoći sebi?

Koristite ovlaživač vazduha

Disanje u vlažnom okruženju pomaže ublažavanju nadraženog tkiva i otečenih krvnih sudova u nosu i sinusima, i olakšava izduvavanje nakupljene sluzi jer je omekšava. Ovlaživač vazduha pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse.

Začepljen nos i sinusi: 8 načina da opet prodišete!

foto: Shutterstock

Istuširajte se vrućom vodom

Slično kao i ovlaživač vazduha, tuširanje vrućom vodom pomaže. Naime, kod tuširanja se stvara para, koja disanjem ulazi u nos, omekšava naslage koje potom lakše izađu, što pruža olakšanje. Takođe, para će smanjiti upalu u sinusima. Umesto tuširanja, poslužiće i pranje posuđa iznad sudopere pune vruće vode. Bitno je da udišete paru.

Pijte dovoljno tečnosti

Najidealnija je voda, ali dobar je i čaj, supa, razni sokovi... Važno je da telo dobija dovoljno tečnosti, jer to pomaže smanjenju naslaga sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

Stavite toplu oblogu

Peškir nakvasite toplom vodom, ocedite i stavite na lice. Toplota će pomoći da se otvore kanali u nosu i sinusima koji izazivaju pritisak i bolove. Ponavljajte koliko je potrebno. Takođe, ako kuvate čaj od kamilice, tople kesice stavite na lice, u predelu sinusa i držite dok se ne ohlade.

Inhalirajte se čajem od kamilice

U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj sobi stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica.

Toplota radijatora podsticaće isparavanje i udisaćete lekovitu paru dok spavate. Kamilica deluje protivupalno i odlična je kod upale sinusa.

Mamina pileća supa je stvarno najbolji lek: Oporavlja telo na ovih 6 načina, nauka dokazala!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs