rešite se problema

Začepljen nos i sinusi: 8 načina da opet prodišete!

Uz ovih osam trikova disaćete ponovo bez zastoja, neugode i nerviranja

Medicina
Autor:
Začepljen nos i sinusi: 8 načina da opet prodišete!
Foto: Shutterstock

Začepljen sinusi i nos su vrlo su neprijatni, a mnogi greše kada veruju da je to posledica isključivo nakupljanja sluzi. Pravi uzrok ponekad su prehlada, grip, alergije ili infekcije.

Uz ovih osam trikova disaćete ponovo bez zastoja, neugode i nerviranja:

1. Koristite ovlaživač vazduha

Disanje u vlažnom okruženju pomaže ublažavanju nadraženog tkiva i natečene vene u nosu i sinusima te olakšava izduvavanje nakupljene sluzi, jer je omekša. Ovlaživač vazduha pretvara vodu u vlagu koja se širi prostorijom i disanjem prolazi kroz nos i sinuse.

2. Inhalirajte se čajem od kamilice

U vruću vodu stavite kamilicu pa nagnite glavu nad posudu, prekrijte je peškirom i udišite paru kroz nos, a izdišite kroz usta. Pomoći će i ako na radijator u spavaćoj sobi stavite posudu s vrućom vodom u kojoj je kamilica.

Toplina radijatora podstaknuće će isparavanje i udisaćete lekovitu paru dok spavate. Kamilica deluje protivupalno i odlična je kod upale sinusa.

Starinsko inhaliranje nad biljkama čini čuda za organizam: Evo šta sve leči!

foto: Shutterstock

3. Istuširajte se vrućom vodom

Slično kao i ovlaživač vazduha, tuširanje vrućom vodom pomaže. Naime, kod tuširanja se stvara para koja disanjem ulazi u nos, omekšava nakupine koje potom lakše izađu, što pruža olakšanje. Takođe, para će smanjiti upalu u sinusima. Umesto tuširanja, poslužiće i pranje sudova iznad sudopere pune vruće vode. Bitno je da udišete paru.

4. Pijte dovoljno tečnosti

Najidealnija je voda, ali dobar je i čaj, supa, razni sokovi itd. Važno je da telo dobija dovoljno tečnosti, jer to pomaže smanjenju nakupljene sluzi čime se i pritisak u sinusima smanjuje, a to vodi smanjenju upale.

5. Koristite fiziološki rastvor

Ovaj rastvor se može kupiti u apotekama, u obliku spreja, a pomaže povećavanju vlažnosti u nosu i sinusima. To, takođe, pomaže isticanju nakupina i smanjenju pritiska kao i upale sinusa. Ipak, stručnjaci savetuju da se pre korišćenja posavetujete sa lekarom, posebno ako uzimate neke lekove.

Otpušite nos za nekoliko sekundi pomoću jednostavnog trika: Nisu vam potrebne ni kapi ni sprej!

foto: Shutterstock

6. Ispirajte sinuse redovno

To se radi posebnom plastičnom posudom dizajniranom tako da uspešno uliva vodu u nozdrvu koja tako prođe kroz sinuse i izađe na drugu nozdrvu. Prodaju ih u apotekama, a preporučuje se korišćenje destilovane ili sterilne vode. Postupak se prvo radi kroz jednu nozdrvu, a potom kroz drugu. To pomaže da se sinusi očiste od gustih naslaga.

7. Pokušajte s refleksologijom

Određene tačke na dlanovima, stopalima i ušima zadužene su za određeni deo tela, a njihova stimulacija vraća ravnotežu. Kod upale sinusa može pomoći masiranje vrhova palaca na rukama s jagodicama ostalih prstiju.

8. Stavite toplu oblogu

Peškir umočite u toplu vodu, ocedite i stavite na lice. Toplina će pomoći da se otvore kanali u nosu i sinusima koji izazivaju pritisak i bolove. Ponavljajte koliko je potrebno. Takođe, ako kuvate čaj od kamilice, tople kesice stavite na lice, u predelu sinusa i držite dok se ne ohlade.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs