Saznajte

Ko je krivac za podočnjake: Nesanica, upala sinusa ili otrovi u organizmu?

Ukoliko imate podočnjake duže od nekoliko dana, morate da se posavetujete sa lekarom jer oni mogu biti pokazatelj bolesti bubrega, zapušenih sinusa, kao i toksina u organizmu
Nega
14:40h Autor:
Ko je krivac za podočnjake: Nesanica, upala sinusa ili otrovi u organizmu?
Foto: Thinkstock

Osim neprospavanih noći, krivci za tamne krugove ispod očiju i natečenost mogu biti zdravstvene tegobe kao što su problemi sa bubrezima.

Nepravilan rad bubrega uzrokuje zadržavanje tečnosti u telu pa osim vrećica ispod očiju, natiču i prsti i članci na nogama, piše All Women Stalk.

Hormonska neravnoteža

Tokom mesnstrualnog ciklusa hormoni divljaju što izaziva zadržavanje vode u telu, probleme sa spavanjem i tamne podočnjake. Upravo se zbog toga nedelja dana pre mesečnog ciklusa se preporučuje da izbegavate slane namirnice i ugljikohidrate koji zadržavaju vodu.

Koristite zeleni čaj koji deluje kao diuretik i podstiče izlučivanje viška tečnosti te ulje jagorčevine koji reguliše hormone.

Alergije na hranu

Osim što mogu biti posledica bolesti bubrega, podočnjake mogu prouzrokovati i alergije na hranu. Među najčešćim krivcima su intolerancija na laktozu i gluten, ali i alergije na voće i povrće tretirano pesticidima. Alergije na hranu se lako zamaskiraju pa ih je teško otkriti, ali ako tamni podočnjaci ne prolaze, najbolje je da se javite doktoru. One opterećuju jetru i mogu ozbiljno narušiti zdravlje.

Otrovi u telu

Jednako kao što previše vode u telu uzrokuje natečenost, previše alkohola, kafe i cigareta dehidrira i izaziva tamne krugove. Telu je tada potrebno temeljno čišćenje koje će izbaciti sve toksine koji opterećuju jetru i bubrege.

A šta je najbolje za detoksikaciju organizma pogledajte ovde.

Začepljen nos

Problemi sa sinusima stvaraju pritisak na krvne vene koje se protežu od očiju prema nosu te tako povećavaju rizik od podočnjaka. Preporučuje se da pokušate sa inhalacijom kako bi odčepili nos i uspostavili pravilnu cirkulaciju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs