Zašto su Amiši dugovečni: Da li naučnici napokon imaju odgovor na ovo pitanje?

Medicina
12:44h Autor:
Zašto su Amiši dugovečni: Da li naučnici napokon imaju odgovor na ovo pitanje?
Foto: Shutterstock

Amiši su grupa ekstremno tradicionalnih hrišćana, koji žive odsečeni od modernog sveta. Istraživanje je sprovedeno sa Amišima starog odreda u Indijani. U pitanju je zajednica koja izbegava "zamke" modernog društva, među kojima su električna struja, automobili i lekovi.

Poznato je da su Amiši veoma zdravi i za mnoge je to više od zagonetke.

foto: Profimedia

Dr Daglas Voan, kardiovaskularni specijalista na univerzitetu Nortvestern i koautor studije koja je ispitivala život Amiša objavljene u magazinu Napredna Nauka je rekao:

"Oni ne koriste modernu medicinu uopšte, stoga je činjenica da nosioci gena imaju prosečan životni vek od 85 godina prilično neverovatna."

Od 177 osoba koje su istraživači ispitali, 43 su bile nosioci mutantskog gena, a pronalaženje jedne mutacije kod pojedinca može biti naporan zadatak, kako je napomenuo dr Voan.

"Bio je ogroman izazov otkriti genetske predispozicije dugog životnog veka", istakao je on.

Ova mutacija pojedincu daje duže telomere, čepove koji stoje na kraju DNK lanca i čuvaju ga od habanja usled starenja. Dr Voan objašnjava da u spoljašnjem svetu u kakvom mi živimo, šansa za takvu mutaciju je jedna u 70 000, zbog čega su naučnici bili zapanjeni kad su otkrili da je stopa bila jedna od četiri u amiškoj zajednici.

"Što su telomeri kraći, kraći je životni vek. Življenje Amiša u zatvorenim zajednicama omogućava očuvanje mutacije SERPIN 1", kaže dr Voan i dodaje da je ovo otkriće dobra platforma za budući rad na njenom proučavanju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs