Dijetalna vlakna su vitalna komponenta zdrave ishranekoja se nažalost često potcenjuje. Ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja digestivnog sistema, regulisanju nivoa šećera u krvi, snižavanju holesterola, pa čak i podsticanju gubitka težine.

Saznajte koja hrana sadrži najviše vlakana i kako da ih lako uključite u svoju ishranu da biste ostvarili maksimalnu korist za zdravlje.

shutterstock-2135512477.jpg
Foto: Shutterstock

Proizvod Sadržaj vlakana (g/100g) Napomene

Pšenica

40-45

Najbogatiji izvor vlakana.

Dodajte u kašu, jogurt, peciva.

Čia semenke 34

shutterstock-398292202.jpg
Foto: Shutterstock

Savršeno bubre u vodi, stvarajući strukturu nalik gelu. Koristi se u pudinzima, smutijima, kao zgušnjivač.

Laneno seme 27

Može se dodati u kašu, jogurt, salate. Bolje ga je koristiti u mlevenom obliku za bolju apsorpciju.

Suve kajsije 10-11

Budite svesni visokog sadržaja šećera.

Sočivo (kuvano) 8

shutterstock-779062384.jpg
Foto: Shutterstock

Odličan izvor proteina i vlakana. Dodajte u supe, salate, priloge.

Pasulj (kuvan) 7-8

Takođe je bogat proteinima. Koristi se u raznim jelima, od supa do priloga.

Avokado 7

Sadrži zdrave masti i vlakna. Dodajte u salate, sendviče, gvakamole.

Biserni ječam (kuvan) 6

Žitarice od celog zrna. Odličan prilog.

Jabuke (sa korom) 2-3

Jedite jabuke sa kožom za više vlakana.

  • Sadržaj vlakana je približan i može varirati.
  • Kuvanje smanjuje sadržaj vlakana, ali ga čini pristupačnijim.
  • Važno je piti dovoljno vode dok povećavate unos vlakana.
  • Postepeno uvodite hranu bogatu vlaknima u svoju ishranu.
  • Ova lista nije konačna. Mnoge druge namirnice takođe sadrže vlakna.

03:47
"Neplodnost se javlja kod svakog petog para!" Ginekolog otkrio šta su glavni faktori koji utiču na sterilitet: Ako ovo radite, ugrožavate svoje zdravlje! Izvor: Kurir televizija