Supa od kostiju nije samo ukusna supa, već prava prirodna mešavina za jetru, bubrege, mozak, zglobove i krvne sudove!
Ovo piće je kao generalno čišćenje za celo telo. Pomaže našem unutrašnjem "filteru" - jetri - da se vrati u radni red i istovremeno poboljšava funkcionisanje drugih važnih organa.
Naša jetra je vredan radnik bez slobodnih dana.
Kako kažu, niko nije nezamenljiv, ali jetra je izuzetak! Ovo telo radi danonoćno, bez pauze za ručak ili slobodnih dana. Zamislite: filtrira našu krv, uklanja sve gadosti, održava metabolizam i generalno održava celo telo u dobroj formi.
I šta mi radimo? Bacimo joj neki težak posao: ili rođendansku tortu sa šampanjcem, ili šašlik sa pivom... A onda je stres, ekologija - jednom rečju, opterećenje jadne jetre je takvo da je vreme za stvaranje sindikata!
Saveznici jetre: koktel aminokiselina i minerala
Ovde naša čorba dolazi u pomoć! Koštani bujon je prava riznica aminokiselina, koje rade kao ekipa za popravku ćelija jetre. A selen, sumpor, kalijum, magnezijum i drugi minerali pomažu jetri da se oslobodi masti koju voli da akumulira (baš kao što to radimo na boku posle zime).
Posebno su dragocene omega-3 kiseline - one su kao melem za dušu za jetru. Ove kiseline su poput brisača vetrobranskog stakla koji uklanjaju višak masnoće sa jetrenih uglova i pukotina.
Pravljenje čorbe od kostiju:
Sada je najzanimljiviji deo recepta za ovu čorbu. Ništa komplikovano, čak i početnik kuvar može da se nosi sa tim!
Uzmite goveđe i pileće kosti, najbolje sa malom količinom mesa (oko četvrtine koštane mase). Dodajte mešavinu povrća: luk, šargarepu, celer, beli luk, kopar i peršun. A glavni sastojak je kurkuma!
Kosti i meso prelijte hladnom vodom, prokuvajte, skinite penu (ovo je veoma važno!). Zatim dodajte par kašika jabukovog sirćeta i pola kašičice kurkume.
Kada je bujon gotov, potrebno ga je procediti, ohladiti i staviti u frižider. Na površini će se formirati sloj masti - nemojte žuriti da ga bacite! Ova „kapa“ štiti čorbu od kvarenja, a sama mast sadrži vitamine rastvorljive u mastima - pravo blago!
Preporučuje se uzimanje čorbe Bekhtereva jednu čašu na prazan stomak, poželjno ujutru. Možete ga zagrejati, ali nemojte ga kuvati da biste sačuvali sva korisna svojstva. Kurs je 2-3 nedelje, zatim kratka pauza i možete ga ponoviti.
Šta ćeš osećati?
- Ne očekujte čudo sledećeg dana - naše telo nije tako dizajnirano. Ali postepeno, iz dana u dan, primetićete neverovatne promene:
- Varenje će se poboljšati
- Zglobovi će prestati da "pevaju pesme" pri svakom pokretu
- Vaša koža će blistati kao kod mlade devojke
- San će postati dubok i sladak
- I dobićete toliko energije da ćete poželeti da pomerate planine!