Voće je od ključnog značaja za uravnoteženu ishranu zbog bogatstva hranljivih materija. Prepuno esencijalnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa, ono podržava celokupno zdravlje. Prirodni šećeri u voću daju energiju, dok vlakna poboljšavaju varenje. Redovna konzumacija voća smanjuje rizik od hroničnih bolesti i podstiče opšte blagostanje.

Međutim, određeno voće sadrži više prirodnih šećera, zbog čega je ključno konzumirati ga umereno kako bi se zadržala uravnotežena ishrana, posebno kod onih koji žele da smršaju ili kontrolišu nivo šećera u krvi, navodi portal "Heltlajn".

Banane

shutterstock-726404332.jpg
Foto: Shutterstock

Iako bogate vitaminima, mineralima i kalijumom, banane imaju relativno visok udeo šećera i kalorija. Preporučuje se konzumirati ih umereno, birajući manje zrele banane koje sadrže manje šećera i imaju niži glikemijski indeks.

Grožđe

shutterstock-1451565866.jpg
Foto: Shutterstock

Grožđe sadrži koncentrisane prirodne šećere, što može olakšati prejedanje. Za kontrolu težine, važno je paziti na veličinu porcija.

Trešnje

shutterstock-1198914091.jpg
Foto: Shutterstock

Trešnje su bogate vitaminima i antioksidansima, ali sadrže i veći udeo prirodnih šećera. Umerena konzumacija i kontrola porcija ključni su za izbegavanje prekomernog unosa kalorija.

Ananas

shutterstock-711912913.jpg
Foto: Shutterstock

Ananas sadrži više šećera, što ga čini relativno kaloričnijim. Konzumirajte ga povremeno i u manjim količinama te ga kombinujte s voćem s nižim kalorijama.

Mango

shutterstock-440759149.jpg
Foto: Shutterstock

Mango je ukusan i bogat hranljivim materijama, ali zbog visokog sadržaja šećera i kalorija treba ga konzumirati u kontrolisanim porcijama.

Važno je obratiti pažnju u kolikoj meri jedete ovo voće.

03:14
DIJETA PO KRVNIM GRUPAMA JE NA SPISKU PET NAJGORIH NA SVETU?! Nutricionisti upozoravaju na njenu naučnu neutemeljenost Izvor: kurir televizija

Voće je od ključnog značaja za uravnoteženu ishranu zbog bogatstva hranljivih materija. Prepuno esencijalnih vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa, ono podržava celokupno zdravlje. Prirodni šećeri u voću daju energiju, dok vlakna poboljšavaju varenje. Redovna konzumacija voća smanjuje rizik od hroničnih bolesti i podstiče opšte blagostanje.

Međutim, određeno voće sadrži više prirodnih šećera, pa je ključno konzumirati ga umereno kako bi se zadržala uravnotežena ishrana, posebno kod onih koji žele da smršaju ili kontrolišu nivo šećera u krvi, navodi Healthline.