Dr Nikolas DeVito, onkolog sa Univerziteta Djuk u Severnoj Karolini, istakao je da su on i njegove kolege poslednjih godina primetili promenu u profilu pacijenata koji dolaze u njihove klinike. Kako navodi, sve je veći broj mlađih ljudi koji traže onkološku pomoć, a kao jedan od ključnih uzroka vidi učestalu konzumaciju nezdrave, industrijski prerađene hrane.

Danas se procenjuje da skoro 75 odsto hrane koju ljudi konzumiraju spada u kategoriju ultra-prerađene, bogate aditivima i potencijalno štetnim sastojcima. Brojna istraživanja ukazala su na vezu između ishrane zasnovane na visoko obrađenim proizvodima (UPF) i pojave više od 30 različitih zdravstvenih stanja, uključujući i razne vrste karcinoma.

Rane studije pokazuju da UPF takođe mogu promeniti mikrobiom želuca, kolekciju zdravih bakterija u našim telima. Takođe je dokazano da ove namirnice iritiraju crevne zidove i mogu izazvati hroničnu upalu, a sve to doprinosi povećanju šanse za rak.

Širom sveta, broj slučajeva raka kod mladih ljudi porastao je za neverovatnih 79 odsto, a smrtnost je porasla za 28 odsto, prenosi "Mirror".

03:06
Nakon uspešne transplantacije srca Goran Radisavljević dobio priliku za novi početak Izvor: Kurir televizija