Obavezno pročitajte!

Nema više velikog spremanja: 15 svakodnevnih rutina koje pomažu da kuća uvek blista!

Ako uvedete rutinu sa puno malih, petominutnih čišćenja, zaboravite da ćete više ikada osetiti horor velikog spremanja.

Zanimljivosti
Autor:
Nema više velikog spremanja: 15 svakodnevnih rutina koje pomažu da kuća uvek blista!
Foto: Profimedia

Poslušajte trikove iskusnih domaćica i više nikada nećete biti robovi svog doma!

1. Namestite krevet ujutro čim ustanete

Kad ustanete iz kreveta, obucite se i širom otvorite prozore i istresite jastuke. Ostavite sve na 15 minuta kako bi se provetrilo. Potom se na brzinu vratite u sobu, složite jastuke i zatvorite prozor. Bićete sami sebi zahvalni uveče.

2. Stvorite rutine koje vam odgovaraju

Svako je drugačiji i svaki dom ima svoje tačke nereda, zavisno od ukućana. Ako vam je trn u oku kuhinja i tona neopranog suđa, stvorite rutinu da kada se nakupi 5 ili 10 komada prljavog suđa odmah ih operete. Na taj način, nema šanse da se ujutro probudite i nemate čistu šoljicu za kafu.

3. Svaki dan operite i osušite prljavu odeću

Niko ne želi potrošiti vikend na pranje i peglanje odeće. Pre ili posle posla pustite mašinu za veš, a opran prostrite da se suši. Ako ga dobro raširite, neke stvari nećete morati ni peglati.

Na ovaj način drastično ćete smanjiti količinu prljave odeće, imaćete više izbora prilikom odevanja, a ne morate ni sve odmah peglati. Kad vam nešto zatreba izvucite iz ormara i ispeglajte.

4. Sredite odeću

Čim se presvučete u pidžamu, čistu odeću vratite u ormar, a prljavu pripremite za pranje. Čitava procedura trajaće nekoliko minuta, a ujutro će vas dočekati uredna soba.

5. Odmah perite suđe

Nemojte čekati da se nakupi puno suđa, onda je to grozomorni zadatak koji je teško započeti, a još teže završiti.

6. Kod pripreme hrane i kuvanja odmah obrišite pult

Pre nego što se mrlje skore i komadići hrane zavladaju kuhinjskom pločom, odmah nakon što ste hranu isekli, isprali i pripremili za kuvanje, operite i/ili prebrišite kuhinjsku ploču.

Trebaće vam minut dva, a da ste ostavili za kasnije verovatno biste potrošili sat vremena na ribanje, pranje, ispiranje i laštenje.

7. Rešite se nepotrebnih sitnica

Čuvate mali Ajfelov toranj iz Pariza već 15 godina? Ili ste jednom skupljali salvete i žao vam je da ih bacite? A tek novine, magazini i tona sitnica koje su od vašeg doma napravila skladište? Rešite se svega!

Ostavite najdraže uspomene, a sve ono “što bi vam jednom moglo zatrebati” – bacite u smeće.

8. Stvari koje “prežive” moraju imati tačno mesto

Nakon što se rešite nepotrebnih stvari, ono što je ostalo mora dobiti svoje mesto. Ako stvari imaju svoje mesto, manje će praviti nered po drugim mestima po stanu.

9. Rešite se papira

Novine i magazine posle čitanja bacite ili prosledite rodbini koja želi čitati. Dogovorite se sa bankom da vam izvode šalju elektroničkom poštom, a račune koje dobijete u sanduče odmah bacite.

Papirnati proizvodi imaju tendenciju da se pretvore u ogromne hrpe, a to je najlakše izbeći blokirajući ulaz papira u kuću.

10. Stvorite rutinu manjih sređivanja

Ako uđete u stan i vidite da su cipele svuda, nakon što se izujete, pokupite cipele i stavite ih u ormarić. Isto tako, kad uđete u spavaću sobu i vidite neuredan krevet – protresite jastuke i pokrivače i pokupite odeću s poda.

Oba zadatka će trajati oko 5 minuta, a vi ćete rešiti dva “neuredna” problema.

11. Postavite pravilo od 10 minuta

Postavite novo pravilo u kući za sve ukućane – svako veče u neko određeno vreme svi će se 10, 15 ili 20 minuta (zavisno od vašeg prostora) okrenuti oko sebe i spremiti stvari koje nisu na svom mestu, pokupite novine i magazine i odnesite ih na reciklažu, pokupiti čaše i tanjire sa stolova ili nešto treće.

Ako se u kući prihvati ovo pravilo – više nikad nećete imati “veliko spremanje” koje uključuje sve od poda do plafona. Uvek će deo posla biti odrađen.

12. Isprobajte “Pomodoro tehniku”

Pomodoro tehnika predlaže da za svakih 25 minuta čitanja knjige, gledanja filma, igranja igrica, 5 minuta napravi predah i počisti oko sebe.

13. Za decu planirajte unapred

Ako imate manju decu koja vole crtanje, nabavite nekoliko ploča za crtanje (ima ih u svim većim centrima) kako ih ne bi previše privlačili lepi beli zidovi, savetuju na portalu “Life Hack”.

Ako imate osnovnoškolca, dobra ideja je nabaviti kutije za igračke i školski pribor, te ih obeležiti i odrediti tačno mesto za njih.

14. Stvorite kutak za “nered”

Teško je srediti dom u kome sve blista, sve je na svom mestu, čisto, mirisno i uredno. Ali, tome možete doskočiti, odredivši neki kutak u stanu koji će striktno biti namenjen neredu. To može biti ladica, kutija ili zatvorena polica u kojoj će vladati haos. Ako imate decu, taj kutak može postati njihov prostor za odlaganje stvari.

15. Uključite čitavu porodicu

Bez obzira koliko vaši ukućani imaju godina, svi mogu pomoći u čišćenju. Bake i dede mogu podeliti zadatke ostalim članovima. Decu od najmlađeg doba treba učiti da sređuju svoje igračke, ne razvlače krpe i ćebad po podu i slično.

U ovim trenucima – dajte im zadatak da srede nered koji su napravili. Idealno je da se ukućani dogovore i raspodele zadatke. Tada će sve ići glatko i završit ćete u rekordnom roku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs