prevencija prehlade

Prevencija prehlade, mršavljenje, inhalacija: Znate li koji čaj se koristi za šta?

Podstiču cirkulaciju, izazivaju znojenje i čiste organizam od štetnih materija

Medicina
18:48h Autor:
Prevencija prehlade, mršavljenje, inhalacija: Znate li koji čaj se koristi za šta?
Foto: Profimedia

Osim što su ukusni, biljni čajevi su najbolji saveznik u borbi protiv zimskih bolesti, jer jačaju imunitet i ubrzavaju lečenje. Neke čajeve teško je nabaviti u kesicama, na primer, onaj od zove. Baš je žalfija izuzetno efikasna, jer podstiče cirkulaciju, izaziva znojenje i čisti organizam od štetnih materija.

Čaj od zove

Čaj od cvetova zove koristi se u lečenju prehlade, gripa, bronhitisa, kašlja, početne upale pluća, astme i teškog disanja. Cvetovi zove pomažu kod iskašljavanja i izazivaju znojenje, što znači da se mogu koristiti i protiv povišene temperature. Pri tom izbacuju toksine iz organizma putem znoja, a sva ova svojstva čine zovu idealnim zimskim oružjem protiv prehlade i gripa – kaže fitoterapeutkinja dr med. Ksenija Krajina Pokupec i savetuje kako kuvati ovaj čaj.

Stavite od dva do pet grama suvih cvetova zove u šolju sa vrućom vodom. Ostavite od pet do deset minuta pa procedite. Pijte tri šoljice na dan.

Zova leči i najopasnije bolesti: Evo kako se pravi čaj, sok i lekoviti med!

foto: Profimedia

Čaj za prehlade

U periodu čestih prehlada, upala grla, bronhija i sinusa doktorka predlaže pripremu čaja i biljnih kapi od majčine dušice, žalfije i nane, jer te biljke ubijaju bakterije i dezinfikuju disajne puteve.

Doktorka kaže kako se čaj od žalfije zbog jačeg ukusa češće koristi kao vodica za ispiranje usta nego kao napitak, a žalfija pročišćava organe za disanje, leči upaljeno grlo, krajnike kao i sluznicu u ustima. Žalfija se zbog eteričnih ulja kuva otklopljena 3 minuta kako bi jak ukus delimično ispario.

Čajevi za podizanje imuniteta

Kamilica deluje protivupalno, a beli i crni slez i komorač ili anis olakšavaju iskašljavanje. Kod gripa, koji izaziva virus, a ne bakterije, piju se čaj i kapi za imunitet.

Najjače imunološke biljke su imela i neven, a od eteričnih ulja čajevac, majčina dušica i lavanda. Majčina dušica jača imunitet i olakšava probavu. U inhalacijama pomaže kod upala sinusa i bronhitisa i olakšava iskašljavanje. Za čaj prelijte kašičicu suve biljke šoljom proključale vode, procedite nakon deset minuta i zasladite medom – savetuje doktorka.

Čajevi za prevenciju

Čajeve od nane, matičnjaka i majčine dušice doktorka predlaže da pijete i preventivno, pre nego što osetite bilo kakve simptome. Najukusnija je svakako menta, koja zimi deluje kao prirodni tonik za jačanje organizma.

Doktorka posebno naglašava čajeve od kore vrbe i suručice, jer su oni poznati kao biljni aspirin zbog svog svojstva skidanja temperature.

Ove biljke od davnina se koriste za pravljenje čaja koji ublažava bolove i pospešuje izlučivanje otrovnih materija iz organizma. Iako se kod gripa i prehlade možete lečiti čajevima, za lečenje ozbiljnijih bolesti nužno je savetovanje sa lekarom.

Svi je bacamo, a spas je za upalu bešike i otekle zglobove: Ovaj čaj nabavite što pre!

foto: Profimedia

Kantarion

Hladni, tmurni dani mogu izazvati tmurno raspoloženje i sezonsku potištenost. Najbolja antidepresivna biljka je kantarion. Tokom zime redovno pijte čaj i ulje od kantariona.

Inhalacije

Za inhalaciju stavite suvu biljku npr. majčinu dušicu u posudu sa vrućom vodom i nagnite se preko nje s peškirom prebačenim preko glave. Tako se lekovita para udiše i ulazi kroz pore na koži, a toplina greje sinuse.

Šipak za imunitet

Čaj od šipka osvežava, stimuliše metabolizam i razgradnju masnih ćelija. Šipak je pun vitamina C, B2 i antioksidanasa pa proizvodi od šipka služe kao sredstvo za jačanje imuniteta. Zbog toga se prepisuje kao dodatno sredstvo tokom lečenja i oporavka.

Leči bubrege, ublažava gastritis, spasava od infekcija: Popijte ovaj čaj još danas!

foto: Profimedia

Beli slez

Slezov čaj odličan je za zimski period, a priprema se tako što kašičica korena osam sati odstoji u dva decilitra hladne vode ili 50 ml vode ako nameravate da ga stavljate u nos. Beli slez najčešće se koristi za lečenje disajnih organa, kod prehlade, gripa, upale, bronhitisa i za lakše iskašljavanje, a crni protiv promuklosti.

Za mršavljenje

Gomilanje suvišnih kilograma može se sprečiti konzumacijom zelenog čaja. Osim toga, on jača prirodni imunitet tela, popravlja oštećenja ćelija, ubrzava metabolizam masti, blago podstiče koncentraciju i poboljšava raspoloženje.

Takođe, stabilizuje nivo šećera u krvi i snižava holesterol. Za najbolje rezultate preporuka je zeleni čaj ispijati 2 do 3 puta dnevno. Pritom je optimalno piti ga nezaslađenog.

Bogat vitaminom C

Hibiskus je vredan izvor vitamina C i flavonoida koji pomaže detoksikaciji organizma. Čaj od hibiskusa je diuretik pa smanjuje osećaj naduvenosti, a dodatni plus daje i činjenica da smanjuje apsorpciju masti i šećera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs