Obratite pažnju

Šta sve sprečava gorušicu: Pomaže i ako svaki zalogaj žvaćete 10 puta!

Otprilike jedna od pet osoba koje pate od gorušice ublažavanje simptoma i olakšanje mogu da osete već i ako samo promene životne navike i ishranu
Medicina
21:28h Autor:
Šta sve sprečava gorušicu: Pomaže i ako svaki zalogaj žvaćete 10 puta!
Foto: Shutterstock

Gorušica je neprijatan osećaj pečenja koji se pojavljuje u srednjem ili donjem grudnom delu i koji se širi iz želuca prema vratu i može da liči na srčani infarkt. Otprilike jedna od pet osoba koje pate od gorušice ublažavanje simptoma i olakšanje mogu da osete već i ako samo promene životne navike i ishranu.

Gorušica može da bude uzrokovana mnogobrojnim faktorima, kao što su navike u ishrani ili uzimanje određenih lekova. Stalna i uporna gorušica je ozbiljan problem za veliki broj ljudi, ali izbegavanjem "rizične" hrane i povećanim unosom povoljnih namirnica može da se postigne odličan rezultat, a u lakšim slučajevima gotovo i izlečenje, kaže nutricionistica doc.dr. sc. Darija Vranešić Bender.

Dovoljno je da pojedete samo jednu bananu dnevno: Evo šta će se dogoditi!

"Iz različitih razloga, npr. zbog prevelike količine želudačne kiseline ili zbog slabog mišića koji razdvaja jednjak i želudac, želudačna kiselina se iz želuca vraća do jednjaka uzrokujući neprijatne simptome. Ako se pojavljuje više od dva puta nedeljno, simptom je gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB)", objašnjava ova nutricionistkinja.

Ako patite od sličnih tegoba u gornjem delu sistema za varenje, potrebno je da uvedete što hitnije promene. Za početak, nutricionistkinja savetuje prestanak pušenja, pijenja crne kafe i alkohola u većim količinama, smanjenje prekomerne telesne težine i dnevnog unosa hrane, s naglaskom na nemasnu i ne suviše začinjenu hranu, kao i raspodelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je jesti češće, a svaki zalogaj treba žvakati barem 10 puta. Savetuje se korišćenje i maslinovog ulja kao izvora masnoće i da se redovno jedu fermentisane mlečni proizvodi.

Kada su bolovi u želucu alarmantni: Lečite se na vreme i sprečite ozbiljnije bolesti!

"Prekomeran unos šećera predstavlja faktor rizika za pojavu gorušice. Šećer uzrokuje pojačano lučenje želudačne kiseline, što može da isprovocira simptome bolesti. Povećan unos soli je takođe povezan s povećanim rizikom od nastanka gorušice. Napici koji sadrže kofein, pa i kafa bez kofeina, mogu da podstaknu lučenje želudačne kiseline, ali u umerenim količinama mogu da se uzimaju, najbolje nakon jela", dodaje nutricionistkinja.

Napominje da je smetnjama sa probavom važno pristupiti individualno, odnosno, šta je dobro za jednu osobu, nije nužno dobro za drugu. Zato, kod ovakvih problema treba da oslušnete svoj organizam.

5 prirodnih lekova protiv gorušice: Čaj od nane je jedno od najboljih rešenja!

Spavanje u poluležećem položaju pomaže kod žgaravice

Bender donosi nekoliko saveta protiv gorušice. Ako imate prekomernu težinu, pokušajte da smršate jer gojaznost i prekomerna telesna masa povećavaju rizik za razvoj gorušice. Nije dobro da legnete neposredno nakon jela i preporučuje se da izbegavate obilne večernje obroke.

Izbegavajte odeću koja steže, posebno oko struka. Odeća koja je pretesna oko struka može da uzrokuje češću pojavu refluksa kiseline. Ako vas muče simptomi gorušice, noću spavajte u poluležećem položaju. Pritom ne pomaže samo podizanje glave nego i dela trupa tako da jednjak bude iznad želuca. Simptomi se takođe češće pojavljuju kada osoba leži na levoj, umesto na desnoj strani, kaže nutriciontkinja.

Mršavite brzo i lako: 5 istina o masnom tkivu koje morate da znate!

Čili, biber i citrusi oštećuju jednjak

Poznato je da određena vrsta hrane uzrokuje i pojačava gorušicu, pa bi je u svakom slučaju trebalo izbegavati ili barem ograničiti, jer mogu da iritiraju ili oštete jednjak. To su paradajz i proizvodi od paradajza, citrusno voće (limun, mandarina, pomorandža, grejpfrut) kao i citrusni sokovi, crvena paprika, čili i biber.

Na listi zabranjene hrane su luk, beli luk, feferoni, krastavci, čokolada i kafa, kaže Vranešić Bender. Takođe, ne preporučuje jake čajeve i proizvode s kofeinom, pepermint i proizvode koji ga sadrže, kao ni prženu hranu, hranu bogatu uljima i mastima i onu koja je začinjena čilijem, biberom i sirćetom.

Pijete kafu na prazan želudac? Evo šta svaki dan radite svom telu!

Pomažu preparati od sleza i lana

Za lečenje gorušice od prirodnih preparata se najčešće koriste čajevi od sleza ili lana, kamilice, koromača i hajdučke trave, kao i pelina ili maslačka. U situacijama teže iritacije koriste se lekovite biljke poput žalfije, kantariona i majčine dušice.

Žvake ili pastile

I pljuvačka ublažava delovanje želudačne kiseline, pa ako progutate više pljuvačke, gorušica će manje da vas peče. Zato žvaćite žvakaće gume, jedite bombone ili bilo šta od čega se proizvodi više pljuvačke.

5 čuvara zdravlja: Brinu o našem imunitetu, a ne obraćamo pažnju na njih!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs