Blago

Bosiljak je neverovatan lek: Ono što može da uradi za izlečenje tela, malo ko zna!

U stanju je da oporavi celo telo od infekcija i teških bolesti
Medicina
14:18h Autor:
Foto: Shutterstock

Bosiljak je začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, doprinosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u lečenju raka.

1. Snižava temperaturu i ublažava simptome prehlade

Budući da bosiljak ima antibakterijska svojstva, lišće bosiljka je jako efektivno u lečenju raznih upala i temperature. Ukuvajte lišće bosiljka u čaju i polako pijte. Smanjićete simptome bolesti, kao što je peckanje i grebanje u grlu i nadražaj na kašalj.

2. Pomaže u borbi protiv prehlade, astme i bronhitisa

Mešavina lišća bosiljka s đumbirom i medom izvrstan je lek za lečenje raznih respiratornih bolesti, poput prehlade, gripe, astme i bronhitisa. Mešavina otvara disajne puteve koji su blokirane sa sluzi, i pomaže obolelima da pravilno dišu.

3. Leči upaljeno grlo

Ako imate upalu grla dobro je da grgućete mlaku vodu u kojoj je neko vreme bio potopljen bosiljak. Delovaće protuupalno i olakšat će simptome upale.

Pesto genoveze i špagete: Jelo koje se u inostranstvu bogato plaća! (RECEPT)

4. Doprinosi zdravlju srca

Jedenje bosiljka smanjuje nivo holesterola u telu i uopšteno se smatra jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularne slabosti.

5. Deluje protiv stresa

Bosiljak je uopšteno dobar za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje barem 12 listova bosiljka dnevno. Uz dobro zdravlje, bosiljak ima direktni uticaj i na stres, to jest vitamini i antioksidanski koje otpušta pozitivno utiču na smanjenje stresa.

6. Poboljšava rad bubrega

Bosiljak jača bubrege i izvrstan je u borbi protiv bubrežnog kamenca. Travari predlažu jedenje mešavine bosiljka i meda barem šest meseci kako bi ublažili bolove i isterali kamen iz tela.

7. Leči usne infekcije

Infekcije i čirevi koji se mogu pojaviti u ustima je dobro u prvu ruku lečiti žvakanjem listova bosiljka. Smanjiće bol i infekciju, ali i sprečiti loš zadah.

Pomešajte samo ova 3 sastojka iz kuhinje: Dobićete lek moćniji od svake hemije! (RECEPT)

8. Ublažava otok nakon uboda insekata

Namažite malu kašičicu paste od bosiljka na ujed. U kratko vreme će splasnuti i smanjiće se bol i iritaciju.

9. Održava zdravlje zubi

Za one koji pate od problema krvarenja desni, lošeg daha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao dobrim saveznikom u održavanju zdravlja zubi. Antibakterijska i antibiotska svojstva bosiljka mogu pomoći u sprečavanju takvih oralnih bolesti.

10. Održava zdravlje očiju

Obilje vitamina A koje sadrži bosiljak ima pozitivno delovanje na zdravlje očiju. Pojačava otpornost očiju na razne bolesti, a samo par kapljica otopine s bosiljkom može osvežiti umorne oči.

11. Štiti DNK

Listovi bosiljka sadrže mnoštvo fitonutrijenata i antioksidansa, koji štite ćelije DNA od oštećenja nakon izlaganja ultraljubičastim zrakama.

12. Smanjuje poriv za povraćanje

Kako biste trenutno dobili olakšanje od čestih povraćanja, pomešajte sok od bosiljka s medom i sokom od đumbira.

13. Pomaže u lečenju raka

Bosiljak steže krvne sudove koje dopremaju hranjive tvari tumorima koji uzrokuju rak, a sam po sebi pomažu u lečenju brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke. Anti-kancerogena svojstva bosiljka takođe sprečavaju rast oralnog karcinoma.

14. Leči poremećaje u radu pluća

Šteta na plućima nastala prehladom, tuberkulozom ili pušenjem se može ublažiti jedenjem bosiljka jer sadrži vitamin C, eugenol i kamfen koji su dokazno efektivni kod lečenja bolesti pluća.

15. Pomaže kod prestanka pušenja

Žvakanje bosiljka smanjuje želju za cigaretom. Samo jedan listić je dovoljan da smanji želju i odgodi žudnju.

Ove začine i biljke unesite u kuću: Oteraćete nesreću i siromaštvo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs