U Evropu bundeva je stigla još u 16. veku. Njene semenke su se prerađivale u ulje, koje je brzo pronašlo svoje mesto u narodnoj medicini. One su bogate proteinima, manganom, vlaknima, magnezijumom i fosforom. Sadrže visok procenat cinka, što je vrlo važno za imunitet, utiču na san i popravljaju vid.
Semenke bundeve su bogate i gvožđem, zbog čega se posebno preporučuju veganima, kojima često nedostaje ovaj važan mineral. Neke od posledica nedostatka gvožđa su umor, podložnost infekcijama i smanjena sposobnost učenja i koncentracije.
Iako se na meso bundeve dugo gledalo s prezirom i smatralo stočnom hranom, danas se bundeva kao povrće sve češće koristi za pravljenje ukusnih slanih i slatkih jela. Za novu popularnost bundeve najzaslužnije su malene sorte kao što su hokaido i baternat, ali ni velike domaće sorte ne zaostaju za njima.
Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijumom, kalijumom i vitaminima B, C, E i K. Provitamin A i alfa i beta karoteni nalaze se u narandžasto, crveno i žuto obojenim biljkama, brane organizam od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože . Od neprocenjive je važnosti i za zdravlje očiju, deluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sistema i ojačava imunitet.
Uprkos sladunjavom ukusu, bundeva se preporučuje i dijabetičarima jer ima nizak glikemijski indeks, odnosno samo neznatno povećava nivoe šećera u krvi.
Maska protiv akni
Izmiksajte pola šoljice sveže bundeve i nanesite na lice. Ostavite da deluje od 15 do 20 minuta i potom isperite mlakom vodom. Maska će očistiti i suziti pore, a bundeva, koja reguliše rad lojnih žlezda smiriće upalu.
Grickalica za dojilje
Za podsticanje laktacije dobro je jesti lanene semenke, koštice bundeve, suncokret i semenke susama. Takođe jedite zelenu salatu, šampinjone, lišće maslačka, bademe, ovas i ječam.
Supa od bundeve
Bundevu oljuštite, izvadite semenke i isecite na kockice. Iz čili papričice izvadite semenke i iseckajte je. Đumbir oljuštite i sitno izrendajte. Kockice bundeve stavite da se kuvaju u bujonu od povrća. Kad omekšaju, izmiksajte ih. Umešajte čili papričicu i đumbir. Zagrejte pavlaku i dodajte mu sir isečen na kockice. Mešajte dok se sir ne otopi i umešajte u supu. Posolite i kuvajte još nekoliko minuta.