Omiljeno jesenje povrće

20 supermoćnih: Lekoviti recepti sa bundevom za čitav niz tegoba i bolesti!

Nekad se smatrala stočnom hranom, ali sada i nauka tvrdi drugačije

Lepi & Zdravi 01.11.2018. - 15:56h Autor: 24sata.hr
Foto: Shutterstock

U Evropu bundeva je stigla još u 16. veku. Njene semenke su se prerađivale u ulje, koje je brzo pronašlo svoje mesto u narodnoj medicini.

 

To je potvrdila i nauka - istraživanja pokazuju da semenke bundeve sadrže jedinjena koja se uspešno bore protiv kancerogenih ćelija, ali dobre su i u borbi protiv lošeg raspoloženja. One su bogate proteinima, manganom, vlaknima, magnezijumom i fosforom. Sadrže visok procenat cinka, što je vrlo važno za imunitet, utiču na san i popravljaju vid.

Cink u hrani: Ovo su namirnice za jak imunitet!

Jedno nemačko istraživanje pokazuje da žene koje prolaze kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke od bundeve imaju 23% manji rizik od raka dojke. Istraživanja upućuju na smanjenu učestalost oboljenja prostate u područjima u kojima se redovno jedu semenke bundeve. Kao vrlo dobar izvor magnezijuma pomažu u regulaciji visokog krvnog pritiska i sprečavanju migrene, a zahvaljujući obilju bakra, pomažu u smanjenju upalnih stanja povezanih s reumatoidnim artritisom.

 

Semenke bundeve su bogate i gvožđem, zbog čega se posebno preporučuju veganima, kojima često nedostaje ovaj važan mineral. Neke od posledica nedostatka gvožđa su umor, podložnost infekcijama i smanjena sposobnost učenja i koncentracije.

 

8 neoborivih dokaza: Zašto je bundevino ulje najbolje što možete da koristite!

foto: Shutterstock

Iako se na meso bundeve dugo gledalo s prezirom i smatralo stočnom hranom, danas se bundeva kao povrće sve češće koristi za pravljenje ukusnih slanih i slatkih jela. Za novu popularnost bundeve najzaslužnije su malene sorte kao što su hokaido i baternat, ali ni velike domaće sorte ne zaostaju za njima.

Najlepši ukusi jeseni: 12 poslatica sa jabukama, bundevom i kestenom koje ćete obožavati! (RECEPTI)

Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijumom, kalijumom i vitaminima B, C, E i K. Provitamin A i alfa i beta karoteni nalaze se u narandžasto, crveno i žuto obojenim biljkama, brane organizam od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju efekte starenja. Od neprocenjive je važnosti i za zdravlje očiju, deluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sistema i ojačava imunitet.

 

Uprkos sladunjavom ukusu, bundeva se preporučuje i dijabetičarima jer ima nizak glikemijski indeks, odnosno samo neznatno povećava nivoe šećera u krvi. Takođe deluje na obnavljanje ćelija pankreasa. Lekoviti sastojci iz bundeve štite organizam od različitih alergija i infekcija, a to je posebno važno u jesenjem i zimskom razdoblju.


Čak je i kora bundeve lekovita budući da sadrži belančevine koje se uspešno bore s mikroorganizmima i sprečavaju infekcije, a posebno razvoj gljivice Candida albicans, odgovorne za vaginalne infekcije, pelenski osip kod dece i brojne druge tegobe. Ako probate neku naročito ukusnu bundevu, sačuvajte njene semenke kako biste sledeće godine mogli da ih posejete u bašti!

 

20 lekovitih recepata sa bundevom

 

1. Povećana prostata

 

Tri puta nedeljno pojedite po šaku semenki bundeve - najbolje je nabaviti sirove ili ih ispržiti kod kuće. I dodavanje bundevinog ulja salatama može da pomogne u lečenju povećane prostate.

 

Čaj koji treba piti na jesen što više: Smrt za viruse, prehlade i toksine, normalizuje varenje!

foto: Shutterstock

2. Maska protiv akni

 

Izmiksajte pola šoljice sveže bundeve i nanesite na lice. Ostavite da deluje od 15 do 20 minuta i potom isperite mlakom vodom. Maska će očistiti i suziti pore, a bundeva, koja reguliše rad lojnih žlezda smiriće upalu.

 

3. Protiv holesterola

 

Sameljite po 100 g semenki bundeve, lana, suncokreta i susama. Dodajte 50 g cimeta i stavite u teglu. Svake večeri veliku kašiku mešavine umešajte u čašu jogurta. Ujutro pojedite i odmah napravite istu smesu za uveče.

 

4. Grickalica za dojilje

 

Za podsticanje laktacije dobro je jesti lanene semenke, koštice bundeve, suncokret i semenke susama. Takođe jedite zelenu salatu, šampinjone, lišće maslačka, bademe, ovas i ječam.


5. Protiv parazita

 

U blenderu izmiksajte šoljicu sirovih semenki bundeve s pola šoljice kokosovog mleka (kravlje mleko "hrani" parazite) i pola šoljice vode. Trebalo bi da dobijete glatku pastu, pa vodu dodajte malo-pomalo. Ako želite, možete da zasladite stevijom. Pojedite ujutro na prazan želudac, a zatim u roku od jednog sata popijte veliku čašu vode ili nekoliko čaša.

 

6. Pire za lakši san

 

Pečenu bundevu izmiksajte u pire, začinite prema želji ili upotrebite za izradu krem supe. Možete i da ga zamrznete kako biste ga imali cele godine. Ako patite od nesanice ili nervoze, jedite ga što češće.

 

Piskavica, čudo narodne medicine: Leči sve - od glave do pete!

foto: Profimedia

7. Kosti i zglobovi

 

Uveče umešajte kašiku ovsenih pahuljica i na vrh kašičice u šoljicu jogurta dodajte kurkumu pa ostavite tokom noći u frižideru. Ujutro premestite u veću posudu. Sameljite ili usitnite po kašičicu semenki bundeve i lana, pa dodajte u jogurt sa kašičicom susama i pola kašičice sveže narendanog đumbira, narendajte jednu jabuku pa sve dobro pomešajte, zasladite prema želji i pojedite za doručak.

 

8. Upala bešike ili bubrega

 

Obolelima od upale bubrega ili bešike savetuje se da svakodnevno jedu po jedan obrok od dinstane bundeve sa malo paradajza i seckanog luka. Ovo jelo dobro je začiniti s 1-2 kašike kisele pavlake, ali ne bi smelo da se soli.

 

9. Supa od bundeve

 

Bundevu oljuštite, izvadite semenke i isecite na kockice. Iz čili papričice izvadite semenke i iseckajte je. Đumbir oljuštite i sitno izrendajte. Kockice bundeve stavite da se kuvaju u bujonu od povrća. Kad omekšaju, izmiksajte ih. Umešajte čili papričicu i đumbir. Zagrejte pavlaku i dodajte mu sir isečen na kockice. Mešajte dok se sir ne otopi i umešajte u supu. Posolite i kuvajte još nekoliko minuta.

 

10. Čaj od kore bundeve

 

Kora bundeve bogata je cinkom i beta karotenom, koji štiti od srčanih bolesti, a sadrži i jedinjenja koja deluju kao prirodni antibiotik. Sastružite deo kore najbliži pulpi kako biste dobili više hranljivih sastojaka, osušite na toplom mestu i dodajte zimskim čajevima.

 

Smanjite kiselost tela, sprečite bolesti: Ovo su vrhunske alkalne namirnice!

foto: Shutterstock

11. Nega kože protiv bora

 

Maske od bundeve dobre su za svaki tip kože. Bogate su vitaminom A i C, kao i cinkom, koji pomažu u obnovi i hidratizaciji kože. Narandžasta boja dolazi iz karotenoida, pigmenta koji usporava starenje i pojavu bora. U posudu stavite dve kašičice kuvane pasirane bundeve, dodajte pola kašičice meda i četvrtinu kašičice mleka. Ostavite da deluje oko 15 minuta i potom isperite.

 

12. Artritis

 

Naučnici su ustanovili da semenke bundeve imaju antiupalno delovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 g semenki bundeve kako biste olakšali simptome.

 

13. Osteoporoza

 

Osobe kojima u telu nedostaje cinka treba da razmisle o tome da počnu da grickaju semenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šoljice semenki bundeve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrednosti cinka.

 

14. Sirup od bundeve i meda

 

Isecite vrh bundeve i uklonite unutrašnjost. U rupu stavite šećer ili med i poklopite vrhom bundeve. Ostavite da odstoji 10 dana na hladnom. Čuvajte u frižideru, najduže mesec dana. Prokuvan će trajati duže, ali će se tad izgubiti deo hranljivosti. Uzimajte 2-3 kašike na dan. Jača imunitet, pomaže kod zatvora i tegoba debelog creva, izlučivanja žuči, problema sa jetrom i bubrezima, leči mokraćne puteve i snižava holesterol.

 

5 preciznih recepata od žalfije: Sve što vam treba da se kompletno izlečite!

foto: Profimedia

15. Proširene vene

 

Za ublažavanje bolova od proširenih vena dobro je da se sveže strugana bundeva stavi kao obloga na obolela mesta i drži što duže, najbolje tokom noći, obmotana zavojem.

 

16. Maska za negu kose i tela

 

Meso bundeve isecite na kockice i kuvajte ga u loncu s malo vode dok ne omekša i pretvori se u kašastu smesu. Izgnječite drobilicom za krompir, ohladite i dodajte 180 ml jogurta, kašiku meda, pola kašičice cimeta i centimetar rendanog đumbira. Nanesite na celu dužinu kose i telo. Ostavite da deluje 10-15 minuta, a zatim isperite vodom. Kosu operite na uobičajen način.

 

17. Uljem protiv opekotina i ispucalih peta

 

U narodnoj medicini se protiv opekotina, ispucale kože, rana od ležanja i drugih tegoba s kožom preporučuje mazanje uljem od semenki bundeve. Kod ispucalih peta uljem bundeve namažite stopala pre spavanja, navucite stare pamučne čarape, prespavajte u njima i ujutro operite noge toplom vodom i sapunom.

 

Kakao je dovoljno jak da spreči dijabetes: Ovako leči i srčane bolesti!

foto: Shutterstock

18. Masna koža

 

Da biste napravili masku za masnu kožu, u posudu stavite dve kašičice pasirane bundeve, četvrtinu kašičice jabukovog sirćeta ili četvrtinu kašičice soka od brusnice i pomešajte. Smesu koju ste dobili nanesite na lice i ostavite da deluju 10-15 minuta. Jabukovo sirće povećava cirkulaciju krvi i reguliše pH kože, a bundeva hidrira kožu i usporava starenje.

 

19. Suva koža

 

Pomešajte dve kašičice kuvane pasirane bundeve s jednom četvrtinom kašičice pavlake i pola kašičice smeđeg šećera. Ostavite 10-15 minuta i potom isperite mlakom vodom. Šećer će pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože, a pavlaka i bundeva će je hidrirati.

 

20. Pomaže i ljubimcima

 

Ako pas ili mačka pate od probavnih tegoba poput zatvora, proliva ili nadraženog želuca, posegnite za bundevom. Ona je bogata vodom i vlaknima, pa omogućava redovnu stolicu, a ujedno je bogata vitaminima. U hranu im dodajte malo kuvane ili pečene bundeve.

 

Nadbubrežna žlezda može da razori ceo organizam: Simptomi koje ne smete da ignorišete!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...