Javite se lekaru

Hormonski poremećaj ugrožava zdravlje: 7 ozbiljnih simptoma koje ne smete da ignorišete!

Hormoni kontrolišu skoro sve procese u organizmu i zato je izuzetno važno da ne dođu do njihovog disbalansa
Medicina
18:44h Autor:

Održavanje hormonskog balansa je veoma važno, jer ima direktan uticaj na sve aspekte našeg života. Nažalost, većina ljudi o tome, jednostavno, ne razmišlja.

 

Za šta su odgovorni naši hormoni?

 

Hormoni su sitni hemijski "glasnici" koji prenose informaciju iz mozga do tkiva unutrašnjih organa. Oni kontrolišu skoro sve procese u organizmu. A to su:

 

- vaš rast i razvoj

 

- vaš metabolizam

 

- vaše seksualne mogućnosti

 

- pamćenje i raspoloženje

 

- temperaturu tela.

 

Spas za hormonski disbalans: 7 koraka čuvene Gotfrid metode!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U principu, da bi čovek ostao zdrav, srećan i zadovoljan, veoma je važno održavati hormonski balans. Ali, nažalost, vrlo ga je lako poremetiti, a da to i ne primetimo.

 

Evo 7 predznaka hormonskog disbalansa koji će vam pomoći u rešavanju problema sa telom:

 

1. Stalni porast telesne težine

 

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa težinom, to ne mora da znači da se ne hranite ispravno i da se malo krećete. Ponekad, krivac može biti hormonalni poremećaj. Takozvani "hormon stresa" kortizol, luči se iz nadbubrežne žlezde. Ako se njegova proizvodnja narušava (uzrok može biti jak stres ili bolest nadbubrežne žlezde), vi možete veoma brzo početi da dobijate na težini.

 

Istraživanja su pokazala da povećani nivo kortizola dovodi do akumulacije "toksičnih" masti u abdomenu. To ne samo da povećava rizik razvoja kardiovaskularnih bolesti, već tera organizam na pojačano lučenje insulina. Njegov višak u krvotoku, utiče na nivo šećera u krvi i pojačava želju za hranom.

 

Gojite se, a ne jedete mnogo? Obavezno morate da proverite ovaj organ!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

2. Problemi sa libidom

 

Ovo se odnosi ne samo na muškarce, već i na žene. Seksualnu želju kontrolišu androgeni hormoni koji se proizvode u testisama (kod muškaraca) i jajnicima (kod žena). Nedostatak ovog hormona dovodi do toga da postajemo sve manje i manje zainteresovani za seks.

 

3. Hronični umor

 

Umor je jedan od prvih predznaka hormonskog poremećaja, posebno ako dobro spavate, a ujutro ste umorni. Najverovatnije je razlog u kortizolu. Njegov višak u krvi tera organizam da stalno radi u režimu "bori se ili beži", a to ga iscrpljuje. Upravo je kortizol taj koji kontroliše vaše cirkadijalne ritmove i dovodi do toga da osećate prazninu i umor.

 

Umor, loše raspoloženje, razdražljivost, anksioznost, pa čak i depresija – mogu biti posledica problema sa štitnom žlezdom. Ako ste se prepoznali u ovoj priči – proverite svoju štitnu žlezdu. Najčešći uzrok umora i osećaja umrtvljenosti je hipotireoza.

 

Svaki čas može da vam otkaže štitna žlezda: Obratite pažnju na ove simptome!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

4. Nesanica i isprekidan san

 

Ako dugo ne možete zaspati, a zatim se budite usred noći, to može biti znak ozbiljnog poremećaja hormonalnog balansa. Nažalost, nesanica, sama po sebi, pogoršava ove probleme. Stvara se začarani krug.
Problem je u tome da nedostatak sna dovodi do narušavanja procesa proizvodnje 10 različitih hormona. Oni kontrolišu apetit, zdravlje srca, mentalno zdravlje i zdravlje reproduktivnih organa. Narušavanje sna izaziva nedostatak estrogena – hormona koji reguliše menopauzu i cikluse spavanja.

 

5. Preterano znojenje

 

Znojenje – još jedan siguran znak hormonskog poremećaja. Ako vam se ovo dešava tokom noći, onda postoji razlog da se zamislite.

 

Najverovatnije, noćno znojenje je posledica nedostatka seratonina. A to je hormon koji, između ostalog, kontroliše raspoloženje i osećaj sigurnosti i bezbednosti.

 

Nanela je sodu bikarbonu na pazuh: Prirodnim putem rešila veliki problem! (RECEPT)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

6. Preterana želja za slatkim

 

To je takođe znak problema sa štitnom žlezdom i jedan od prvih znakova hipoterioza. Osim toga, problem može biti izazvan preopterećenjem nadbubrežne žlezde. Ako ta žlezda luči previše kortizola i adrenalina, vi ćete stalno želeti nešto slatko, jer je šećer  najbolji izvor energije za slučaj borbe, ili bekstva.

 

7. Gubitak kose

 

Uvek se verovalo da su ćelavost i gubitak kose rezultat nedostatka testosterona. Ali sada lekari ukazuju na to da je razlog i u drugom hormonu - dihidrotesteronu (DHT). Njegov nedostatak i izaziva većinu problema sa kosom.

 

Šta raditi?

 

Zapamtite da je vaše zdravlje u direktnoj vezi sa vašim hormonalnim balansom. Najbolji način njegovog održanja je pravilna ishrana. Treba poštovati dva osnovna principa: kao prvo – ishrana treba da se zasniva na namirnicama biljnog porekla i kao drugo, ishrana mora biti maksimalno raznovrsna.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs