Često zdravstveno oboljenje

Gojite se, a ne jedete mnogo? Obavezno morate da proverite ovaj organ!

Kod ovog stanja često posežemo za hranom koja je bogata jednostavnim ugljenim hidratima, koja je brzi i visokokalorični izvor energije, pa nakon takvog obroka brzo dolazi i do pada energije i umora
Medicina
19:18h Autor:
Gojite se, a ne jedete mnogo? Obavezno morate da proverite ovaj organ!
Foto: Shutterstok

Hipotireoza, odnosno usporena aktivnost štitaste žlezde često dovodi do gojenja, odnosno remeti regulaciju telesne težine. Jedan od razloga može da bude opstipacija (zatvor), ali uzrok su često i napadi prejedanja, povezani s osećajem umora i klonulosti i nedostatkom energije.

Kod hipotireoze često posežemo za hranom koja je bogata jednostavnim ugljenim hidratima, koja je brzi i visokokalorični izvor energije, pae nakon takvog obroka brzo dolazi i do pada energije i umora. Zato je važno prilagoditi ishranu.

12 miliona žena pati od štitne žlezde: Glavni znaci upozorenja na bolest!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

"Preporučuju se namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom. Treba krenuti sa smanjivanjem ugljenih hidrata koji dolaze iz hleba, testenine, pirinča, keksa i zaslađenih sokova jer preveliki unos ugljenih hidrata znatno opterećuje insulinsku aktivnost koja je u hipotireozi smanjena", savetuje nutricionista Nenad Bratković.

Smemo da jedemo ugljene hidrate iz neskrobastog povrća, voća, mahunarki i žitarica kao što su zob, heljda, kvinoja, a eventualno ječam i raž. Treba smanjiti upotrebu suncokretovog i sojinog ulja, a povećati unos maslinovog i uključiti u ishranu plavu ribu. Dobar su izbor i laneno ulje, lanene semenke i omega-3 iz badema i oraha.

Šta uništava štitnu žlezdu: 7 najvećih otrova i kako ih izbaciti iz tela (RECEPT)

Vrlo je važno redovno doručkovati, i to namirnice s niskim do srednjim glikemijskim indeksom - zobene pahuljice s niskomasnim probiotičkim jogurtom i cimetom. Ishranu treba organizovati u pet do šest obroka tokom dana. Između obroka dopuštena je užina: 3 kockice tamne čokolade pre podne i pola šake badema posle podne.

Uz svaki obrok preporučuje se unos malo proteina, da se zavara glad, a najbolji izvor su ribe, mahunarke, žitarice, orašasti plodovi i belance. Povećajte unos namirnica bogatih antioksidantima, kao što su borovnice, trešnje, cvekla i paradajz. Izbegavajte one koje ometaju rad štitaste žlezde, kao što su brokoli, kupus, prokelj, karfiol, kelj, spanać, soja i kikiriki.

Preporučuje se i redovna fizička aktivnost kako biste podigli nivo hormona sreće serotonina i endrofina, ali i podstakli procese mršavljenja i sagorevanja masnog tkiva.

Ovaj začin je ubica masti: Kašičica dnevno topi 10 kg za 3 meseca!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs