Ogromne promene

Šta se dešava u telu kada prestanete da jedete meso: Sve prednosti i mane!

Ispitanici koji su izbacili meso iz ishrane smršali su u proseku 5 kg, pokazalo je američko istraživanje. Pritom nisu menjali rutinu vežbanja niti brojali kalorije
Medicina 30.01.2016. - 11:34h Autor: net.hr
Foto: Shutterstock

Iz kojeg god razloga da ste odlučili da smanjite meso (ili da se potpuno prebacite na vegetarijansku ishranu), telo će početo da vam se menja, evo kako:

 

1. Smršaćete

 

Ispitanici koji su izbacili meso iz ishrane smršali su u proseku 5 kg, pokazalo je američko istraživanje. Pritom nisu menjali rutinu vežbanja niti brojali kalorije.

 

2. Promeniće vam se crevna mikroflora

 

Vegani imaju više vrsta crevnih bakterija koje se bore protiv upala, ali ipak, veća je razlika između koncentracije crevne mikroflore kod vegetarijanaca i svaštojeda, pokazalo je istraživanje univerziteta u Njujorku.

 

Šokantne tvrdnje čuvenog Nobelovca: Gotovo sva istraživanja o raku su prevara!

 

3. Možete da izgubite važne hranjive materije

 

Iz biljne ishrane prilično je teško dobiti dovoljno gvožđa, vitamina D i vitamina B12. Takođe, možda će vam nedostajati i proteina. Mahunarke, orašasti plodovi su dobar izvor belančevina i zdravih masti, a ako jedete namirnice bogate gvožđem (poput spanaća) svakako ih kombinujte s vitaminom C (npr, spanać-salatu začinite limunovim sokom), dok su jaja dobar izvor vitamina D. Ali u svakom slučaju, ako se prebacujete na vegetarijansku ishranu, svakako se posavetujte s nutricionistom ili lekarom.

 

Pacijenti konzumirali ekstrakt belog luka godinu dana: Rezultati oduševili naučnike!

 

 

4. Možda ćete smanjiti rizik od raka

 

Svetska zdravstvena organizacija prošle godine je šokirala sve mesojede sveta: slaninu i kobasice i ostalo prerađeno meso svrstala je u istu grupu karcinogena kao i cigarete. To ne znači da podjednako povećavaju rizik od raka, nego da su dokazi kako su kancerogeni podjednako čvrsti. Ali u svakom slučaju, meso izaziva rak, prvenstveno rak creva. A što je obrađenije, to je gore.

 

5. Sigurno ćete smanjiti rizik od srčanih bolesti

 

Osim preteranog unosa masnoća (koje često prati preterivanje u mesu), američki institut Lerner izolovao je karnitin. To jedinjenje iz crvenog mesa podstiče reakcije koje pospešuju nastanak kardiovaskularnih bolesti.

 

U potpunosti izbacila meso iz ishrane: Evo šta se sve dogodilo u njenom telu!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs