Mnogi i ne slute

Fatalne greške zbog kojih nikad nećete smršati: Evo zašto umesto sala gubite mišićnu masu!

Nijedna dijeta i trening neće uspeti ako pravite sledećih šest grešaka

Lepi & Zdravi
14:31h Autor:
Foto: Shutterstock

Ako ste na nekoj novoj vrsti ishrane, imate novi režim treninga, ali još uvek niste zadovoljni svojim telom, odnosno smatrate da je ono već do sada trebalo malo drugačije da izgleda, možda činite baš neku (ili sve) od sledećih fatalnih grešaka!

 

Kod mršavljenja, osnovna premisa je vrlo jednostavna - treba smanjiti unos kalorija. Tačnije, trebalo bi ih trošiti više nego što se unosi. Ali, ako to ne uradite pametno, ceo plan mršavljenja, odnosno gubitka masnog tkiva, mogao bi da vam se obije o glavu.

 

Prema rečima dr Alberta Metenija, skidanje kilograma uvek podrazumeva gubitak masnog tkiva i mišića. A budući da mišići troše više kalorija od masnog tkiva, manje mišića znači ujedno i usporavanje metabolizma zbog čega ćete teže skidati kilograme.

 

Srećom, postoje načini kojima se može sprečiti gubitak mišićne mase, a stručnjaci ističu ovih šest grešaka kao ključne koje vas koče na putu prema boljem i zdravijem telu.

 

1. Izbacili ste previše kalorija
 

Ako unosite manje kalorija nego što je potrebno vašem bazalnom metabolizmu za normalno funkcionisanje, dovešćete svoj organizam u stanje izgladnjivanja i on će početi da troši i masno i mišićno tkivo kako bi dobio energiju.

 

"Glavni cilj vašeg tela jeste da vas održi živim, stoga se potrudite da imate dovoljno energije za osnovne funkcije", upozorava Meteni.

 

Salo na stomaku pravi kortizol, na zadnjici estrogen: Kako da zaustavite hormonsko gojenje!

foto: Profimedia

"Kad ne uzimate dovoljno kalorija, vaše telo će trošiti uskladištene ugljene hidrate, masti, a proteine će uzimati iz mišića", kaže Nik Klejton, lični trener.

 

Koliko kalorija je premalo, zavisi od vaše trenutne težini, ali niko nikada ne bi smeo da unosi ispod 1.000. Klejton preporučuje deficit između 500 i 1000 kalorija u odnosu na količinu koju inače konzumirate, s tim da polovinu toga izbacite iz ishrane, a polovnu potrošite kroz trening.

 

2. Ne uzimate dovoljno proteina
 

Skidanje kilograma ne zavisi samo od toga koliko jedete, nego i šta jedete. Jedna studija iz 2016. godine pokazala je da ljudi koji su na niskokaloričnoj ishrani, a konzumiraju 2,4 grama proteina po kilogramu telesne težine, gube 27 odsto više masti i dobijaju 8 puta više mišićne mase od onih koji su konzumirali upola manje proteina.

 

Naime, u jajima, mesu živine i mlečnim proizvodima nalazimo svih devet osnovnih aminokiselina koje su nam potrebne za izgradnju i održavanje mišićne mase. Ako telu ne dajete proteine, ne možete da očekujete ni da ćete postići optimalnu funkcionalnost mišića.

 

Klejton predlaže da dnevno jedete 1,6 grama proteina po kilogramu telesne težine čime će proteini činiti trećinu vašeg dnevnog kalorijskog unosa.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs