Obratite pažnju

Neredovna menstruacija: 3 stvari koje remete ciklus!

Neke svakodnevne navike mogu značajno da utiču na naše telo i da izazovu velike promene koje se ogledaju i na našem ciklusu
Medicina 26.11.2015. - 09:47h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

Menstrualni ciklus kod svake žene je drugačiji. Ali, da li ste znali da neke svakodnevne navike značajno utiču na naše telo i mogu da izazovu velike promene koje se ogledaju i na našem ciklusu?

 

1. Stres

 

Na kašnjenje menstruacije mogu da utiču traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, raskida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa. Naime, stres utiče na deo mozga pod nazivom hipotalamus koji reguliše hormone u telu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može da postane neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

 

Depresija, negativnost, strah: Čaj od ove biljke oslobađa vas stresa i loše energije! (RECEPT)

 

2. Putovanja

 

Duža putovanja, posebno ona na dalje destinacije značajno utiču na naše telo. Nesanica, nervoza i umor samo su neki od simptoma takozvanog "džet lega" - kratkotrajnog poremećaja uzrokovanog putovanjem kroz različite vremenske zone.

 

Ali ovakve promene mogu da utiču i na menstrualni ciklus koji može da postane kraći ili duži. Ne brinite, menstruacija bi trebalo da se normalizuje nakon dva do tri ciklusa.

 

Da se konačno zna: Smete li da imate seksualne odnose tokom menstruacije?

 

3. Premalo sna

 

Kako bi naše telo normalno funkcionisalo potreban mu je adekvatan odmor i to u obliku sna. S druge strane, premalo sna može uzrokovati brojne negativne promene u organizmu poput pada imuniteta, nervoze, umora i malaksalosti, ali i da dovede do poremećaja u menstrualnom ciklusu.

 

Dokazano je da je ljudskom telu potrebno 7 do 9 sati sna i zato je potrebno promeniti dnevnu rutinu i pokušati da telu pružite dovoljno vremena da se odmori.

 

Čudotvorna kombinacija meda i oraha: Počnite sa prirodnim lekom već sutra!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs