Saveti ginekologa

Pravilno korišćenje tampona tokom leta: Dobro pazite da ne napravite ovu veliku grešku!

Devojke i žene koje još uvek dvoume oko korišćenja tampona možda baš ovaj savet podstakne da ih koriste i tako zbog menstruacije ne propuste ni jedan trenutak uživancije u kupanju, plivanju i ostalim morskim radostima

Nega 18.07.2018. - 17:41h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Shutterstock

S dolaskom sezone letnjih odmora sve više žena higijenske uloške zamenjuje tamponima kako bi mogle da uživaju u plivanju i drugim morskim radostima. Stoga je važno podsetiti na neke važne stvari koje treba da znate o korišćenju tampona tokom letovanja.

 

"Svakoj ženi preporučujem korišćenje tampona tokom letovanja, naročito ako je na moru na primer 7 dana i tokom tih dana ima menstruaciju. Tamponi su tada spas", kaže ginekolog dr sc. Jasenka Grujić.

 

Devojke i žene koje još uvek dvoume oko korišćenja tampona možda baš ovaj savet podstakne da ih koriste i tako zbog menstruacije ne propuste ni jedan trenutak uživancije u kupanju, plivanju i ostalim morskim radostima.
 

No uvek je dobro podsetiti se kako se tamponi pravilno koriste tokom letovanja i koju veliku grešku treba izbegavati.

 

Ovakva menstruacija je abnormalna: 4 znaka koje žene smatraju uobičajenim, a zapravo su ozbiljni!

foto: Shutterstock

Greška broj 1 koju žene prave kod korišćenja tampona na letovanju je da ih ne menjaju dovoljno često. Tampon bi trebalo da se promeniti svaka tri do četiri sata, odnosno svaki put kada izađete iz vode, napominje Grujić i daje odgovore na dva važna pitanja koja često muče žene kada je reč o tamponima i letovanju.

1. Da li tampon smem da stavim preventivno, odnosno kada tek očekujem da ću dobiti menstruaciju?


Preventivno stavljanje tampona nije štetno i žena može da ga koristi ukoliko treba da dobije menstruaciju, a želi da se kupa, savetuje Grujić. 


2. Smem li da koristim tampon ako imam vaginalnu ili upalu bešike?


Može da se koristi, ali savetujem da se pre stavljanja na tampon namaže krema protiv upale ili slično sredstvo protiv vaginalnih infekcija. Kada je reč o upali bešike, tampon treba pažljivo staviti i tada ne bi trebalo da bude problema, kaže ginekolog Jasenka Grujić.

 

Gljivične infekcije i upale bešike se česti pratioci letnjih uživancija, a razlog je tome nesmotrenost kada ne razmišljamo da li nam se kupaći kostim osušio, hodamo bosi po pločicama i tako dalje. 

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...