Neverovatno

Kako majčin glas utiče na nas kad odrastemo: Ta žena je jedno čudo prirode!

Da li ste znali da kada čujemo majčin glas, čak i samo telefonom, u našem telu se podstiče lučenje oksitocina?

Porodica
Autor:
Kako majčin glas utiče na nas kad odrastemo: Ta žena je jedno čudo prirode!
Foto: Profimedia

Ljubav prema majci nema cenu, kao ni majčina ljubav prema detetu. I ne traje ljubav samo dok smo u njenom gnezdu. Može da traje zauvek, ali moramo je i negovati. Ako ste srećnik kojem je mama još uvek živa, a ne živite s njom, nazovite je češće...

Verujemo da se čitajući ovaj tekst možete prisetiti svađa iz tinejdžerskih godina. Sigurni smo da se ne sećate tačnih razloga zbog kojih je do svađa dolazilo, ali sigurno ste svesni da su se danas one proredile. To je, naravno, povezano s vašim odrastanjem i sazrevanjem, ali i činjenicom da vrlo verovatno više ne živite u istoj kući.

Tada se stvari zaista menjaju nabolje u odnosu deteta i majke, ali ne zbog toga što više ne dele isti prostor, nego zbog toga što sada zajedničko vreme posvećuju razgovorima i druženju, dok se to ranije svodilo na svakodnevne aktivnosti i obaveze.

Ako ste vi jedna od onih osoba koje s majkom komuniciraju svaki dan, niste izuzetak. Čak 42 % ispitanika (prema stranom istraživanju) takođe to radi i taj se broj s godinama konstantno povećava. Moguće je i da u glavne razloge povećanja razgovora s mamom spada i razvoj tehnologije, odnosno pojava mobilnih uređaja, ali i spoznaja kakvu snagu ima majčin glas.

Jeste li ikada zapitali šta je pravi razlog uživanja u razgovoru s mamom?

Da li je to zbog toga što majka ima šta da kaže, pa vi iz njenih saveta možete nešto da naučite ili je to zbog toga što vaš ceo organizam uživa u njenom glasu?

Kad sanjaš majku: I dalje tražimo od Boga da nam je vrati na par minuta!

foto: Shutterstock

Dokazano je da se osoba može osećati bolje ako samo čuje majčin glas, bez taktilnih i ofaktilnih podražaja. U istraživanju je testirano da li majčin glas proizvodi oksitocin, koji popularno nazivamo "ljubavni hormon". Ovaj hormon glavni je faktor za suzbijanje stresa.

Naučnike je zanimalo hoće li majčin glas osloboditi oksitocin ili je to moguće učiniti samo direktnim kontaktom majke i deteta.

Prvo su ispitanicima izmerili nivo kortizola, biološkog pokazatelja za stres, a zatim su ih podelili u tri grupe. Prva grupa se s majkom videla uživo, razgovarali su i zagrlili se. Druga grupa ispitanika razgovarala je s majkom preko telefona, a treća je gledala film "March of the Penguins", koji je okarakterisiran kao emocionalno neutralan.

Kod prve grupe zabeležen je najviši nivo oksitocina i najbrže vraćanje kortizola na normalan nivo. Kod druge grupe takođe je zabeleženo brzo povećanje nivoa oksitocina i brzo padanje kortizola na normalu.

To je bio pokazatelj da prijatan osećaj, manjak napetosti i veći nivo sreće dolaze jednako brzo i ako s majkom samo razgovaramo, a ne vidimo je. Treća grupa, koja je gledala film, i dalje je imala povišen nivo stresa i isti ili nešto niži nivo oksitocina, a stanje se nije promenilo ni nakon sat vremena.

Takođe postoje i istraživanja koja su pokazala da majčin glas može da bude snažan faktor u rehabilitaciji teško bolesnih pacijenata.

Možemo da zaključimo da majčin glas zaista može da ulepša one dane kada se osećamo loše bez razloga, da terapeutski poboljša stanje svesti koje uveliko utiče na fizičko stanje, ali i pomogne da osoba pokaže svoju pravu snagu u najtežim trenucima.

Za svaku tvoju suzu, komad srca joj se otkinuo: Ovih 10 stvari majke nikad neće reći deci!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs