Uživajte

Roditelji, sankajte se sa decom: 5 fenomenalnih razloga!

I fizički i psihički, i što se tiče odnosa sa detetom, zajedničko sankanje će vam i te kako svima prijati

Vaše dete & vi
Autor:
Roditelji, sankajte se sa decom: 5 fenomenalnih razloga!
Foto: Shutterstock

Snežni pokrivač ponovo je u našim krajevima, a tome se najviše raduju deca. Osim grudvanja, njihova je omiljena zimska aktivnost najčešće sankanje.

A da li ste znali koje su blagodeti ove zimske zabave i za decu i za roditelje?

Pokretanje čitavog tela

Sankanje je odlična vežba ne samo za decu nego i za roditelje. Jedan sat sankanja odnosno stalne aktivnosti kraj deteta koje uključuje vuču uzbrdo nakon spuštanja, utrošiće 300 kalorija kod osobe od 60 kilograma.

Kako se povećava težina roditelja, povećava se i potrošnja kalorija, pa je ovo idealna vežba za čitavo telo. Osim toga, aktivni su mišići čitavog tela - dok vučete sanke, istovremeno rade mišići nogu, ruku, zadnjice i trbušni mišići.

Boravak na svežem vazduhu

Ništa manje nije važan ni boravak na svežem vazduhu, koji ide ruku pod ruku sa sankanjem. To je prilika da se i roditelji i deca odvoje od ekrana i sedenja i zaista udahnu svež vazduh. Ako imate priliku da odete na skijalište van grada, tim bolje jer će i kvalitet vazduha biti bolji. Sam boravak na hladnoći ima svoje brojne prednosti - bolje spavamo, sagorevamo više kalorija, lakše se borimo s infekcijama i osećamo se sjajno!

Lovor leči sve od kašlja do čukljeva: Svi narodni recepti na jednom mestu!

foto: Shutterstock

Razvoj koordinacije pokreta

Deca u ranom i srednjem detinjstvu još uvek nemaju razvijenu koordinaciju pokreta u onolikoj meri kao što je to kod odraslih. I upravo je zato sankanje odlična aktivnost koja može da doprinese razvoju koordinacije.

Iako će bez sumnje biti zabijanja u drvo, drugu decu i u slučajne predmete na putu, dete će vremenom postajati sve bolje u tome da zaobiđe prepreke i nauči kako može da koristi svoje telo u te svrhe. Naučiće kako da stane sa sankama, kako da promeni smer i kako da izbegne sudaranje.

Razvoj socijalnih veština

Osim ako ne idete na izolovano brdo ili brdo iza vaše kuće, vrlo je velika verovatnoća da ćete tokom sankanja naići na brojnu drugu decu i roditelje. Upravo je to prilika da dete nauči kako da se ponaša u takvim situacijama. Naučite ga kako i zašto treba da čeka u redu na svoje vreme za spuštanje, kako se treba ponašati prema drugima koji takođe čekaju, zašto je opasno udarati sankama u drugu decu i slično.

Stvaranje veze između deteta i roditelja

Odlazak na sankanje uključuje čitav proces od zajedničkog spremanja za izlazak, samog odlaska na sankalište, vežbanja u kojoj ste većinu vremena usko vezani za dete i podučavanje razvijanju socijalnih veština. I upravo se zato tokom ove aktivnosti učvršćuje veza između roditelja i deteta.

Kako bi ona išla u pravom smeru, izbegavajte vikanje i situacije koje će kod deteta stvoriti stres i uzrokovati suze. Čak i ako padne i zaprlja se od glave do pete, to je samo deo života s kojim mora da nauči da se nosi. Vi budite tu kao podrška i na čitavo iskustvo sankanja gledajte sa smeškom. Uostalom, snežne radosti kratkog su veka i zato ih iskoristite najbolje što možete!

Tate su najobičniji muškarci koje je ljubav pretvorila u superheroje: Ove stvari tate ipak rade malo bolje od mama!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs