istraživanje pokazalo

Konačno otkriveno: Evo zbog čega neke bebe postaju levoruke osobe!

Zanimljivo istraživanje otkrilo je da bebe hranjene flašicom imaju veću verovatnost da odrastu u levoruke osobe

Vaše dete & vi 24.01.2019. - 11:15h Autor: Stil/Miss7.mama.24.sata.hr
Foto: Shutterstock

Iako je dominantna leva ruka delimično stvar genetike, novo istraživanje otkrilo je kako hranjenje flašicom u prvih devet meseci detetovog života može uticati na kasniju opredeljenost za levu ruku.

 

Istraživanje koje je objavljeno u naučnom časopisu Asymmetries of Body, Brain and Cognition proučavalo je 62. 219 majki i njihove bebe koje su bile ili dojene ili hranjen flađicom, te otkrilo kako je 'rasprostranjenost levorukih manja kod dojene dece nego kod one hranjene flašicom.

 

Istraživanje dalo iznenađujuće rezultate: Bebe najviše reči nauče od očeva!

foto: Profimedia

"Mislimo da dojenje optimizuje procese kroz koje mozak prolazi kada učvršćuje opredeljenost za levu ili desnu ruku", rekao je autor istraživanja Filipe Hujoel.

 

Iako je opredeljenost za levu ili desnu ruku određena u fetalnoj fazi, istraživanje je otkrilo da način hranjenja novorođenčeta takođe igra ulogu u određivanju leve ili desne dominantne ruke.

 

Međutim, u raspravi koja je sledila nakon rezultata istraživanja, primećeno je kako je samo oko 22 posto (gotovo jedan od pet) levorukih od onih koji su kao bebe hranjeni na flašicu svoju opredeljenost za levu ruku mogli pripisati nedostatku dojenja, tako da je jasno da metode hranjenja nisu jedini faktor kad je u pitanju razvoj dominantne ruke. Bilo kako bilo, povezanost je svakako fascinantna, zar ne?

 

Zimske bebe: Osobe rođene u januaru su odgovorne i pune samopouzdanja, ali ovoga treba da se čuvaju!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...