mama podelila pravila

Tate, poslušajte ove savete: Uz pomoć ovih 10 koraka bićete suprug iz snova!

Ako slediš ova jednostavna pravila, tvoja žena će se osećati voljeno, poštovano i sigurno

Vaše dete & vi
Autor:
Tate, poslušajte ove savete: Uz pomoć ovih 10 koraka bićete suprug iz snova!
Foto: Profimedia

Želiš da budeš najbolji otac i suprug koji možeš biti? Samo sledi 10 'koraka' koji vode prema tome, barem tako tvrdi mama Sarah Zimerman.

S vremenom će možda hteti i ponovno sve prolaziti s tobom.

U tom slučaju - bravo", piše ova mama koja je u kolumni za portal Mom.me podelila nekoliko ključnih saveta za muškarce kada njihove supruge rode.

Ne budi "papak"

Budi jednako hrabar kao i ona. Dopušteno ti je da se bojiš i gadiš samo onoliko koliko i osoba koja je rodila. Sve to je novo i zastrašujuće za vas oboje i zajedno ste u svim neverovatnim, prekrasnim, teškim i čudesnim trenucima. Budi s njom zajedno u svemu, na svaki mogući način. Pomozi joj.

Budi fizički prisutan

Ona će ti reći gde bi trebalo da bude tokom porođaja i tamo i budi, pruži joj podršku i utehu. Nemoj se žaliti. Gladan si? I ona je. Treba piškiti? Da li bi radije imao kateter? Dosadno ti je? Umoran si? Ostani tamo gde jesi. Ona nema drugog izbora, ne bi trebalo ni ti da imaš. Nakon porođaja, ona će se osećati kao izbuženi balon koji je stajao na suncu. Ako je imala carski rez, osećaće se kao da ju je pregazio bus. Kako god bilo, trebaće joj tvoju pomoć u oporavku nakon porođaja, u bolnici i kod kuće. Molim te, budi kraj nje. Pomozi joj.

Glumac po treći put otac: Prisustvujte porođaju, posle toga poštovaćete i divićete se ženama još više! (FOTO)

foto: Profimedia

Budi emocionalno prisutan

Budi pažljiv, pokaži joj da zajedno delite iste ciljeve. Uobičajeno je da se mame novorođenih beba osećaju nesigurno i odgovorno za ceo svet stoga joj pokaži da nije sama u ovome. Ne daj joj da se oseća loše. Ako se osećaš kao da ona kritikuje tvoj trud, da je nikako ne možeš zadovoljiti - nemoj odustati. Pokušaj da razumeš sve kroz što prolazi, pokaži joj koliko ti je stalo, kontroliši svoj ego. Pomozi joj!

Predvidi što ona i beba trebaju - i napravi to

Ona će biti u potpunosti 'istrošena' nakon porođaja, ali svejedno će vući samu sebe kako bi napravila sve što treba napraviti, osim ako je ne preduhitriš. Ponuditi joj pomoć nije isto kao i pomoći. Ako s kauča pitaš, polubudan ili putem mobilnog: "Dušo, treba li ti...?", ona će najverovatnije reći: "Ne, mogu sama." Ali to svejedno ne znači da bi to ona trebala da učini sama. Pomozi joj.

Mame i tate matematički objasnili kako je to imati decu: Roditeljstvo je 10% spoznaje da bi ubio za svoju decu i 90% obuzdavanja da ih ne ubiješ!

foto: Profimedia

Brini se o ostaloj deci

Starija deca ne nestanu kada se novo dete pojavi. Trebalo bi da preuzmeš veliku većinu roditeljstva kada si kod kuće. Ideš po poštu? Ide i tvoja ćerka s tobom. Ideš u radnju? Ide i tvoj sin s tobom. Pomozi joj. Tatina poruka svima koji očeve zovu 'još jednim detetom' .

Ne žali se o svojoj neudobnosti

Kreveti i stolice u bolnici nisu udobni. Nađi način koji će funkcionisati. Ako se žališ na neudobnost ili umor, prisiljavaš je da brine o tebi, kada bi sva njena pažnja trebala biti usmerena na nju samu i na bebu. Pomozi joj.

foto: Profimedia

Budi bolji partner i roditelj nego tate u humorističnim serijama

Nismo naučeni kako da se pripremimo na bebu i njen dolazak u naše živote i brakove, a novorođenče definitivno može baciti svetlo na rodne uloge koje oboje imate. Nažalost, i dalje u društvu postoji pretpostavka da bi žene trebalo da nose najveći teret umajčinstvu, tako jednostavno i prirodno, a da muškarcima nedostaje instinkt negovanja te da je bolje da se drže po strani jer će samo uprskati sve. Takve pretpostavku su u potpunosti netačne i nepravedne. Pomozite jedno drugome!

Znaj da je majčino mlijeko svetije nego tvoja krv

Ako barataš s majčinim mlekom - koje je ona izdojila - i ako proliješ ijednu jedinu kap ili ga ostaviš da predugo stoji tako da je neiskoristivo - apsolutno pokajanje je tvoja jedina reakcija. Jadan ti ako pokušaš raspravljati s njom ili se ponašaš kao da nije velika stvar u pitanju. Dojenje i izdajanje je teško i ako zanemariš tretirati ih s pravilnim poštovanjem, verovatno će te s nečim probosti. Pomozi joj.

Dobar roditelj se drži ova četiri principa vaspitanja: Rezultat je poslušno dete!

foto: Profimedia

Budi uključen u brigu o njezinom zdravlju

Pre nego što dođete s bebom kući, oboje ćete dobiti detaljne uputstva o otpustu iz bolnice. Pažljivo slušaj. Uskoči ako o bebi treba da brineš kako bi se tvoja supruga mogla fokusirati. Takođe je u redu pitati pitanja, ali pritom se potrudi da se ne radi o lošim šalama koje ti pomažu osećati se manje neprijatno govoriti o vagini ili sličnim stvarima. Ti ćeš se brinuti o svojoj ženi i bebi, stoga slušaj. Posebno slušaj kada se govori o važnim stvarima, poput znakova o postporođajnoj depresiji. Takođe, nemoj se šaliti o čekanju šest nedelja do prvog seksa nakon porođaja. Ne možeš tako brzo zaboraviti što je telo tvoje žene napravilo za vašu porodicu. Pomozi joj.

Nikada nemoj prestati cijeniti svoju suprugu i njezino nevjerojatno tijelo

Njeno telo će se promeniti, na male i velike načine. Zapamti šta je učinila i govori, gledaj i drži njeno telo sa zahvalnošću koju ono zaslužuje. Slušaj je, voli je, smiej se i plači s njom. Zajedno ste u ovome, ali bila je potrebna njena velika požrtvovanost za to. Ceni to. Slavi to. Pomozi joj.

Rečenica koju nijedan roditelj ne treba da kaže: Ne osuđujte druge, ne znate šta ćete vi doživeti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs