Isprobajte

Dobar roditelj se drži ova četiri principa vaspitanja: Rezultat je poslušno dete!

Tajna je u tome da se upoznate sa ova četiri principa i da ne odstupate nikada
Vaše dete & vi 22.10.2015. - 21:13h Autor: detinjarije.com
Foto: Shutterstock

Disciplinovanje deteta jedan je od najznačajnijih – i najtežih – poslova koje roditelj ima. Uprkos tome, malo je onih koje su podučavali kako da ispravno disciplinuju svoje dete. Većina nas je učila „na licu mesta“, u praksi, ili smo jednostavno ponavljali ono što su naši roditelji radili kada smo mi bili deca. To, nažalost, znači da koristimo poznate metode koje nisu toliko delotvorne.

 

U ovom pamfletu pročitaćete četiri principa pozitivnog i efikasnog disciplinovanja, koji su razvijeni tokom godina rada sa decom i njihovim porodicama. Ovde ćete pronaći i primere koji vam mogu pomoći da navedene principe primenite u praksi.

 

Usmerite decu, nemojte ih kažnjavati

 

Princip: Cilj disciplinovanja dece jeste da ih naučimo prihvatljivom ponašanju. A deca će naučiti kako treba da se ponašaju jedino ako im kažete ili pokažete kako. Kazna deci ukazuje na to šta ne treba da rade; jedino usmeravanje i podučavanje može imati adekvatan efekat. Deca će se ponašati bolje ukoliko su motivisana nekim obećanjem ili nagradom, pre nego pretnjom da će biti kažnjena.

 

Praksa:

 

• Budite realni, jednostavno očekujte da će se dete ponašati kao dete.
• Na dečje nedolično ponašanje gledajte kao na loše rasuđivanje. Ono što odrasli često vide kao neadekvatno ponašanje, zapravo je dečji pokušaj da nauče nešto o svojoj okolini.
• Pokažite im primerom kako treba da se ponašaju i kako vi kontrolišete svoju ljutnju i frustraciju.

 

Neka vaše dete bude dobar čovek: Naučite ga ove četiri životne lekcije!

 

Usredite se na ono što je pozitivno

 

Princip: Efikasno disciplinovanje se oslanja na pozitivan odnos, pun razumevanja i poštovanja između vas i vašeg deteta. Kada razvijete ovakav odnos sa detetom, ono će biti motivisano da se lepo ponaša.

 

Praksa:

 

• Potrudite se da svom detetu svakoga dana pružite što više „pozitivnih“ emocija – poput zagrljaja, ohrabrenja, pohvala – kao i da pokažete što manje „negativnih“ – poput vikanja, ovlašnog udaranja po guzi ili posramljivanja – koliko god je moguće*.
• Kada se vaše dete ponaša lepo, pohvalite ga, jer ćete ga tako najbolje motivisati.

 

Budite spremni

 

Princip: Kako biste efikasno disciplinovali svoje dete, ključno je da mu prethodno ukažete na to šta je lepo ponašanje i koja su vaša očekivanja. Drugim rečima, posao roditelja kada je reč o disciplinovanju deteta ne sastoji se samo od vaše reakcije na njihovo nedolično ponašanje. Deci morate vrlo jasno staviti do znanja kako očekujete da se ponašaju u određenim situacijama. Ovakvi razgovori mogu da preduprede dečje loše ponašanje.

 

Praksa:

 

• Ustanovite nekoliko važnih, ali razumnih ograničenja i smernica za decu, i objasnite im kako treba da se ponašaju. Imajte na umu da ćete objašnjenja morati da ponovite nekoliko puta tokom vremena kako biste bili sigurni da ih vaše dete razume i prihvata.
Stvorite okruženje u kom se dete oseća sigurno. Uklonite sve što ga čini nesigurnim. Bebe i mala deca uvek moraju biti pod nadzorom odraslih.

 

Dom je tamo gde je moja majka: Najlepše izreke o mamama!

 

Budite dosledni

 

Princip: Deca će napredovati ukoliko budete dosledni. Kako stvari mogu da predvide i sigurni su u to kako se odvijaju, deca će se ponašati na onaj način koji je u prošlosti već „radio“. Kada je život nepredvidiv i nesiguran, deca ne znaju šta da očekuju i ne mogu da se oslone na svoje prethodno iskustvo, pa ne znaju ni kako da se ponašaju. Ako deci obezbedite poznato okruženje, ona će primeniti ono što su naučila o tome šta je prikladno, a šta neprikladno ponašanje u datoj situaciji i datom kontekstu.

 

Praksa:

 

• Uvek budite dosledni i sprovedite nagradu ili kaznu koju ste prethodno ustanovili.
• Ako je dete svojim lepim ponašanjem zaslužilo nagradu, nemojte im je uskratiti jer su se potom ponašala loše.
• Ustanovite rutinu za svoje dete. Kada god je to moguće, potrebno je da znaju kada jedu, kada uče i kada je vreme za spavanje.

 

Doskočite dečijem kenjkanju: 4 proverene metode koje sigurno deluju!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...