Ne čačkajte mečku

Rečenica koju nijedan roditelj ne treba da kaže: Ne osuđujte druge, ne znate šta ćete vi doživeti!

Iako su naše namere često najbolje, mnogi roditelji greše kada izgovore ovu rečenicu

Porodica
21:23h Autor:
Rečenica koju nijedan roditelj ne treba da kaže: Ne osuđujte druge, ne znate šta ćete vi doživeti!
Foto: Shutterstock

Za roditeljstvo ne postoji univerzalni priručnik. Svaki roditelj odgaja dete na najbolji način koji zna. Odgovoran je to posao, ali kada znate da ulažete u dete kako bi izraslo u kvalitetnu osobu onda tako nešto nema cenu. Iako im u svakom trenutku želimo sve ono najbolje, može se dogoditi da napravimo grešku, a da toga nismo ni svesni. Lako je upirati prstom na tuđe dete i kriviti roditelje kako su ga loše odgojili, ali ne možete znati šta vas možda čeka u životu.

Vaspitanje na malo drugačiji način: Kako Danci od dece prave srećne ljude!

foto: Shutterstock

Deca su samo deca

Nemojte pretpostaviti da svoje dete odgajate u sigurnom okruženju i da će se uvek besprekorno ponašati te da nikad neće učiniti ništa loše. Deca su samo deca, i ne, to nije nikakav izuzetak za njihovo loše ponašanje. Međutim, deca nisu sposobna da donose zrele odluke kao odrasli jer su eto, samo deca. Čak i odrasli nekad ne donose racionalne odluke, a to isto onda očekujemo od svoje dece. Nije pravedno, zar ne?

Možda ste kao majka imali sreće i odgojili ste savršeno dete, tinejdžera i mladu osobu, ali ako se borite najbolje što znate i možete kako biste bili dobar roditelj, a na kraju ostanete u šoku i neverici jer je vaše dete uradilo nešto neprimereno, dobrodošli u klub. Neka vas uteši misao da neke najbolje životne lekcije naučimo upravo iz greška koje napravimo. Takođe, imajte na umu da čak i ona deca koja su izuzetno pristojna i pametna ponekad urade nešto što od njih ne biste nikada očeklivali, a to u većini slučajeva zapravo ima jako malo veze s načinom odgoja.

Nasilan dečak nacrtao svoju porodicu: Psiholog odmah otkrio zašto tuče, pljuje i psuje očajne roditelje! (VIDEO)

foto: Shutterstock

Pružite podršku i razumevanje

Ako ste na teži način naučili lekciju i iz rečnika izbacili rečenicu: "Moje dete to nikada ne bi to uradilo", podelite onda to saznanje i s drugim roditeljima, piše Scary Mommy. Nemojte glumiti savršenu porodicu pred drugima, već budite otvoreni i priznajte kroz kakve ste sve neprijatne situacije prolazili.

Podsetite sve one mame koje misle da se tako nešto njima ne može nikada dogoditi. Ponavljanje razreda ili nepredvidljivo ponašanje kada uđu u pubertet nisu tako nerealne situacije. Umesto da porodicama koje prolaze kroz težak period kažete da vaše dete tako nešto ne bi nikada uradilo, pružite im samo podršku i razumevanje bez osuđivanja. Jer sve nas deli samo jedan trenutak i jedna loša odluka našeg deteta da nas pretvori u porodicu koju ste donedavno osuđivali. Stoga, sledeći put samo recite: "To je vrlo lako moglo da bude i moje dete. Reci mi kako mogu da ti pomognem".

Kako roditelji sistematski uništavaju svoju decu: Ovako nastaju nesposobni ljudi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs