naučnici tvrde

Istraživanje dalo iznenađujuće rezultate: Bebe najviše reči nauče od očeva!

I dok mame i bebe od samog početka uspostavljaju čvrstu povezanost, tate takođe imaju veliku ulogu kada je reč o bebinom razvoju govora

Vaše dete & vi 13.09.2018. - 15:31h Autor: klokanica.24sata.hr
Foto: Profimedia

Bebe uče jezik i zvukove i pe nego što se rode, zahvaljujući mamama koje razgovaraju s njima dok su još u stomaku. Međutim, novo istraživanje je utvrdilo da reči ipak uče od očeva.


Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kini, otkrilo je kako i otac i majka utiču na način na koji beba uči novi jezik, ali područja jezika koje uče razlikuju se kod svakog roditelja.

 

Prema istraživanjima, novorođenče može da prepozna glasove koje je slušalo tokom trećeg tromesečja i naravno, preferira mamin glas više nego glas nepoznatih ljudi. I dok mame i bebe od samog početka uspostavljaju čvrstu povezanost, tate takođe igraju važnu ulogu kada je u pitanju bebin razvoj govora.


Autorka istraživanja Mengan Zhang, otkrila je da bebe prilagođavaju izgovor i glas od mame, ali vokabular stiču od oca.

 

Istraživanje pokazalo: Evo koliko sna roditelji izgube do bebine 2 godine!

foto: Profimedia

Istraživanje je pokazalo kako postoje snažna povezanost između očinskih gena i leksičkih karakteristika te između majčinskih gena i fonemskih karakteristika.

 

I zato, drage tate - sva maženja izagrljaji sa bebom odličan su početak. To je prirodan način da se povežete sa svojim detetom i podstičite učenje. I nemojte zaboraviti na veliku vrednost vremena za igru - pesme i rime posebno sutiču na učenje. Uspore jezik i pomažu deci da čuju reči, rime i ritam što jasnije te na taj način pomažu u usvajanju jezika.

 

Ne smemo da zaboravimo da emocionalno uključene tate imaju srećniju decu, a širenje dečjeg vokabulara samo je jedna od doživotnih prednosti kojom tate doprinose detetovoj dobrobiti.

 

Šta su roditelji pre samo nekoliko decenija dopuštali svojoj deci: Šta bi danas rekli na ovo?

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...