rezultati studije

Istraživanje pokazalo: Evo koliko sna roditelji izgube do bebine 2 godine!

Roditelji prosečno izgube dva sata sna tokom noći tokom prvih pet meseci i jedan sat tokom noći sve do bebine druge godine, pokazalo je istraživanje

Porodica
Autor:
Foto: Profimedia

U dobru i zlu, nedostatak sna jednostavno je neizbežan za novopečene mame - iako pravi opseg tog nedostatka malo nas shvata pre nego što beba stigne.

 

Ako ste trenutno u sličnoj situaciji, možda vam je teško i da za zamislite ali nauka pokazuje kako će novopečene mame moći ponovo da spavaju. 

 

"Istraživanja su proučavala gubitak sna povezan sa novorođenčetom i došlo se do zaključka kako roditelji prosečno izgube dva sata sna tokom noći u prvih pet meseci i zatim jedan sat tokom noći sve do bebine druge godine", objasnila je Keli Sulivan sa Medicinskog fakulteta u Džordžiji.

 

Ona i sama proučava nedostatak sna kod roditelja te objašnjava kako postoji velika razlika u obrascima spavanja kod žena bez dece u u poređenju sa majkama, čak i kad beba napuni godinu dana.


Naše majke su bile opuštene i imale vremena za kafu sa komšinicama: Način vaspitanja se promenio, kada je bilo bolje?!

foto: Profimedia

Nedavno istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je kako roditelji izgube 44 dana sna tokom prve godine bebinog života, s obzirom na to da u proseku spavaju oko pet sati svake noći.

 

Prema Sulivan, hrroični nedostatak sna može rezultirati posedicama dosta težim od hladne kafe i pokvarenog mleka: Povezan je sa većim brojem nesreća, problemima sa koncentracijom, lošim radom na poslugojaznosti.

 

Mame su više pogođene nego tate

 

Dobijanje potrebnog sna može da uključuje pomoć partnera, posebno kada je istraživanje pokazalo kako tate nisu jednako pogođeni nedostatkom sna kao mame.

 

5 stvari koje deca nasleđuju direktno od majke: Očevi nemaju nikakav uticaj na ovo!

foto: Profimedia

"Svako dete u kući povezano je sa gotovo 50 posto povećanja u nedostatku sna kod žena. Sa druge strane, san muškaraca nije povezan s decom u kući", govori Sulivan.

 

Ona dodaje kako su razlozi ovakvog nepodudaranja izvan područja njenog istraživanja, ali veruje kako biološki faktori poputtrudnoće i dojenja igraju veliku ulogu u činjenici da žene dobijaju manje sna i odmora.

 

Četvoromesečna beba je hit na Instagramu: Njene transformacije u ove modne ikone će vas oduševiti! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...