prisetite se

Šta su roditelji pre samo nekoliko decenija dopuštali svojoj deci: Šta bi danas rekli na ovo?

Roditeljstvo se značajno promenilo u poslednje tri decenije.

Vaše dete & vi 25.07.2018. - 19:36h Autor: 100posto.hr
Foto: Shutterstock

Nešto što je 80-ih godina bilo potpuno normalno danas je stvar zbog koje bi mogla da reaguje i socijalna služba. Većina toga je svakako donelo je veću sigurnost za decu, ali činjenica je da su roditelji zbog raznih crnih scenarija koji im se stalno serviraju postali preoprezni pa decu ne puste ni da se pošteno zaprljaju.

 

Evo najvećih razlika:

 

1. Deca su ostajala sama kod kuće

 

Mališani su ostajali sami kod kuće često, ponekad i pre šeste godine. Ključić oko vrata bio je potpuno normalna pojava već od prvog razreda uz savet "ne otvaraj nikome".

2. Mališani satima bez nadzora

 

Danas postoje posebno zaštićene ljuljaške, posebni podovi u dečjim parkovima, igračke od posebnih materijala. Obične igre u parku gotovo da su postale naučna fantastika. Roditelji 70-ih i 80-ih pustili bi decu napolje i satima ih nisu nadzirali. Ograničenje je bilo u stilu "ne idi dalje on one ulice".

 

3. Nisu se nosile flašice za vodu

 

Kad bi klinci napolju ožedneli otišli bi u prvi kafić/restoran i pitali konobara za čašu vode. Znalo se i gde je koja pumpa s vodom, pa bi mogli i da odšetaju do nje.

4. Igralo se do mraka

 

Nije bilo mobilnih telefona, deca nisu nosila satove pa je vreme za dolazak kući bilo ograničeno "do mraka". Ako se dete ne bi pojavilo, mama bi zaurlala s prozora i to je bilo to.

 

5. Deca su jela razne gluposti

 

Sećate li se Gringa? Pucketavi prah, od kojeg se pravio sok, klinci bi napolju istresli na prljavi dlan i lizali ga "na suvo". Nije potpuno jasno zašto su svi to radili, valjda zato jer je bilo najjeftinije u prodavnici - a slatko. Hleb premazan majonezom za užinu bio je vrhunac gastronomskog užitka.

 

6. Pušilo se kod kuće i pored dece

 

Na svakom koraku se pušilo, roditelji su pušili u automobilima, u dnevnoj sobi uz televizor, a bilo je normalno i hraniti decu s cigaretom u ustima.

 

7. Nisu se nosile kacige

 

Roditelji se nisu preterano zamarali da li će dete pasti s bicikla ili dok se vozi na rolšuama. Ogrebotine i modrice bile su potpuno uobičajene, a povratak kući s igranja bez njih - nemoguća misija. Danas mališani na biciklima moraju da nose zaštitnu kacigu za vreme vožnje do svoje 16. godine jer je propisana kazna ako je ne nose.

8. Nije bilo dečijih sedišta za automobile

 

Svi koji su odrastali pre 90-ih još se sećaju vožnje na more na zadnjem sedištu automobila. Roditelji su znali da naprave prave ležaje, a deca su spavala kao sardine. Sedišta za automobile su danas obavezna oprema u svakom automobilu i definitivno nužna za sigurnost dece.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...