Za ne poverovati

Krala od umirućih pacijenata, ginekolog snimao preglede: Monstruozna dešavanja u bolnicama! (VIDEO)

Iako i u medicini ima grešaka kao i u svakom drugom poslu, ovde nije reč o nenamernim greškama koje su ljude koštale života, već svesnim kršenjima poverenja zbog kojih bi se Hipokrat prevrnuo u grobu
Medicina
23:18h Autor:
Krala od umirućih pacijenata, ginekolog snimao preglede: Monstruozna dešavanja u bolnicama! (VIDEO)
Foto: Ilustracija: Shutterstock

Odlaskom u bolnicu ljudi svoj život daju u ruke lekarima, sestrama i drugom osoblju, a upravo u takvim ranjivim trenucima važno je moći računati na neka moralna načela i imati poverenja. Iako i u medicini ima grešaka kao i u svakom drugom poslu, ovde nije reč o nenamernim greškama koje su ljude koštale života, već svesnim kršenjima poverenja zbog kojih bi se Hipokrat prevrnuo u grobu.

1. Izrugivali se dementnim pacijentima

U jednoj ustanovi za brigu o starijim ljudima u Kaliforniji, šest vrlo "duhovitih" zaposlenih je odlučilo da se "našale" sa senilnim korisnicima njihovog doma. Oni su sedam pacijenata od glave do pete namazali uljem kako bi napravili "klizavi izazov" zaposlenima koji moraju da brinu o njima u drugoj smeni - od presvlačenja i previjanja do medicinskih postupaka. Možda im je i bilo smešno, ali samo do trenutka u kojem ih je uhvatio direktor, pa su dobili otkaz. Sličnih slučajeva ima puno, pa je tako u maju 2012. radnik otpušten iz doma za starije i nemoćne Kirknou nakon što je senilnog pacijenta nahranio hranom za pse iz šale, a bilo je slučajeva ulivanja ljutog tabasko sosa u grlo pacijenata dok spavaju i sličnih okrutnosti.

Muškarci koji mrze žene, a nisu toga svesni: Naučite da prepoznate mizoginiste!

2. Pipkao ljude pod anestezijom

Lekar Majkl T. Klark je imao jedan vrlo neobičan hobi - pre hirurške operacije koju je obavljao, voleo je da pacijente "pljeska po guzi" u operacionoj sali. Osoblju se pravdao da tako samo proverava delotvornost anestezije, ali oni su nakon razotkrivanja njegovog slučaja odlučili da kažu celu istinu. Prema njima, prilikom "pljeskanja" po zadnjici, lekar je govorio seksualno eksplicitne stvari i uvrede, a udarac je bio toliko jak da bi iza njega ostajali crveni otisci njegovih dlanova. Na kraju, oni su ti koji su ga prijavili bolničkoj upravi. Bio je suspendovan, ali nakon osam meseci i priznavanja krivice i izjave da žali zbog učinjenog, vraćen je u salu.

3. Pacijente plašila da će morati da idu na lobotomiju

U periodu od 2005. do 2010., Mišel Morison je radila u računovodstvu u američkom Ilinoisu, a dobila je otkaz zbog niza propusta i grešaka. U svom osvetničkom pohodu iz bolnice je ukrala 30 privatnih medicinskih kartona pacijenata, a sve s namerom da osramoti svoje šefove. Od februara 2011. do juna 2012. Morison je slala lažna pisma iz bolnice tim pacijentima u kojima je tvrdila da njihove psihološke terapije nemaju uspeha i da će morati da idu na hiruršku lobotomiju mozga. Pisma su sadržavala pretnje, uvrede, kao i naznake da će se njihovo loše psihičko stanje javno razotkriti. Nakon dugotrajne istrage, Morison je otkrivena, a u njenoj kući su pronađeni kartoni i pisma. Na sudu je priznala krivicu i objasnila da u tim trenucima nije bila prisebna, a za kaznu je dobila 30 meseci uslovno.

Trpi najgore uvrede zbog izgleda: Pokušali čak i da mu skinu lice! (FOTO, VIDEO)

4. Udarao pacijenta nakon operacije srca

Anesteziolog doktor Andrej Votjakov iz ruskog Federalnog centra za kardiovaskularnu hirurgiju nakon 36-satne smene izgubio je živce. Prema njemu, iz takta ga je izbacio pacijent koji je nedavno bio na operaciji, na licu je nosio masku s kiseonikom, a ruke i noge su mu bile zavezane za krevet. Pacijent (61) je navodno uvredio Votjakova i nije "pokazao poštovanje" prema njegovom poslu. Pacijent je preminuo nedelju dana kasnije, a snimak koji je "procureo" na internet u kojoj anesteziolog zlostavlja pacijenta pokrenuo je službenu istragu. Votjakov se izvinio, ali i izjavio da incident u kojem nije postupio profesionalno nema veze sa smrću pacijenta. To je bio zaključak i istrage, a lekar je dobio novčanu kaznu i pet meseci dobrotvornog rada.

5. Krala od umirućih pacijenata

U januaru 2015. u bolnici Moriston u Velsu primećeno je da pacijentima nedostaju lične stvari. Bolnica je u saradnji s policijom napravila klopku da uhvate lopova - ispod teglice s biljkom kraj ležaja pacijenta stavili su označenu novčanicu od 20 funti. U krađi je ulovljena 49-godišnja medicinska sestra koja je čekala da pacijenti oboleli od raka zaspu pod uticajem morfijuma, a potom bi ih potkradala. Uzimala bi zlato, novac i druge vrednosti, a sve navodno zbog toga jer ju je njen muž doveo na prosjački štap svojim alkoholizmom. Krala je i analgetike, a za svoja zlodela je dobila 16-mesečnu kaznu zatvora.

Devojka se ubila nakon 1.400 nasilničkih poruka od svog dečka!

6. Ginekolog snimao preglede

Ginekolog Nikita A. Levi radio je u bolnici u američkom Baltimoru 25 godina, a barem osam godina svog rada tamo nosio je skrivenu kameru kojom je snimao ginekološke preglede svojih pacijenatkinja. Na njega je posumnjala koleginica, pa ga je prijavila. Bolnica i policija su sprovele istragu i pronađeno je preko 1.200 snimaka iz bolnice, a postoji i opravdana sumnja da je snimao pacijentkinje u državnoj klinici gde je takođe radio. Čini se kako je Levi koristio snimke u "privatne svrhe", a bolnica je za platila preko 190 miliona dolara odštete za preko 7.000 njegovih pacijentkinja. Deset dana nakon što su njegovi zločini otkriveni, lekar je počinio samoubistvo i ostavio pismo izvinjenja svojoj ženi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs