Sve zbog trauma iz prošlosti

Muškarci koji mrze žene, a nisu toga svesni: Naučite da prepoznate mizoginiste!

Njegovo ponašanje prema ženama je grandiozno, samouvereno, sebično i uz veliku želju za kontrolom
Lifestyle
20:02h Autor:
Muškarci koji mrze žene, a nisu toga svesni: Naučite da prepoznate mizoginiste!
Foto: Shutterstock

Mizoginisti - možda ste čuli za njih. Mnogi muškarci koji mrze žene ograđuju se od toga, ali ne prestaju sa svojim ponašanjem koje ih čini mizoginistima. Mizoginija varira od intenzivne mržnje prema ženama, do prezira kao prema inferiornim bićima.

Oni nemaju etiketu na čelu, a mogu da se predstavljaju i kao ljubitelji ženskog roda. Nemojte da ih mešate s mačo muškarcima, koji mogu istinski da poštuju žene, ali su takvi samo zbog uticaja kulture u kojoj žive (neki će možda takvu kulturu da proglase mizoginom).

Dve greške zbog kojih ne možete da pronađete ljubav: Birate pogrešne ili manjak samopouzdanja

Zanimljivo je da u većini slučajeva mizogini muškarci nisu svesni da mrze žene. Mizoginisti nesvesno mrze i preziru žene, a ovakav stav formiran je rano u životu i rezultat je traume koja je uključivala žensku osobu kojoj su verovali. Majka koja ih je zlostavljala ili zapostavljala, sestra, učiteljica ili devojka. Neka od njih prouzrokovala je ovaj najčešće podsvestan i negativan stav prema ženama.

Posađeno seme nepoverenja i razočaranja utiče na razvoj strahova, pamćenje, emocije i racionalno donošenje odluka. Prvi znakovi mizoginije jedva su uočljivi, ali uz dodatno zlostavljanje ili zapostavljanje, ovo ponašanje je sve očiglednije.

Zanimljivo je da čak i kad postanu zrele osobe, a tad svoje neprijateljsko ponašanje prema ženama više ne mogu da kontrolišu, ni oni sami, a ni žene u njegovoj okolini obično ne uočavaju ovo stanje dok ne postane prekasno.Berit Brogard, koautorka knjige "The Breakup Cleanse" i profesorka filozofije na Univerzitetu Misuri, Sent Luis, navodi osobine tipične za mizogine muškarce:

1. Kad izabere metu, sve njene mere odbrane slomiće flertovanjem, uzbuđenjem, zabavom i harizmom. Barem isprva.

2. Kako vreme prolazi, otkriva se njegova Džekil i Hajd ličnost. Može vrlo lako iz neodoljivog da postane bezobrazan i obrnuto.

3. Obećanja koja daje ženama često neće da ispuni. Ali, obećanja koja daje muškarcima gotovo uvek će da ispoštuje.

4. Na dogovore sa ženama će da kasni, ali s muškarcima će da bude tačan.

5. Njegovo ponašanje prema ženama je grandiozno, samouvereno, sebično i uz veliku želju za kontrolom.

6. Ima izražen takmičarski duh, posebno sa ženama. Ukoliko je žena u društvenom ili profesionalnom smislu uspešnija, oseća se užasno. Ukoliko ga na istim područjima nadmaši muškarac, može da ima podeljena osećanja, ali ovu situaciju ipak može da sagleda objektivno.

Devojku ne treba udariti čak ni cvetom: Ohrabrujuće reakcije dečaka na nasilje nad ženama! (VIDEO)

7. Nesvesno će da tretira žene drugačije nego muškarce. Muškarcima će da dopusti da kažu i čine ono zbog čega će redovno da kritikuje žene.

8. Nesvesno će da bude spreman da preduzme sve da se žena oseća loše. Sa ženom s kojom ima vezu zahtevaće često nešto suprotno njenim željama i potrebama, šaliće se na račun žena, ponižavaće ih u društvu, "pozajmljivati" njihove ideje u profesionalnom kontekstu bez da to javno prizna, a novac koji pozajmljuje od žena verovatno neće vraćati.

9. Prilikom izlaska, prema ženi će da se odnosi drugačije nego što ona želi. Ako je staromodnija i voli da je muškarac obazriv kavaljer koji naručuje za nju ili plaća piće, prema njoj će da se ponaša kao stari školski prijatelj, pa ako ona predloži (a ponekad i ako ne predloži) da plati, neće imati ništa protiv. Ako je žena nezavisnija i voli sama da naručuje i da plaća svoje račune, on će bezobrazno da naruči za oboje i da plati račun kad ona ode u toalet.

5 surovih istina o muškarcima: Ovo vam se neće dopasti!

10. Voli da kontroliše ženu i da poklanja vrlo malo pažnje (ako uopšte) njenim željama.

11. Ženu s kojom je u vezi će da vara. Monogamija je poslednje što bi, smatra on, bio dužan ženi.

12. Iz romantične veze može iznenada da nestane bez da je formalno okonča. Jedan dan samo nestane, ali može da se opet pojavi tri meseca kasnije s nekim bednim izgovorom i opet će da pokuša da zavede istu ženu.

Vrlo retko će neki mrzitelj žena da ima sve navedene osobine, pa ga je zato i teško uočiti. Teško ga je uočiti i zbog "dimne zavese" koju stvara oko sebe uz pomoć šarma i harizme. Ovo skrivanje pravog karaktera je nužno jer u suprotnom nema zadovoljstvo da uživo ponižava žene. Svaki put kad ponizi ili povredi neku ženu, podsvesno oseća veliko zadovoljstvo. Razlog leži u traumi, pa ih mozak nakon ponižavanja žene nagrađuje dopaminom. Zbog toga žele uvek iznova da ponavljaju loše ponašanje.

Ne dozvolite da vas partner ponižava i manipuliše: 5 stavova koje svaka žena treba da ima u vezi!

Mizandrija

Postoje i žene koje podjednako snažno mrze, preziru i gaje predrasude prema muškarcima, što se naziva mizandrija. Zanimljivo je da postoje i žene koje imaju mizogine poglede na svoj rod.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs