Uverite se i sami

6 trikova kako da pobedite i najgoru svekrvu: Posle ovoga, lakše će vam biti sa njom!

Odnosi u porodici nikad nisu savršeni, ali kad nastane rat između svekrve i snaje to može da bude neprijatno za sve, uključujući i decu

Porodica
Autor:
Foto: Shutterstock

Kad upoznate čoveka s kojim želite da provedete svoj život, činjenica je da dolazi s prtljagom, a vrlo često prtljag sadrži i njegovu majku, koja će uvek biti mama i koja, u nekim slučajevima, može da postane kamen spoticanja između vas dvoje.

 

Kako biste sprečili svađe, nesporazume i eventualno veće probleme, isprobajte ovih šest saveta kako biste izgradili ugodne porodične odnose koji se temelje na ljubavi i poštovanju.

 

1. Misli da je uvek u pravu

 

Ako imate svekrvu koja je uverena da sve zna najbolje, od odgoja dece do prodavnice u kojoj su najjeftiniji naresci, nije vam lako. Ali to ne znači da ne možete da našete zajednički jezik s njom. Umesto da se stalno s njom borite, izaberite bitke koje su vam bitne, piše britanski The Sun.

 

"Ako ne želite da slušate njeno mišljenje ili savet, zapitajte se zašto je to tako. Možda joj zamerate nešto što vam je ranije rekla ili nešto što je uradila, ali takav stav vam neće pomoći. Velika je verovatnoća da vaša svekrva želi najbolje vama i porodici, ali ne zna kako to da izrazi", objašnjava savetnica za veze i seks Amanda Mejdžor.

 

"U redu je ne slagati se u mišljenjima, ali bitno je da se u svakoj raspravi postavite odraslo i da se potrudite da nađete neku sredinu. Umesto da joj se otvoreno suprotstavljate, probajte da je saslušate i uverite da ćete razmisliti o njenom savetu", savetuje Mejdžor.

 

Svekrva iz pakla: Terala sina i snaju da joj naprave unuče, ovakvom odgovoru se nije nadala!

foto: Shutterstock

2. Stalno dolazi jer želi da bude s unucima

 

Ako svekrva želi da provodi vreme s vašom decom, nemojte na to da gledate negativno. Iskoristite to vreme za sebe i muža, bavite se svojim hobijima, rešite zaostale obaveze.

 

U slučaju da se pojavljuje nenajavljeno i da voli vreme da provodi u vašem stanu, onda je bolja ideja da unapred dogovorite susrete kako biste bili sigurni da neće doći u vreme koje vam ne odgovara.

 

"Umesto da se ljutite i svađate, udahnite i sednite sa svojim partnerom, pa se dogovorite oko stalnih termina. Razmislite kad vam najviše odgovara da vam svekrva odvede decu u park ili dođe kod vas. Kad ste vi usklađeni postavite s njom temelje nekog plana kad može da uzme unuke ili da vreme provodi kod vas. Na ovaj način svi znaju šta je dopušteno, a što ne. A vi ćete imati slobodno vreme koje možete da iskoristite kako želite", savetuje Mejdžor.

 

3. Upoređuje vas s bivšom

 

Samo zamislite situaciju u kojoj su vaši svekar i svekrva došli kod vas na ručak, a ona počne da upoređuje vaše kulinarske sposobnosti s bivšom devojkom vašeg muža.

 

"Upoređivanje s bivšim partnerom nikad nema srećan završetak. Morate jasno dati do znanja vašoj svekrvi da to ne dolazi u obzir jer vas s takvim komentarima vređa. Takođe, za rešavanje ovakvog problema trebaće vam podrška muža, mada oni nisu poznati po tome da se mešaju u svađe ili razmirice između svoje majke i žene. Zamolite ga da nasamo s njom popriča. On će joj najbolje dati do znanja da to što radi nije u redu prema vama, a na kraju, ni prema njemu, jer je on vas izabrao", savetuje Mejdžor.

 

"Ako razgovor ne pomogne, a odnosi sa svekrvom su sve gori i gori, trebalo bi razmislite o zahlađenju odnosa. Makar bi to trebalo da bude poslednji korak. Ponekad je najbolje preseći sve veze i prodisati", objašnjava Mejdžor.

 

Svekrva je prva držala moje dete posle porođaja: Niko me ništa nije pitao, besna sam!

foto: Shutterstock

4. Meša se u svađe

 

Ako vam se ikad dogodilo da svekrva naleti na vas i muža u svađi i da ga nakon svađe pozove sa strane ili da za vreme svađe otvoreno stane na njegovu stranu, onda znate koliko to ume da sroza porodične odnose. Ljuti ste na nju, ljuti ste na muža, a rešenje?

 

"Veza između majke i deteta je jaka, zato nije čudno da će vaša svekrva biti na strani vašeg muža. To ne znači da je to što radi u redu. Ako vam se to događa, onda treba hladne glave da razgovarate sa svojim mužem i da postavite granice - vaša veza je vaša veza i u nju se niko neće petljati. Nakon što ste postavili granice, potrebno je da on razgovara sa svojom majkom i objasni joj da ne treba njena podrška i da su vaše svađe i rasprave vaše i da ćete ih rešiti", objašnjava Mejdžor.

 

5. Ne obazire se na pravila koje ste vi i vaš muž postavili

 

Kad su deca kod svekrve sve im je dopušteno - jedu slatkiše za doručak, skaču po krevetima i ntko nema kontrolu nad pranjem zuba. Koliko god vas to ljutilo, popustite joj. Opustite se i uživajte u vremenu koje ste dobili.

 

"Popustite joj. Vreme koje provede sa svojim unucima joj je dragoceno i verovatno misli da ste vi tu za disciplinovanje, a da s njom vreme treba da bude zabavno, jer na kraju krajeva, ona želi da joj unuci dođu što češće", savetuje Amanda.

 

"Ako je u pitanju nešto ozbiljnije, prvi korak je da razgovarate s partnerom i da mu objasnite šta vam smeta, pa da pronađete najbolji mogući način kako da objasnite njegovoj mami šta biste vas dvoje želeli da i ona sprovodi u odnosu s decom. Bilo da je u pitanju vreme odlaska u krevet ili količina crtaća koju su pogledali, bitan je način na koji rešavate problem. Čuda mogu da se postignu malim kompromisima", zaključuje Mejdžor.

 

Vratila se kući iz porodilišta: Svekrva joj priredila šok života!

foto: Profimedia

6. Spušta vam

 

"Postoje situacije između svekrvi i snaja koje znaju da prerastu u pravi rat, a jedna od njih definitivno nastaje nakon neprimerenog kritikovanja ili sramoćenja. I to ide u oba smera, mada se češće događa da majke muževa vole da kritikuju snaje, a nekad im i otvoreno pred drugima spustiti", napominje Mejdžor.

 

"Iako vaša svekrva ima pravo na svoje viđenje stvari i mišljenje o svemu, jako je bitan način na koji ona svoje mišljenje deli s drugima. Ako vam se ne sviđa njen pristup, sedite s njom i probajte da joj objasnite da vas rastužuju ili vređaju njeni negativni komentari i dajte joj do znanja da vam to smeta. Predložite joj da proba svoja mišljenja da izrazi na pozitivan način. Ali, po svaku cenu izbegnite sukob", završava Mejdžor.

 

U svakoj čorbi mirođija, piće vam krv na slamčicu: Najgora svekrva u Zodijaku!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs