saveti za roditelje

Počinje školska godina: Evo kako da prepoznate strah od škole kod svog deteta i kako postupiti!

Pripreme za školu uveliko traju, a predškolsci se polako uvode u novi svet.

Porodica
10:01h Autor:
Počinje školska godina: Evo kako da prepoznate strah od škole kod svog deteta i kako postupiti!
Foto: profimedia

Leto je pri kraju i za desetak dana počinje nova školska godina.

Prva odvajanja od roditelja, svi ih ispituju o školi, promene, novo društvo, sve to neminovno povećava uzbuđenje oko polaska u školu, a kod neke dece izaziva čak i anksioznost i strah.

Iako ne znaju što ih čeka, mogu da naslute da se radi o nečem velikom i važnom. Deca svoje uzbuđenje, anksioznost i eventualni strah različito pokazuju.

Verbalnija deca će puno ispitivati i žele'e da pričaju o školi, ali ona koja svoje misli i osećanja proživljavaju u sebi mogu imati promene u apetitu, spavanju, češća buđenja po noći uz intenzivnije snove, češću nervozu i agresivnost... Zapravo, sva ponašanja koja su već prebrodili i znaju da ih kontrolišu sad ipak “cure” pomalo napolje.

Od 1. septembra uniforme u polovini škola u Srbiji

foto: profimedia

Pre svega, sa detetom treba razgovarati, razgovarati i još malo razgovarati. Bez obzira na to želi li dete samostalno da priča o školi, roditelj može podeliti svoja pozitivna iskustva, ispričati neke dogodovštine ili smešne situacije.

S druge strane, roditelji treba da pripaze da, iako dobronamerno, ne ohrabruju dete na način da mu govore ‘ma ti ćeš biti super u svemu’, ‘rasturićeš’, ‘sigurno ćeš prolaziti sa peticom, jer time daju isključivu važnost ocenama i uspehu, a stavljaju pritisak na dete.

Detetu treba preneti poruku da su važni odgovorno ponašanje, trud, zalaganje, vežba, ali i zabava, prijateljstvo, druženje, izazov, te da ocene nisu ogledalo deteta - pojašnjava Hana Hrpka, profesor psihologije i predsednica udruženja Hrabri telefon.

Kako škola vašu decu čini glupom i depresivnom: Surovo, ali istinito!

foto: profimedia

Prepoznati detetove osećaje ponekad nije lako, jer se ne vide toliko napolju, ali kroz prepoznavanje ovih znakova, roditelj može da podstakne njihovo izražavanje i stvori neosuđujuće, sigurno okruženje za razgovor. I formalne pripreme za školu su jako bitne i dete treba biti uključeno u njih.

Pripremanje prostora za učenje, kupovina torbe i školskog pribora, sve to detetu daje osećaj kontrole i barem će malo materijalizovavati ono što će doći, a to je polazak u školu.

Ipak, neka deca prve školske dane prilično stresno doživljavaju, pojašnjava Hrpka.

Osim što plaču i odbijaju da iduu školu, mogu imati glavobolje, mučnine i druge psihosomatske tegobe. Važno je da roditelji takvo ponašanje ne shvate kao izvlačenje od učenja i obaveza, posebno ako duže traje, nego kao znak za pomoć. To su sve pokazatelji da je dete pod velikim stresom i važno je otkriti razlog. Mogući uzroci su i nasilje vršnjaka, osećaj neuspeha ili perfekcionizam", kaže Hrpka.

Dženifer Garner ima zanimljivu tehniku za vaspitavanje dece: Jedan dan u godini njena deca rade ovo! (FOTO)

foto: profimedia

Ponekad se, nastavlja, dete ne želi poveriti roditelju pa bi bilo dobro potražiti pomoć stručnjaka mentalnog zdravlja, bilo u školi, bilo negde drugde. Neki od načina da roditelj pomogne detetu je da provodi što više vremena s njim dok nije u školi, da ga uvek pohvali kad vidi da se trudi svladatistrah, da mu pomogne savetima ako je sramežljivo i ne uspeva da se sprijatelji te da mu osigura uravnoteženu ishranu i dovoljno sna.

Američki lekari kažu kako bi pedijatri trebalo deci češće prepisivati - igranje. U najnovijem objavljenom istraživanju iznose jasne dokaze da je igra ključ razvoja, a upoređujući današnje 11-godišnjake s onima iz ‘80-ih, imaju 12 slobodnih sati nedeljno manje. Također, čak 30 posto dece odmore provodi na zatvorenom.

Specijalista dečje i adolescentne psihijatrije otkriva: Neka se deca "pomuče", ne treba sve na tacni da im se servira!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs