obavezno pročitajte

Specijalista dečje i adolescentne psihijatrije otkriva: Neka se deca "pomuče", ne treba sve na tacni da im se servira!

"Nemojte o svojoj deci saznavati preko društvenih mreža. Ona su tu, u vašoj dnevnoj sobi”, kaže doktorka Sanja Životić, specijalista dečje i adolescentne psihijatrije i dodaje da su promene u roditeljstvu nekad i sad - spoljašnje, jer je suštinski vaspitanje stvar individualnih odnosa koji zavise od unutrašnjih kapaciteta.

Vaše dete & vi 05.08.2018. - 12:09h Autor: Super žena
Foto: Shutterstock

"Ponudite detetu dostupne pogodnosti modernog sveta, zašto da ne? Ali mu ostavite i prostor da samo istražuje i da se samo snađe, da ne dobije baš sve na lak način. Izvesna doza frustracije i odlaganja zadovoljstva neophodna je za zdrav razvoj. Posmatrajte svoju decu i razgovarajte sa njima. Gradite poverenje. Nemojte o njima saznavati preko društvenih mreža. Ona su tu, u vašoj dnevnoj sobi", poručuje doktorka Sanja Životić.

Ona savetuje roditeljima da se ne oslanjaju previše "na mašine" koje menjaju njihovu ulogu.

"Bebi je potrebno majčino naručje i njen glas koji pevuši uspavanku ma koliko da je nemuzikalna, a ne ležaljka na baterije koja ljulja i peva. Palačinke iz restorana su uspešnije napravljene, ali se kasnije pamte jedino one mamine, malo zagorele sa jedne strane", pojašnjava lekarka za Super ženu.

Nedavno smo naime pisali o roditeljstvu nekada i sada, odnosno promenama koje je i u tom segmentu donela nova tehnologija. Ranije su deca satima bila napolju bez strogog nadzora roditelja, snalazila se kad ožedne po obližnjim kafićima i delila grickalice prljavim rukama. Izgleda kao da je danas oprez roditelja mnogo veći, ali je utisak i da se deca ni ne isprljaju pošteno dok se igraju.

Doktorka Životić kaže da su sve te promene spoljašnje, jer je suštinski vaspitanje uvek prvenstveno stvar individualnih odnosa koji zavise od unutrašnjih kapaciteta.

"Nove tehnologije donele su mogućnost da se briga o bezbednosti dece sprovodi na drugačiji način. Takođe da se komunicira na potpuno nove načine (mobilni telefoni, internet, skajp…). Povećala se i dostupnost informacijama o vaspitanju. Prezauzetost roditelja i trka za materijalnim nametnula je nov način funkcionisanja porodice. Međutim, to su spoljašnje promene".

 

Doktorka smatra da je mogućnost da se sa sopstvenim detetom u svakom trenutku bude u kontaktu putem mobilnog telefona ili društvenih mreža mač sa dve oštrice.

"Bogatstvo komunikacionih sredstava može se konstruktivno upotrebiti za lakše i brže dogovaranje. Ukoliko se zloupotrebi, smanjuje poverenje i na duže staze nanosi štetu odnosu roditelj-dete. Ovaj primer postavlja i pitanje prave mere kontrole i nadzora s jedne i dopuštanja detetu da ima izvestan stepen slobode s druge strane".

Upitana o negativnim i pozitivnim stranama roditeljstva od ranije u odnosu na aktuelno vreme, doktorka se saglasila da je pistup vaspitanju dece promenjen.

"Važno je da se ne upadne u zamku precenjivanja i obezvređivanja, što znači da nema koristi od toga da neki pristup proglasimo isključivo dobrim ili isključivo lošim", rekla je Životić koja je deo tima stručnjaka beogradskog Centra za savremenu psihijatriju i psihoterapiju.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...