Da li vam se dopada?

Decu sad krštavaju po likovima iz Hari Potera: Jedno žensko ime se odomaćilo i u Srbiji!

Ovo ime zapravo ima veoma stare korene, ali se u modu vratilo, navodno, zahvaljujući malom čarobnjaku

Vaše dete & vi
Autor:
Foto: Shutterstock

Pomama za likovima iz kultnog književnog dela "Hari Poter" traje već više od 20 godina. Knjige se i dalje prevode, filmovi se gledaju na desetine puta, otvoreni su brojni muzeji u čast malog čarobnjaka, a kolekcije proizvoda inspirisane njim još uvek se prodaju za tren oka.

 

Sedam romana i niz filmskih ostvarenja oblikovali su našu tinejdžersku maštu, pa možda i ne treba da čudi to što ljudi sve češće nazivaju svoju decu po likovima iz Hari Potera.

 

Neka od imena koja stranci već uveliko daju svojoj deci su Moli, Rendžer, Viktor, Orion, Trevor, Sibil, Remus, Džini, Fajr, Nev, Sajrus... Ali, jedno žensko posebno se ističe, i ima ga i u Srbiji! Navodno, u modu se vratilo upravo zahvaljujući samo serijalu o malom čarobnjaku.

 

Srpsko muško ime sa najtužnijim značenjem: Roditelji nisu ni svesni!

foto: Profimedia

Reč je o ženskom imenu Luna.

 

Lik Lune Lavgud pojavio se 2003. godine u romanu Hari Poter i red feniksa, a lik plavokose i plavooke male veštice stekao je brojne poklonike. Brojni fanovi mislili su da bi upravo ona trebalo da bude Harijeva devojka.

 

Na latinskom jeziku Luna znači Mesec, a značenje je zadržala i na živim romanskim jezicima. U rimskoj mitologiji, Luna je bila boginja Meseca, a u 15. veku za alhemičare je Luna značila "srebro". Postoje pisani tragovi da je ime postojalo i u hebrejskom jeziku, ali temelji značenja koje danas ima ipak pripadaju latinskom.

 

Čuveni dr Nestorović iz Tiršove: Ma kakvi lekovi - OVO je najbolje za imunitet deteta!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...