Novi Sad

Od 1. septembra uniforme u polovini škola u Srbiji

Odgovarajući na pitanje novinara, ministar je rekao da će od 1. septembra uniforme biti uvedene u 55 odsto škola, da će ostale škole na tome raditi sukcesivno, te da očekuje da za dve godine u svim osnovnim školama budu uvedene uniforme
Vesti 15.08.2017. - 13:47h Autor: Tanjug
Foto: Profimedia

Zakon o udžbenicima koji je nastao pre godinu i po dana je loš i mi ćemo tražiti da se on menja, pre nego što istekne rok od tri godine trajanja, da bi važnost udžbenika umesto tri, trajala četiri godine, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Ssarčević.

 

On je, prisustvujući otvaranju manifestacije "Duh mladosti" u Novom Sadu, rekao da je cilj da udžbenici budu jeftiniji.

 

"Ove godine smo obezbedili 86.000 besplatnih udžbenika, prošle godine smo sklonili one udžbenike koji bi lažno išli onima koji imaju niska primanja i dali smo kroz školske biblioteke, a za nekoliko godina ćemo imati dovoljan fundus knjiga da se udžbenici ne moraju kupovati", rekao je Šarčević.

 

Po njegovim rečima, nakon urađene analize distribucije, saopšteno je da se oko 30 odsto rabata daje posrednicima.

 

"Mi ćemo ići na formiranje učeničkih kompanija, preduzetništva, zadruga, da oni tu distribuciju rade, što znači da bi roditelji 15 odsto manje plaćali udžbenike", naveo je Šarčević.

 

Odgovarajući na pitanje novinara, ministar je rekao da će od 1. septembra uniforme biti uvedene u 55 odsto škola, da će ostale škole na tome raditi sukcesivno, te da očekuje da za dve godine u svim osnovnim školama budu uvedene uniforme. Po njegovim rečima, socijalno ugrožene porodice će imati privilegiju kada je reč o kupovini uniformi.

 

Elektronski dnevnici, kaže, za početak trebalo bi da budu uvedeni u 200 škola.

 

"Sledeće nedelje će biti održana konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljeno kako će to izgledati i kako je protekla obuka nastavnog osoblja onih škola u kojima će biti pokrenut elektronski dnevnik", istakao je ministar.

 

Taj projekat je, prema njegovim rečima, veoma skup.

 

"Ako Hrvatska na tome radi pet godina i stigla je da uradi 75 posto, uz preko 250 miliona evra iz Evropske unije, onda smo mi počeli bez dodatnih sredstava, sa velikim entuzijazmom i za početak ćemo imati taj projekat u 200 škola", dodao je Šarčević.

 

Potresna priča učiteljice beogradske osnovne škole: Naša deca su mala za teret koji nose!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs