Kao i prošle godine

Univerzitet u Beogradu između 201. i 300. mesta na Šangajskoj listi

Američki univerziteti zadržali su dominaciju na čelu Šangajske liste najboljih univerziteta na svetu, dok je Univerzitet u Beogradu rangiran između 201. i 300. mesta, objavljeno je na sajtu shanghairanking.com
Vesti
06:12h Autor:
Univerzitet u Beogradu između 201. i 300. mesta na Šangajskoj listi
Foto: Kurir / Zorana Jevtić

Među prvih deset univerziteta na Šangajskoj listi su američki Harvard i Stanford, britanski Kembridž, američki MIT (Massachusetts Institute of Technology), Berkli (SAD), Prinston (SAD), britanski Oksford, Kolumbija (SAD), Kalifornija (SAD) i Univerzitet (SAD) u Čikagu.

Univerzitet u Beogradu je zadržao prošlogodišnju poziciju i našao se izmedju 201. i 300. mesta.

Kada je reč o univerzitetima iz regiona, Univerzitet u Ljubljani rangiran je izmedju 401. i 500. mesta, dok na listi nema univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije.

Šangajska lista objavljuje se od 2003. godine i uzima u obzir šest kriterijuma kako bi se napravila razlika među 500 univerziteta od 1.200 koliko je registrovano u svetu, a među kriterijumima su i broj dobitnika Nobelove nagrade među bivšim studentima, broj istraživača koji se najviše pominju u svojim disciplinama i broj objavljivanja radova u časopisima Sajens (Science) i Nejčer (Nature).

Konsultantska kuća koja objavljuje ovu listu opisuje kriterijume kao "najpozudanije", ali mnogi evropski zvaničnici tvrde da su kriterijumi fokusirani ka istraživanju i prirodnim naukama, čime se između ostalog gubi vidljivost humanističkih i društvenih nauka, što ide nauštrb univerziteta njihovih zemalja.

Univerzitet u Beogradu se na Šangajskoj listi prvi put našao 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju između 401. i 500. mesta.

Četiri medalje iz informatike: Mladi matematičari iz Srbije postigli veliki uspeh!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs