Počnite odmah

Sačuvajte zdravlje grudi: 7 malih navika koje će vas zaštititi od raka dojke!

Vežbanje je jedna od stvari koje smanjuje rizik za opaku bolest, jer jača imunitet i smanjuje gojaznost, koja vas takođe izlaže riziku
Medicina
12:26h Autor:
Sačuvajte zdravlje grudi: 7 malih navika koje će vas zaštititi od raka dojke!
Foto: Shutterstock

Kada je reč o mlađim ženama i raku dojke, postoje i dobre i loše vesti. Dobre vesti su da su šanse za rak dojke kod mlađih žena niže u odnosu na žene u poznijim godinama, ali loše zu zaista loše: ukoliko ipak doživite tu nesreću, bolest je mnogo agresivnija - kaže onkolog Debra Mangino.

Ali, nije sve tako crno - određene životne navike mogu vas zaštititi od ove opake bolesti! Uvedite ove male navike u vašu dnevnu rutinu i očuvajte zdravlje vaših grudi!

OVDE saznajte kako spavanje u grudnjaku utiče na zdravlje i izgled grudi.

Telesna težina

Gojaznost povećava rizik od razvoja malignog oboljenja grudi, a smanjuje šanse da preživite ovu tešku bolest. Vodite računa o kilogramima i održavajte ih na normalnoj brojki - piše Women's Health.

Vežbanje

Redovno vežabnje je odlična prevencija protiv raka dojke, jer jača imuni sistem, smanjuje gojaznost i snižava nivo estrogena i insulina. Fizička aktivnost u trajanju od 45 minuta 5 puta nedeljno je sasvim dovoljno.

Ojačajte imunitet u sezoni prehlada - kako da napravite eliksir od đumbira i meda, saznajte OVDE.

Manje alkohola

Studije su dokazale da dva alkoholna pića dnevno povećavaju rizik od raka dojke za čak 21 odsto! Zamenite vino svežim grejpfrutom, jer jedinjenje polifenola pod nazivom resveratrol koji se nalazi u kožici ove voćke smanjuje nivo estrogena, što vas izbacuje iz rizične grupe za ovu bolest.

Povrće

Ishrana koja podrazumeva malo masti dosta smanjuje rizik od raka dojka, ali kako biste ga dodatno smanjili, jedite povrće poput brokolija i kelja. Oni sadrže solforafane, koji sprečavaju razmnožavanje ćelija raka, a najbolje je konzumirati ih sveže.

Kojih 5 namirnica mogu da vas zaštite od raka dojke, pročitajte OVDE.

Nasledni faktor

U oko 15 odsto slučajeva raka dojke, postoji porodična istorija bolesti. Ukoliko je vaša majka, tetka, baka ili bilo koja žena koja vam je u bliskom srodstvu imala ovu bolest, vaš rizik je duplo veći.

Redovni pregledi

Svaka žena bi trebala da ide na pregled grudi najmanje jednom u tri godine. Za žene koje su prešle četrdesetu godinu preporučuje se mamografija i pregled jednom godišnje, dok žene u čijoj porodici postoji ili je postojao rak dojke, treba da krenu sa pregledima 10 godina pre godine u kojoj je član porodice oboleo.

OVDE saznajte koje promene na grudima ne smete ignorisati!

Genetski test

Kada su mlade žene pogođene rakom dojke, najverovatnije je bolest povezana sa mutacijom gena - kaže Debra Mangino. Predispozicije za mutaciju gena koja stvara rak dojke jeste jevrejsko poreklo iz istočne Evrope ili porodična istorija kombinacije raka dojke i jajnika.

"Ukoliko imate bilo koji od ovih faktora, trebalo bi da se konsultujete sa stručnjakom i što pre započnete preglede i testove" - zaključuje Mangino.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs