DA LI MOŽE DA SE UMRE OD PREVIŠE VODE? Poznati slučajevi čija smrt je nastala usled prevelike konzumacije tečnosti

Brus Li nije jedina slavna ličnost koja je preminula usled prevelikog unosa tečnosti u organizam.

Medicina
11:56h Autor:
DA LI MOŽE DA SE UMRE OD PREVIŠE VODE? Poznati slučajevi čija smrt je nastala usled prevelike konzumacije tečnosti
Poznati koji su umrli od previše vode, Foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

Svakodnevna hidratacija organizma veoma je važna i svima je dobro poznato kakve su posledice po zdravlje ukoliko nedovoljno unosimo vodu.

Ipak, ukoliko niste oprezni, previše vode može dovesti do nekih vrlo nezgodnih simptoma, a dugoročne posledice mogu uključiti slabost u mišićima, napade, pa čak i komu, a u ekstremnim slučajevima može doći i do smrti!

Ovi simptomi su naravno retki, a da bi do njih došlo potrebne su litre i litre vode, popijene u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Prekomerno ispijanje vode može biti pogubno po zdravlje
Prekomerno ispijanje vode može biti pogubno po zdravlje foto: Shutterstock

Nedavno je nakon skoro 50 godina od smrti Brusa Lija, tim lekara izneo teoriju da je njegova iznenadna smrt upravo uzrokavan prekomernom konzumacijom vode.

Istraživači su pregledali dokaze i zaključili da je Brus verovatno umro od hiponatrijemije. "Drugim rečima, kažemo da je bubreg nije mogao da izluči višak vode, i zato je Brus Li umro", napisao je tim stručnjaka u časopisu "Clinical Kidney Journal".

Prema studiji, Brus je imao više znakova rizika za hiponatrijemiju, uključujući to što je pio velike količine tečnosti, koristio kanabis - koji povećava žeđ - kao i druge činioce koji smanjuju sposobnost funkcije bubrega, kao što je upotreba lekova i alkohola.

Brus Li umro je od edema na mozgu
Brus Li umro je od edema na mozgu foto: Profimeida

Studija zaključuje: "Pretpostavljamo da je Brus Li umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti izlučivanja dovoljno vode za održavanje homeostaze vode, što je uglavnom tubularna funkcija. To može da dovede do hiponatrijemije, cerebralnog edema (otok mozga) i smrti u roku od nekoliko sati ako prekomereni unos vode nije usklađen sa izlučivanjem vode urinom, što je u skladu sa vremenskom crtom Lijeve smrti."

Pored Brusa Lija poznato je još nekoliko slučajeva smrti koji su izazvani prekomernom konzumacijom vode.

Endi Vorhol je još jedna poznata ličnost koja je preminula usled prekomernog unosa tečnosti u organizam. Vorhol je preminuo u 58. godini. Prema novinskim izveštajima, on se dobro oporavljao posle rutinske operacije žučne kese pre nego što je umro u snu od iznenadnog infarkta. Bolničko osoblje nije dobro pratilo njegovo stanje i posle operacije su ga „napunili“ tečnošću, zbog čega je došlo do hiperhidratacije, zbog čega je Vorholov advokat podneo tužbu.

Endi Vorhol preminuo je usled nepažnje lekara
Endi Vorhol preminuo je usled nepažnje lekara foto: AP

Lea Sara Bets (1. novembar 1977. – 16. novembar 1995.) bila je mlada žena iz Engleske, umrla je sa samo 18 godina nakon što je uzela tabletu ekstazija, a zatim popila približno 7 litara vode u periodu od 90 minuta. Četiri sata kasnije pala je u komu iz koje se nikada nije probudila. Obdukcija je utvrdila da smrt nije izazvala opojna supstanca, već abnormalna količina vode koju je popila u kratkom periodu, što je dovelo do otoka na mozgu.

Dženiger Strejndž, 28-godišnjakinja iz Kalifornije osvojila je nagradu na takmičenju jedne radijske stanice koje je uključivalo konzumaciju velike količine vode bez uriniranja. Dženifer je osvojila konzolu za igranje, ali nije imala vremena da uživa u njoj jer joj je nakon takmičenja pozlilo. Dobila je jaku glavobolju i grčeve u stomaku. Ubrzo je počela da povraća, a nekoliko sati nakon toga je preminula.

Dejvid Rodžers iz Londona umro je nakon što je učestvovao na maratonu u ovom gradu. 22-godišnji mladić istrčao je trku od 42 km, a po završetku staze je kolabirao, a ubrzo i preminuo u bolnici. Maraton je te 2007. godine održan po ekstemno toplom danu, a da bi sebi olakšao, Dejvid je popio enormne količine vode i umro od intoksikacije.

Ukoliko se pretera sa konzumacijom voda može biti pogubna
Ukoliko se pretera sa konzumacijom voda može biti pogubna foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs