saveti stručnjaka

5 NAJVEĆIH MITOVA O PREGLEDU GRLIĆA MATERICE U KOJE NE SMETE DA VERUJETE: Možete ozbiljno ugroziti svoje zdravlje

Rak grlića materice u Srbiji ima visoku učestalost, drugi je vodeći malignitet kod žena, a od opake bolesti svaki dan umre jedna pacijentkinja

Saveti stručnjaka
Autor:
5 NAJVEĆIH MITOVA O PREGLEDU GRLIĆA MATERICE U KOJE NE SMETE DA VERUJETE: Možete ozbiljno ugroziti svoje zdravlje
5 mitova o pregledu grlića materice, Foto: Shutterstock

Ginekolozi upozoravaju da čak jedna od pet žena priznaje da ne bi posetila lekara ako ima bolove u karlici, neobičan iscedak ili krvarenje, a jedna od tri pripadnice nežnijeg pola kaže da ne bi posetila doktora ako krvari izvan uobičajenog menstrualnog ciklusa.

Ove brojke upozoravaju, veoma je važno da rezervišete svoj termin kod ginekologa i test razmaza, kao i da ohrabrite svoje prijateljice da učine isto, ne povodeći se za raznim mitovima.

Od verovanja da je skrining bolan, do toga da je poseta lekaru zbog ginekoloških problema sramota, postoji mnogo uobičajenih zabluda o skriningu grlića materice u koje ne bi trebalo da verujete. Ovi mitovi ne bi smeli da vas spreče da prisustvujete skriningu ili posetite lekara zbog bilo kakvih neuobičajenih simptoma, kao što su abnormalno krvarenje ili bolan seks.

ginekolog, doktor, lekar, pacijentkinja, Pregled
foto: Profimedia

Evo najčešćih mitova o testovima razmaza u koje ne bi trebalo da verujete:

Mit 1: Abnormalni test brisa ukazuje na visok rizik od raka

Skrining grlića materice nije test za rak – koristi se za prevenciju raka. Uzorak se proverava na određene tipove „visokog rizika“ humanog papiloma virusa (HPV). Ako se oni ne pronađu, onda se ništa više ne radi, ali ako su ovi tipovi HPV-a prisutni, onda se ćelije iz uzorka ispituju, proverava se da li postoje promene. Ako se pronađu bilo kakve abnormalne ćelije i one se ne leče, to može dovesti do raka.

Redovni skrining grlića materice će identifikovati bilo kakve abnormalnosti - one možda nisu kancerozne, a blage abnormalnosti ne moraju uvek da se leče.

Mit 2: Skrining test grlića materice je bolan

Uobičajeni je mit da je skrining test grlića materice (ranije poznat kao test razmaza) bolan postupak. Ipak, za neke žene to može biti neprijatna procedura, posebno ako imaju endometriozu, vaginizam (kada vam vagina iznenada postane zategnuta) ili suvoću vagine.

Vežbe disanja i metode odvlačenja pažnje - slušanje muzike ili brojanje do 100 tokom procedure - mogu da pomognu da smirite svoje nerve. Takođe, možete pitati ginekologa da koristi manji spekulum (instrument koji se koristi tokom testa) – oni se izrađuju u različitim veličinama i mogu vam pomoći da ublažite nelagodnost koju osećate.

Važno je da svom zdravstvenom radniku objasnite sve brige koje imate, preduzeće dodatne korake kako bi iskustvo bilo manje stresno.

Mit 3: Nemam nikakve simptome, ne moram da proveravam svoje zdravlje

Kod nas postoji odličan program skrininga za rak grlića materice, koji može rano otkriti abnormalnosti koje mogu dovesti do raka grlića materice.

Papa test, Laboratorija
foto: Shutterstock

Čak i ako ne pokazujete neuobičajene simptome, morate redovno da idete na provere zdravlja reproduktivnih organa jer one mogu da otkriju abnormalnosti pre nego što počnete da pokazujete bilo kakve simptome. Rano otkrivanje je ključ za efikasnu prevenciju i lečenje kancera; prisustvo na svim kontrolama - čak i ako se osećate dobro - je od vitalnog značaja.

Mit 4: Odlazak kod doktora zbog ginekoloških problema je sramotan

Ne brinite, svaki lekar ili medicinska sestra u vašoj lokalnoj klinici su videli mali milion vagina i čuli bezbroj intimnih priča pre nego što vi odlučite da im se obratite. Oni razumeju da je svaka žena individua za sebe, neće im biti neprijatno kad počnete da pričate o vaginalnom krvarenju, iscedku ili bolnom snošaju, niti će se uznemiriti ako postavite neko pitanje o seksu.

Obavljanje intimnih pregleda deo je njihovih svakodnevnih aktivnosti. Pokušajte da budete otvoreni i iskreni u vezi sa svojim simptomima ili zabrinutostima koliko god možete, jer će to omogućiti vašem zdravstvenom radniku da vam pruži najbolju moguću negu.

Mit 5: Ako sam zabrinuta, uradiću bris koji će isključiti bilo kakav rak

Ne, ni ovo ne odgovara istini. Skrining test grlića materice traži samo znakove da ste u opasnosti od raka grlića materice. To nije test za rak, niti procenjuje zdravlje vaše vulve, vagine, materice ili jajnika. Skrining test grlića materice je pogodan samo ako nemate zabrinjavajuće simptome.

Ako imate neuobičajeno krvarenje, bol ili druge simptome, trebalo bi da razgovarate o tome sa lekarom opšte prakse u vašem domu zdravlja i zatražite uput za ginekologa koji će zajedno sa vama odlučiti koje korake treba preduzeti da biste procenili vaše kompletno ginekološko zdravlje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs