ANITA PALENBERG

FRAPIRALA SVET LJUBAVNIM AFERAMA: Divlji život najpoznatije muze rokenrola koja je zavela sve članove benda ROLINGSTOUNS

NAnita Palenberg je imala veoma buran život, a ostala je upamćena po neverovatnim ljubavnim aferama sa čuvenim Rolingstonsima.

Ljubav
17:37h Autor:
FRAPIRALA SVET LJUBAVNIM AFERAMA: Divlji život najpoznatije muze rokenrola koja je zavela sve članove benda ROLINGSTOUNS
Ko je Anita Palenberg?, Foto: Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia

Najpoznatija muza rokenrola šezdesetih Anita Palenberg, koja je postala najpoznatija po svojim vezama sa članovima Rolingstonsa, umrla je u 73. godini 2017. godine pod nerazjašnjenim okonostima.

Nikada nisam srela ženu poput tebe Anita", rekla je njena bliska prijateljica Stela Šnabel.

Brajan Džouns, Anita Palenberg
foto: Profimedia

Anita Palenberg je rođen u Rimu 1944. godine u porodici Arnolda Palenberga, nemačko-italijanskog agenta za prodaju nekretnina, i Pole Viderhold, koja je radila kao sekretarica ambasade. Nakon što je izbačena iz internata sa 16 godina, našla je posao kao model i provodila vreme u njujorškom studiju američkog umetnika Endija Vorhola, poznatijeg kao "Fabrika".

Godine 1965. Palenberg, tada 22-godišnja, radila je kao model u Minhenu kada je upoznala Rolingstonse. Ušla je u burnu vezu sa gitaristom Brajanom Džonsom. „Koristili smo razne kiseline, ali Brajan ih je loše podnosio, imao je noćne more“, rekla je pre nekoliko godina za magazin "La Stampa", italijanski list. „Brajan je počeo da postaje nasilan. Završio je u bolnici.”

Palenberg je napustila Džonsa zbog svog kolege iz benda Kita Ričardsa i oni su zajedno dobili troje dece, od kojih je jedno, sin Tara- nažalost umro 10 nedelja nakon njegovog rođenja, od gušenja u krevecu. U svojoj autobiografiji, Kit Ričards opisuje Palenberg kao „veoma snažnu“ ženu koja je bila „izuzetno bistra“ i „velika lepotica“.

Anita Palenberg
foto: Jens Glargard / ZUMA Press / Splash / Profimedia

Kaže da se i ona "svađala" sa pevačem Mikom Džegerom - ali ona je to demantovala. Anita Palenberg je postala najveća muza najpoznatijeg rok benda na svetu, koja je čak obezbedila prateće vokale za njihovu slavnu numeru, Simpathy for the Devil. Pišući u svojoj knjizi "Gore i dole sa Rolingstonsima" 2010. godine, Ričardsov bivši pomoćnik Toni Sančez opisao ju je kao ženu koja je „skoro rasturila Rolingstonse“.

„Anita je bila najseksi žena koju sam ikada video. Tada je imala 26 godina, imala je plavu kosu, prelepe mačje oči i dugo, gipko telo“, rekao je on. „Bila je takođe duhovita i inteligentna – ali je imala problem kada su u pitanju Rolingstonsi. „Već je imala dvogodišnju vezu sa Brajanom Džonsom i provela je prošlu godinu sa Kitom. Sada je, izgleda, želela Mika Džegera."

Kit Ričards je rekao da deli njegovu „zavisnost od heroina“ i da se par borio sa zloupotrebom droga. Razdvojili su se 1980. godine. Anita Palenberg je nastavila da uživa u filmskoj karijeri, glumeći u Barbareli iz 1969, trileru iz 1970-ih Performans i Mister Lonely iz 2007. Takođe se pojavila u kameo u BBC-jevom filmu Absolutely Fabulous 2001. godine, zajedno sa Marijen Fejtful, koja je bila Džegerova devojka kasnih 1960-ih. Uprkos uspehu, Palenberg je pretrpela tragediju u svom ličnom životu. Optužena je za ubistvo iz nehata 1979. godine nakon što se čovek po imenu Skot Kantrel ubio njenim pištoljem u njujorškoj kući koju je delila sa Ričardsom.

Anita Palenberg, Kejt Mos
foto: Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Nisam ništa osetila“, rekla je za Gardijan 2008. o smrti, za koju je naknadno optužena. "To je jedno od čuda droge i pića." Palenberg je 1987. potražila pomoć za svoje zavisnosti i nastavila da studira modu na Central St Martins u Londonu. Kasnije je odustala od karijere dizajnera, rekavši za Gardijan: „Ne volim svet mode. Previše je gadan, previše težak.

Međutim, Anita Palenberg je često primećena na crvenom tepihu sa koleginicom modelom Kejt Mos, a samo par godine pre smrti se vratila na pistu da prošeta na reviji Pam Hogg na Londonskoj nedelji mode.

Anita Palenberg
foto: Richard Young / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iza Anite su ostala njena deca Marlon i Anđela i petoro unučadi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs