PRIČALO SE DA GA JE UBILA LJUBAVNICA I DA JE ŽRTVA PROKLETSTVA: Nakon 50 godina otkriven pravi uzrok smrti Brusa Lija

Skoro 50 godina nakon što je preminuo, doktori tvrde da su otkrili uzrok iznenadne smrti Brusa Lija

Celebrities
16:54h Autor:
PRIČALO SE DA GA JE UBILA LJUBAVNICA I DA JE ŽRTVA PROKLETSTVA: Nakon 50 godina otkriven pravi uzrok smrti Brusa Lija
Nakon 50 godina otkriven pravi uzrok smrti Brusa Lija, Foto: Profimeida

Slavni glumac i majstor borilačkih veština Brus Li umro je veoma mlad, u 32. godini, 20. jula 1973. godine. Vest o njegovoj smrti brzo se proširila, a lekari su na osnovu odbukcije zaključili da je umro od otoka na mozgu.

Kao uzrok stvaranja edema navedeno je da je u pitanju uzimanje određenih lekova protiv bolova, a nije dugo trebalo da počnu da kruže razne teorije o njegovoj smrti.

Kada su slike njegovog otečenog lica dopele u javnost teoretičari zavere su govorili kako je otrovan, a kao glavnog krivca navodili su njegovu tadašnju ljubavnicu. Drugi su tvrdili da su ga ubili kineski gangsteri, a oni sujeverni su otišli i korak dalje govoreći kako ga je ubilo prokletstvo.

Brus Li umro je od edema na mozgu
Brus Li umro je od edema na mozgu foto: Profimeida

Sada 49 godina nakon njegove smrti istraživači su pregledali dokaze i zaključili da je Brus verovatno umro od hiponatrijemije.

"Drugim rečima, kažemo da je bubreg nije mogao da izluči višak vode, i zato je Brus Li umro", napisao je tim stručnjaka u časopisu "Clinical Kidney Journal".

Šta je hiponatrijemija?

Hiponatrijemija znači da je nivo natrijuma u krvi - koji je telu potreban za ravnotežu tačnosti - abnormalno nizak. Neravnoteža uzrokuje oticanje ćelija u telu, uključujući one u mozgu.

Prema studiji, Brus je imao više znakova rizika za hiponatrijemiju, uključujući to što je pio velike količine tečnosti, koristio kanabis - koji povećava žeđ - kao i druge činioce koji smanjuju sposobnost funkcije bubrega, kao što je upotreba lekova i alkohola.

Brus Li često je konzumirao kanabis
Brus Li često je konzumirao kanabis foto: Profimeida

Njegova supruga Linda otkrila je da je Brus pre smrti bio na dijeti baziranoj na soku od šargarepe i jabuke. I Metju Poli — koji je napisao biografiju Brus Li, "A Life" iz 2018. — pominje ponovo uzimanje vode na dan svoje smrti.

Studija zaključuje: "Pretpostavljamo da je Brus Li umro od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti izlučivanja dovoljno vode za održavanje homeostaze vode, što je uglavnom tubularna funkcija. To može da dovede do hiponatrijemije, cerebralnog edema (otok mozga) i smrti u roku od nekoliko sati ako prekomereni unos vode nije usklađen sa izlučivanjem vode urinom, što je u skladu sa vremenskom crtom Lijeve smrti."

Brus Li umro je sa samo 32 godine
Brus Li umro je sa samo 32 godine foto: Profimedia

Takođe se navodi da je Brus često koristio kanabis, a njegova konzumacija može da poveća zeđ.

Poli u svojoj knjizi pominje dugotrajnu upotrebu ove supstance 20. jula 1973., na dan kada je Brus umro. Istraživači sugerišu da je to moglo da natera Brusa da popije previše vode.

- Ironično, Li se proslavio citatom 'Budi voda, moj prijatelju', ali čini se da ga je višak vode na kraju ubio - napisali su. Brusova smrt dogodila se samo nekoliko nedelja pre nego što je izašao film "Enter The Dragon" - prvi veliki kung fu film u zapadnoj produkciji.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs