KAREN KARPENTER

PORODIČNA TAJNA JE UZROK SMRTI PEVAČICE KOJA JE OBELEŽILA SEDAMDESETE: U jednu stvar niko nije mogao da poveruje

Njena smrt je šokirala planetu, a tada se o njenoj borbi sa anorkesijom nije znalo.

Vip priča
Autor:
PORODIČNA TAJNA JE UZROK SMRTI PEVAČICE KOJA JE OBELEŽILA SEDAMDESETE: U jednu stvar niko nije mogao da poveruje
Karen Karpenter, Foto: Andre Csillag / Shutterstock Editorial / Profimedia

Karen Karpenter je nesumnjivo imala jedan od najprepoznatljivijih glasova 1970-ih. Uparena sa partnerom i braom, Ričardom Karpenterom, grupa "The Carpenters" su svi voleli.

Međutim, problemi sa Kareninim poremećajem u ishrani počeli su mnogo pre nego što su počeli da nastupaju zajedno. Ali to niko nije znao.

Nakon što je prodala 100 miliona ploča i napravila 17 hit pesama, komplikacije Karen Karpenter zbog anoreksije dovele su do njene smrti u februaru 1983. godine. Imala je samo 32 godine u vreme kada je preminula, što je zaista bio tragičan dan za njene brojne obožavaoce i porodicu.

Karen Karpenter
foto: Andre Csillag / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nova knjiga autora Rendija Šmita otkrila je istinu o poremećaju u ishrani Karen Karpenter

Karen je u mladosti bila lišena naklonosti svoje majke zbog majčine očigledne „nesposobnosti da voli“. Njena majka, Agnes, odbila je da se porodica slika u negativnom svetlu za dokumentarac koji je snimljen pre nekoliko godina, izostavljajući tako istinu.

Aspekti Kareninog detinjstva koji su uticali na njen poremećaj

Karen Karpenter
foto: Jazz Archiv Hamburg / Hardy Schiffler / akg-images / Profimedia

Karenin poremećaj u ishrani počeo je odmah nakon srednje škole. Bila je „buckasta tinejdžerka“ i jednostavno je želela da izgubi nekoliko kilograma. Nakon što je angažovala ličnog trenera koji je na kraju doveo do toga da se ugoji, uzela je stvari u svoje ruke. Sama je izgubila 20 kilograma, ali se, nažalost, nije zaustavila na tome.

Kada je počela da nastupa, njeno zdravlje se rapidno pogoršavalo. Nije joj se dopao način na koji je izgledala u scenskoj odeći, što je podstaklo njene drastične mere za mršavljenje. Danju bi se skrivala u lepršavim bluzama ili džemperima. Noću bi njena scenska odeća bila dekoltirane haljine koje su naglašavale njeno skeletno telo. Obožavaoci su ponekad mislili da umire od raka.

Anoreksija: Društveni tabu 70-ih

Anoreksija se tada smatrala tabu temom, jer se niko nije otvoreno borio sa njom. Uprkos tome, porodica i prijatelji su dali sve od sebe da pomognu Karen. Nažalost, stalno je poricala bilo kakve pretpostavke da je bolesna. Pored toga, uprkos pokušajima da se Karenini roditelji ubede da je odvedu kod specijaliste za mentalno zdravlje, njeni roditelji su odbili i rekli da su psihijatri za „lude ljude“.

Na kraju, Karen je dobila lečenje zbog svog stanja, ali je samo pronašla nove načine da izgubi još kilograma. Otkrila je i koristila laksative, uzimajući 80 do 90 tableta noću. Pored toga, uzimala je lekove za štitnu žlezdu bez recepta da bi ubrzala svoj metabolizam. Kada je Karen počela da doživljava komplikacije zbog svog stanja, primljena je u bolnicu gde je na kraju dobila nešto malo na težini. Međutim, to nije bilo dovoljno da je spaseu i njeno telo je jednostavno poraženo od godina samopovređivanja.

Umrla je kada je imala samo 32. godine, a obožavatelji tog kultnog benda ali i mlađe generacije i dalje obožvaju pesme koje su obeležile jedno vreme.

Od njene smrti 1983. godine njen brat, Ričard Karpenter nastavio je da se bavi muzikom i da čuva uspomenu na njihove pesme i vreme koje su proveli stvarajući muziku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs