MANEKENKA SINU KUPUJE IGRAČKE ZA DEVOJČICE: Umesto kamiona dobio je lutku jer želi da razvije njegova nežna osećanja

Emili Ratajkovski objasnila je da je sinu koji se obožava da se igra s kamionima kupila lutku i set za čajanku kako bi izbegla rodne stereotipe

Celebrities
19:58h Autor:
MANEKENKA SINU KUPUJE IGRAČKE ZA DEVOJČICE: Umesto kamiona dobio je lutku jer želi da razvije njegova nežna osećanja
Slavna manekenka sinu kupuje igračke za devojčice, Foto: Dylan Travis/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Da li je prihvatljivo da kupite jednogodišnjem dečaku lutku i set za čaj i tim igračkama uspostavite ravnotežu u odgajanju i smanjite njegovu zaluđenost kamionima – pitanje je kojim se u svom podkastu "High Low with EmRata" pozabavila britanska manekenka i glumica Emili Ratajkovski.

O zanimljivoj i osjetljivoj temi razgovarala je s američkom glumicomDžulijom Foks, takođe samohranom majkom dečaka, a njihov razgovor je izazvao burne reakcije u javnosti.

Emili Ratajskovski sinu kupuje igračke za devojčice
Emili Ratajskovski sinu kupuje igračke za devojčice foto: Profimedia

"Da li biste sinu kupili igračke namenjene devojčicama? Da li je to ispravan način kako da izbegnete rodne stereotipe?", upitale su gledaoce.

Emili Ratajkovski smatra da će igračke "za devojčice" koje je dobio njen sin Silvester "poništiti" rodnu determinaciju i pomoći mu da izraste u muškarca koji će razumeti i poštovati žene. Emili je sina dobila u martu 2021. u s filmskim producentom Sebastijanom Ber-Meklardom, a nedavno je podnela zahtev za razvod braka.

emili je sina dobila u braku sa filmskim producentom
emili je sina dobila u braku sa filmskim producentom foto: Profimedia

Njena gošća, zvezda trilera "Uncut Gems", svog sina Valentina rodila je u januaru 2021., a kako su rekle dečaci su sličnog uzrasta, a imaju i slična interesovanja.

I njen sin je "lud" za kamionima, ali nema ništa protiv guranja kolica s lutkom u njima. Kupila mu je i ružičasti kamion, a Emili se nadovezala da je svom sinu već kupila rozi kabriolet.

"Teško je odgajati ih kako treba, jer ne želiš da završe kao i svaki muškarac kojeg si ikad upoznala", rekla je Džulija.

Emili je sinu kupila rozi kabriolet
Emili je sinu kupila rozi kabriolet foto: Profimedia

Temu kako izbeći rodne stereotipe u odgajanju zaključile su rečima da korake koje čine razliku treba preduzeti što je ranije moguće. Rastužuje ih patrijarhalna vaspitna praksa prema kojoj dečake treba odmalena "očvrsnuti" i učiniti ih emotivno nedostupnim jer se, eto, "ne ide" da otvoreno pokazuju osećanja.

Njih dve smatraju da je odbair igračaka koje ruše rodnu determinaciju pravi izbor i da sutra kada njihovi sinovi budu odrasli ljudi, neće imati problem da iskažu svoje emocije i nežnu stranu. S druge strane, ostavile su otvoreno pitanje da li je ipak bolje pustiti da deca sama izaberu igračke?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs