CIKLUS

Ciklus je zbog njih teži i mučniji nego što bi trebalo: 8 grešaka koje pravite svakog meseca!

Menstruacija je "prljav posao", ali ne mora značiti i da je potrebno da bude toksičan i neizdrživ.

Medicina
Autor:
Ciklus je zbog njih teži i mučniji nego što bi trebalo: 8 grešaka koje pravite svakog meseca!
Foto: Shutterstock

Nedavna istraživanja dovode u pitanje bezbednost određenih tampona i uložaka, ali to nije jedina stvar na koju je potrebno da obratite pažnju. Postoji prilično velika šansa da pravite sledećih osam grešaka, a koje su veoma nezdrave.

Korištenje tampona i uložaka od viskoze ili izbeljenog pamuka

Većina tampona i uložaka pravi se od viskoze, pamuka ili njihove mešavine. Ovi konvencionalni ulošci i tamponi mogu sadržavati tragove pesticida, ostatke od izbeljivanja, lepak (poput metildibromo glutaronitril) i dioksin, a koji su poznati i kao disruptori endokrinih žlezda i plodnosti.

Ukoliko je ikako moguće, koristite uloške i tampone koji nisu prošli proces izbeljivanja. Menstrualne čašice napravljene od medicinskog silikona još su jedna odlična opcija o kojoj možete razmisliti.

Korišćenje lekova protiv bolova

Uprkos tome što su veoma efikasan način da se ublaže menstrualni bolovi i grčevi, lekovi koji sadrže ibuprofen, naproksen i acetaminofen, mogu uzrokovati više problema nego koristi. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (ibuprofen i naproksen) mogu povećati rizik od iznenadnog srčanog ili moždanog udara, bez ikakvih simptoma. Pored toga, oni mogu uticati i na stvaranje čireva ili krvarenje u crevima i želucu te poremetiti crevnu floru.

Često korištenje lijekova protiv bola može imati poguban uticaj na bubrege i jetru. Ipak, sve ovo ne znači da treba da stisnete zube i trpite bol. Povećanje unosa magnezijuma, kalcijuma i vitamina B6 može da ublaži ili u potpunosti zaustavi menstrualne grčeve.

Ne menjate tampone dovoljno često

Što duže "nosite" tampon ili uložak, to se bakterije više razvijaju i rastu. I tamponi i ulošci stvaraju savršeno okruženje za bakterije, uključujući i zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus), a koja oslobađa otrov koji izaziva sindrom toksičnog šoka.

Menjajte tampone ili uloške na svakih četiri do šest sati. Ako vam je potrebna trajnija zaštita, možete koristiti menstualnu čašicu do dvanaest sati pre pražnjenja, pranja i ponovnog korišćenja.

Korišćenje parfemisanih proizvoda

Niko ne želi da ima neprijatan miris, ali parfemisane proizvode je potrebno izbegavati – oni mogu iritirati kožu, dovesti do bakterijskih ili gljivičnih infekcija i lučiti štetne hemikalije.

Parfemisani ulošci i tamponi sadrže mnoštvo sintetičkih hemikalija, kao što su ftalati, parabeni i kancerogena jedinjena – butilovani hidroksianizol (BHA).

Ispiranje

Iako ispiranje vagine može eliminisati neprijatne mirise nakratko to će verovatno, na kraju, stvoriti veći problem ili izazvati novi. Doktori tvrde da ovo ne bi trebalo da radite iz više razloga. Ispiranje se dovodi u vezu sa bakterijskim i gljivičnim infekcijama, poteškoćama sa začećem, vaginalnim infekcijama i polno prenosivim infekcijama.

Komercijalna sredstva za ispiranje vagine sadrže nepoznate parfemisane hemikalije, parabene i boje koje mogu da izazovu alergijski osip ili endokrini poremećaj. Ovi proizvodi remete prirodnu pH vrednost vagine i uklanjaju korisne bakterije koje pomažu u zaštiti od infekcija.

Sasvim je normalno da se oseti određeni miris, posebno tokom menstruacije. Međutim, unutrašnjost vagine čisti se sama. Redovno i adekvatno menjanje tampona ili uložaka može smanjiti pojavu neugodnog mirisa, a menstrualne čašice sprečavaju nastanak mirisa tako što onemogućuju skupljenim tečnostima da dođu u kontakt sa vazduhom.

Ukoliko mislite da nešto nije u redu, posetite doktora umesto ispiranja i stvaranja potencijalno većeg problema. A, kada je reč o pranju, koristite toplu vodu i obični sapun bez mirisa, ali samo na spoljašnjem delu vagine.

Nedovoljne količine sna

Ponekad je teško naspavati se kada imate grčeve, nemirni ste i imate nesanicu koju izazivaju hormoni, ali spavanje je veoma važno tokom menstruacije. Bez dovoljno sna, telo je pod stresom i dolazi do upala. Stres i upale pogoršavaju simptome PMS-a i menstrualne grčeve.

Spavanje i odmor mogu pomoći da menstruacija bude manje bolna. Dok spavate, telo se obnavlja i pojačava vaš imunološki sistem, a nedostatak sna može poremetiti nivo hormona i raspoloženje. Preporučenih sedam do osam sati sna posebno je važno tokom menstruacije.

Preskakanje fizičkih aktivnosti

Osim što je odličan način da smanjite nivo stresa i izbacite toksine iz tela putem znoja, vežbanje može pomoći da se ublaže menstrualni grčevi i da lakše zaspite, a samim tim i da bolje spavate. Najbolje bi bilo da vežbate pet dana u trajanju od pola sata.

I, ne moraju to biti neke "teške" vežbe – vožnja bicikla, plivanje, joga ili hodanje odlični su načini na koje možete da ublažite menstrualne bolove.

Konzumiranje većih količina kafe

Nedostatak sna, umor, glavobolja – zaista se čini kao odlična ideja da posegnete za kafom. Međutim, kofein može dehidrirati organizam i pogoršati većinu simptoma, a posebno glavobolju. Smanjenje unosa kafe i čaja (ali i drugih kofeinskih napitaka i namirnica koje ga sadrže) tokom menstruacije može pomoći u smanjivanju napetosti, nesanice i anksioznosti.

Mnogi doktori sugerišu smanjenje unosa kofeina i tokom meseca, a kako bi se sprečio bol u grudima u danima pre menstuacije. Iako ne postoje konkretna istraživanja koja kofein povezuju sa premenstrualnim bolom u dojkama, ne bi bilo loše da smanjite njegov unos par meseci, kako biste videli da li će se osetljivost grudi smanjiti.

(Stil.kurir.rs/Minimagazin.info)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs