ZAŠTITINE MERE

Ovde se virus najduže zadržava: Dezinfekcija ovih površina 3 puta dnevno je obavezna!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazala da se na nekim površinama virus može zadržati i do nekoliko dana

Medicina
11:32h Autor:
Ovde se virus najduže zadržava: Dezinfekcija ovih površina 3 puta dnevno je obavezna!
Foto: Shuterstock

Lekari su došli do zaključka da korona virus ima sličnu sposobnost preživljavanja van tela kao i njegov prethodnik koji je uzrokovao SARS.

Rezultati istarživanja sprovedenog u Americi su pokazali da se na određenim površinama virus može zadržati i do nekoliko sati, te ih je neophodno što češće dezinfikovati.

Ustanovljeno je da se novi korona virus na bakru zadržava i do četiri sata, na plastici i nehrđajućem čeliku dva do tri dana, a na kartonu do 24 sata.

Najpodložnija mesta za zadržavanje virusa su ekrani telefona, računara, tastature, kvake, nameštaj, plastični delovi u automobilu, kao i ključevi.

Prečesto pranje i dezinfekcija ruku: Zašto je opasno kada vam se koža isuši i popuca!

foto: Shuterstock

Takođe, nošenje nakita se ne preporučuje, a naročito prstenje i narukvica, jer ne omogućava dovoljno dobro pranje ruku. Naime, istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Džordžiji je pokazalo da osobe koje nose nakit ne mogu dovoljno dobro da održavaju higijenu jer koža ispod nakita ostaje zaštićena od dezinfekcije i postaje idealno mesto za razvoj bakterija.

Naučnici kažu da je najpametnije obrisati najpodložnije površine asepsolom ili vodom i tečnim sapunom čim uđete u kuću, a ako je moguće i 3 puta dnevno kako bi se širenje virusa zaustavilo.

Na odeći i drugim površinama koje je teže dezinfikovati, još uvek nije jasno koliko dugo virus može da preživi. Iako se još uvek rade ti testovi, poznato je da prirodna vlakna uzrokuju brže sušenje virusa, navodi Vinsent Munster, predstavnik ove studije.

Izbegavajte nošenje sintetičkih vlakana, jer su najmanje bezbedna.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs