Pazite šta jedete

Najgore namirnice u frižideru: 4 stvari koje je bolje da bacite, nego da ih pojedete

Umesto majoneza radije birajte senf ili ren

Lifestyle
Autor:
Najgore namirnice u frižideru: 4 stvari koje je bolje da bacite, nego da ih pojedete
Foto: Shutterstock

Kad gomilamo hranu u frižideru, često ne razmišljamo šta kupujemo i koliko je ta hrana zdrava. Upravo zbog toga vam donosimo spisak najnezdravijih namirnica koje je najbolje ne kupovati, kako ne bismo pali u iskušenje da ih jedemo.

jede sendvic
foto: Shutterstock

Majonez

Jedete ga često? Onda vam je jasno zbog čega se masnoće talože na vaše krvne sudove, a kilogrami tako lako lepe. Istina je da majonez nije loš ako njegov unos ograničite na dve kašičice, koje sadrže oko 60 kalorija i 6,7 grama masnoće. Ali ako za jedan obrok pojedete oko četvrtinu šoljice, unećete 360 kalorija i 40 grama masnoće. Zato umesto majoneza radije birajte senf, ren ili sirni namaz.

jede sendvic
foto: Shutterstock

Sokovi

Zaslađena pića, ledeni čajevi i gazirani napici, pa čak i oni koji sadrže veštačke zaslađivače najveći su neprijatelji vitke linije jer otvaraju apetit, nemaju nutritivnu vrednost i samo su bespotrebno gomilanje kalorija. Obična voda najbolja je za hidrataciju organizma. Ako volite pića sa ukusom, sami napravite omiljeni čaj, stavite malo meda i limuna, pa ga čuvajte u staklenoj flaši. Dobićete ukusno i zdravo piće bez suvišnih kalorija.

Mesne prerađevine

Salame, suhomesnate kobasice, viršle i paštete uglavnom se prave od mesa najlošijeg kvaliteta, a obiluju konzervansima, aditivima i masnoćama. Osim toga, sadrže i velike količine soli, zbog čega povećavaju rizik od oštećenja bubrega i visokog krvnog pritiska, a ne preporučuje se da se jedu češće od jednom nedeljno.

jede sendvic
foto: Shutterstock

Smrznuti pomfrit

Ova verzija krompira posebno je draga najmlađima, a ljudi ga često kupuju zbog uštede vremena jer je unapred isečen. Ipak, on nije dobar za zdravlje jer sadrži velike količine soli i konzervansa. Nutricionisti savetuju da je najbolje jesti kuvani krompir ili onaj koji je pečen u ljusci.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs