Kad se razbolite, topli čaj ili domaća supica učiniće da se veoma brzo osetite bolje. Medutim, postoje određene namirnice koje mogu da pojačaju simptome prehlade. Dakle, kad vas uhvate prehlada ili grip, učinite sebi uslugu i izbegavajte sledeće:
1. Kupovni voćni sokovi
Ceđeni voćni sokovi su puni vitamina i minerala, preko potrebnih telu koje se bori s virusom, što nije slučaj s kupovnim sokovima. Naime, ti napici sadrže velike količine šećera koji se vezuje za krvne ćelije i krade vitamine, što slabi imunološki sistem.
2. Pržena hrana
Pržena hrana nije zdrava ni kad smo zdravi, zamislite samo koliko je onda štetna za telo oslabljeno virozom. Ona je prepuna zasićenih masnoća, koje se teško vare, te mogu u velikoj meri poremetiti probavni sistem, koji tokom bolesti ionako ne radi punom snagom.
3. Kafa
Kad se razbolimo, trebalo bi da povećamo unos tečnosti. Kafa (kofein kao glavni sastojak ovog crnog napitka) deluje kao vrlo snažan diuretik, što može izazvati dehidrataciju već oslabljenog organizma.
4. Kisele namirnice
Namirnice kiselog ukusa mogu iritirati već oštećenu sluzokožu, što može dodatno da pojača simptome bolesti. U tu grupu spadaju kiselo povrće, citrusi, pomorandža i paradajz u svim oblicima. Iscedite limun i pomešajte ga s mlakim čajem i medom, to je mnogo srećnije rešenje.
5. Alkohol
Baš kao i kafa, alkohol tera tečnost iz tela i samim tim može uzrokovati dehidrataciju. Takođe, mešanje alkohola i pojedinih lekova može da smanji njihovo dejstvo. Iako istraživanja potvrđuju da čaša vina uz obrok jača imunitet, kad ste bolesni, tu naviku izbacite i zamenite je čašom prirodnog soka ili čaja.
6. Mlečni proizvodi
Iako mlečni proizvodi sadrže proteine i vitamin D (koji pomaže u jačanju organizma), oni pojačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu, što može dodatno da pojača kašalj.