Postoje dve faze bolesti

Korona virus kod obolelih ovako izgleda iz dana u dan: Najteže pogođeni ne mogu da dišu, evo ko se oporavlja za 7 dana!

Ako vas "zakači" aktuelni korona virus, bolest ovako izgleda - otkrivaju stručnjaci iz Kine

Medicina
Autor:
Korona virus kod obolelih ovako izgleda iz dana u dan: Najteže pogođeni ne mogu da dišu, evo ko se oporavlja za 7 dana!
Foto: Shutterstock

Prvi simptomi korona virusa su temperatura, groznica, suvo grlo, osećaj umora i bola u mišićima. Čak 85 procenata svih zaraženih iskusiće samo ove simptome u prvoj fazi bolesti, koja traje sedam dana, dok će preostalih 15 procenata ući u takozvanu "fazu dva", koja traje još dve nedelje i u kojoj se razvijaju respiratorne i druge smetnje, piše Dejli mejl.

"Simptomatologija prve faze bolesti slična je bilo kojoj viremiji i u toj fazi teško je prepoznati da li je u pitanju grip ili Covid19", tvrdi tim naučnika koji je sproveo detaljnu studiju o ponašanju korona virusa u Vuhanu u Kini.

Dva tima naučnika analizirala su ponašanje virusa na mestu gde se prvobitno pojavio, u Vuhanu u Kini, i izneli studiju koja detaljno i po danima objašnjava na koji način se virus razvija u ljudskom organizmu i kakvu simptomatologiju daje.

Analiza kliničke slike obuhvatila je odrasle ljude zaražene virusom Covid19, koji su primljeni u bolnice u Vuhanu u periodu od 29. decembra 2019. do 31.januara 2020. među kojima su oni koji su prebrodili bolest, ali i oni koji su, nažalost, preminuli.

Naučnici su utvrdili da je prosečno trajanje temperature kod zaraženih 12 dana, ali da se kašalj i respiratorne smetnje mogu zadržati i znatno duže.

Ja sam ta žena koja je iz bitke sa korona vrusom izašla kao pobednik: Ovo mi je spasilo život!

foto: Shutterstock

Simptom kratkog daha nestajao u proseku oko 13 dana od trenutka zaraze kod onih koji su išli ka oporavku, a zadržavao se istim intenzitetom kod teže pogođenih pacijenata do trenutka smrti.

Prema sprovedenoj studiji, prosečno vreme od nastupanja prvih simptoma bolesti i prijema u bolnicu, pa do oporavka u Kini je bilo 22 dana, dok je period od zaraze do smrti iznosio 18,5 dana.

Timovi su takođe zaključili da virus napreduje od blagih simptoma do teške respiratorne insuficijencije u roku od osam dana. Prvi simptomi vezani za otežano disanje pojavljivali su se u proseku petog dana, da bi se u naredna tri dana rapidno pogoršavali, a osmog dana bi došlo do zastoja disanja i dalja nega je zahtevala stavljanje pacijenata na respiratore.

Razvoj bolesti po danima

Dan 1. Pacijenti mogu osećati blagu groznicu, bolove u mišićima, zamor i osećaj suvog grla. Mali broj je prijavio i osećaj mučnine kao simptom.

Dan 5. Stariji pacijenti i pacijenti koji boluju od neke hronične bolesti počinju da osećaju prve tegobe sa disanjem. Mali procenat (10%) pacijenata prijavio je u ovom periodu osećaj mučnine i upornu dijareju.

Dan 7. U ovom periodu pacijenti kod kojih su se razvile teže respiratorne smetnje dolaze u fazu kada moraju biti hospitalizovani zbog rizika od kolapsa pluća. Kod druge grupe pacijenata koju čini oko 85 procenata svih obolelih, opet, ovo je period kada znaci bolesti počinju da se povlače i klinička slika se drastično popravlja.

Korona virus: Šta da radite ako ste pušač, imate astmu, dijabetes ili visok pritisak!

foto: Shutterstock

Dan 8. Kod pacijenata kod kojih su se respiratorne smetnje pogoršavale dolazi do akutnog respiratornog sindroma, kada pluća više nisu u stanju da telu i vitalnim organima obezbede dovoljno kiseonika. U ovu fazu bolesti dospelo je oko 15 procenata obolelih.

Dan 10. Pacijenti čije se stanje pogoršava prebacuju se u jedinice intenzivne nege, gde im dalje pruža neophodna nega.

Dan 12. U ovom periodu, prema studiji iz Vuhana, temperatura polako počinje da jenjava kod onih sa lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom.

Dan 13. Kod pacijenata koji su razvili respiratorne smetnje, ovaj simptom počinje da jenjava, opet u slučajevima lakših i srednje teških kliničkih slika (85%). Dok kod preostalih 15% simmptomatologija stagnira ili se pogoršava dok ne nastupi smrt.

Preporuke SZO, epidemiologa i zdravstvenih radnika u prevenciji zaraze virusom Covid19 su pojačana lična higijena, higijena životnog prostora sredstvima poput alkohola i asepsola, sterilisanje stvari sa kojima smo u stalnom kontaktu, poput mobilnih telefona i samoizolacija, odnosno izbegavanje kontakata u najvećoj mogućoj meri.

Zato, budite odgovorni prema sebi i drugima i ostanite kod kuće!

(M.Petković / Stil.kurir.rs, Dejli mejl)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs